tiistai 24. elokuuta 2021

Lystin avaustulos

Lystin ruumiinavaustulos tuli. Valitettavasti se ei tuonut mukanaan kovinkaan suurta mielenrauhaa. Kuolinsyyksi oli määritelty:

1. Voimakas pitkäaikainen paiseinen bakteeriperäinen keuhkotulehdus, nekropurulentti pneumonia.

2. Voimakas lyhytaikainen rintaontelon nestekertymä, hydrothorax.

3. Välittömänä kuolinsyynä tulehduksen ja rintaontelon nestekertymän aiheuttama verenkierto- ja hengityselimistön lama, shokki.

4. Kohtalainen pitkäaikainen bakteeriperäinen märkäinen keuhkokalvontulehdus, purulentti pleuriitti.

 


Tutkimuksessa havaitut muutokset keskittyivät keuhkoihin ja rintaonteloon, ulkoisia päälle päin näkyviä muutoksia ei löytynyt. Koska viitteitä ulkoiseen traumaan, joka olisi voinut johtaa bakteereiden päätymiseen väärään paikkaan ei ollut, yhdeksi mahdollisuudeksi annettiin että Lysti on voinut aspiroida eli vetää henkeen jotain joka on aiheuttanut tulehduspaiseen keuhkoihin. Mitään vierasesineitä ei kuitenkaan löytynyt. 

Mitä enemmän olen koittanut raportin rivejä tavata, sitä enemmän minusta tuntuu, että Lystin on täytynyt oireilla tuota ennen kuolemaansa, mutta että hellejakso on onnistunut peittämään kaikki oireet. Tuollaisen tulehduksen kun uskoisi näkyvän vähintään väsymyksenä ja voipuneena olemuksena, vaikka ruumiinavaus hetkelläkin suolistosta löytyi ruokaa, eli Lysti on syönyt loppuun asti, ja säilyttänyt lihasmassansa ja rasvavarastonsa. Mutta kolmenkymmenen asteen helteillä koko lauma oli tavallista väsyneempi, ja lähinnä nukkui lukuunottamatta yön viileimpiä tunteja.

Onneksi helteet ovat tämän kesän osalta mitä todennäköisimmin takana, joten tässä on ensi kesään asti aikaa keksiä, miten saisi jatkossa pidettyä kämpän sen verran viilempänä, ettei mikään näin massiivinen voi enää jäädä huomaamatta. Vaikka ymmärränkin miksi mahdolliset oireet ovat jääneet huomaamatta, ei sitä voi silti olla miettimättä, olisiko silti ollut jotain, minkä olisimme voineet nähdä ja mikä poikkesi muun lauman helteen aiheuttamasta vetämättömyydestä. Tuo tuntuu joltain niin massiiviselta, että tuntuu mahdottomalta, että se on voinut jäädä huomaamatta.

En tiedä, oliko se vain helvetin huonoa tuuria, että tämä tapahtui juuri hellejakson aikaan, vai onko hellejakso voinut osaltaan edistää sitä, että bakteerit pääsivät riehaantumaan. Ainakin hellejakso teki varmasti sen, että emme osanneet tunnistaa Lystin oireita, niin että se oltaisiin saatu toimitettua ajoissa hoitoon. Olen kroonisena vilukissana aina rakastanut helteitä, mutta juuri nyt minua ei haittaisi yhtään, vaikka ei saataisi enää ikinä kunnon hellekesää.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti