Meidän viimeisin Tesyläinen, sinikirjoahven Kapu, jäi lyhytaikaisemmaksi tuttavuudeksi kuin olimme toivoneet. Kalat voivat elää lajista riippuen jopa kymmeniä vuosia, ja kirjoahvenetkin yleensä yli kymmenen. Kapun iästä ei ollut tietoa sen löydyttyä pakasterasiasta roskiksilta. Ulkoisesti Kapu ei vaikuttanut vanhukselta, mutta sille tuli kiduskasvain, jonka takia se päädyttiin lopettamaan. Yleensä kalojen lopetuspäätökset ovat olleet itselleni helpompia, sillä kalojen hoidon suhteen ei ole yhtä paljon vaihtoehtoja kuin monien muiden lemmikkien kohdalla. Mutta kun nytkin on somessa nähnyt australiaisen The Unusual Pet Vets -eläinlääkäriketjun sivuilla kuinka kaloillekin on suoritettu onnistuneesti kirurgisia toimenpiteitä anestesiassa, sitä tuli väkisin mietittyä enemmän myös sitä vaihtoehtoa, olisiko sitä voinut puhua jonkun tutuista eksoeläinlääkäreistä yrittämään kasvaimenpoistoa. Ei pelkästään Kapun takia, vaan jotta tätäkin osaamista saataisiin pikkuhiljaa Suomeen. Jotta päästäisiin koko ajan enemmän siihen, ettei eksoottisempiakaan lemmikkejä pitäisi lopettaa vain siksi, ettei niiden vaivoja osata hoitaa. Kasvain itsessään kun vaikutti päällisin puolin varsin selkeärajaiselta ja pinnalliselta, vaikka toki kalan anestesia itsessään ei kuulu varmasti yhdenkään suomalaisen eläinlääkärin perusosaamiseen.
R.i.p. Kapu |
Vaikka asiaa jo mietti, päädyin kuitenkin olemaan odottamatta aamuun ja olemaan soittamatta niitä puheluja. Koska en oikeasti tiedä, olisinko saanut ketään yrittämään leikkausta. Ja koska meillä ei ollut oikeasti mitään tietoa Kapun iästä ja terveyshistoriasta, ainoastaan se, että se oli jo meille tullessaan selvästi aikuinen. Kalan lopettaminen käy kuitenkin nopeasti kotona katkaisemalla niska. Kapun kohdalla se oli nopein helpotus, eikä sen kohdalla tarvitse enää miettiä, vaikeuttaako nopeasti ilmestynyt kasvain sen hengitystä. Kalojen kivusta kun tiedetään vielä kovin vähän, kun niiltä puuttuu meille tunnistettavat kipuilmeet ja nisäkkäiltä tutut tavat ilmentää kipua.
Silti huomaan jossittelevani enemmän kuin yleensä, vaikka meillä ei yleensä lähdetä kasvaimen poistoon edes jyrsijöiden kohdalla. Jyrsijöistä kyllä tietää, että uusimisriski on yleensä suuri, ja leikkauksella mahdollisesti voitettava lisäaika yleensä mitattavissa maksimissaan kuukausissa. Mikäli Kapu olisi ollut suhteellisen nuori yksilö, se olisi voinut elää ilman kasvainta vielä vuosia - jos joku olisi suostunut leikkaamaan sen, jos leikkaus olisi onnistunut, jos se olisi toipunut hyvin leikkauksesta ja jos kasvain ei olisi uusinut. Aika monta jossia.
Lepää rauhassa Kapu.
Akvaariokalat. Muistan se surun kun joku todella sairas kala piti lopettaa toisinaan. Ei se tuntunut kivalta ja akvaario näytti ilman sitä tyhjältä. Sitten sitä vain lohduttautui jäävillä. Tuntui että mitä isompi kala, sitä pitkäikäisempi ja sitä surullisempaa.
VastaaPoista