Uusi lelu

perjantai 22. lokakuuta 2021

Eläinlääkärin vastaanotolla työssäoppiessa törmäsin pariin tapaukseen, joissa sirutetun eläimen mikrosirua ei löytynyt, eli se oli joko lakannut toimimasta tai pudonnut. Omassa arjessani olen törmännyt vielä useammin tapauksiin, joissa osa mahdollisista lauman lomahoitajista on todennut, etteivät aina oikein tunnista kumpi kilpikonnista on kumpi tai erota kaikkia frettejä toisistaan. Yleensä tällä ei toki ole isompaa väliä, mutta esimerkiksi mahdollisissa lääkitystapauksissa olisi hyvin tähdellistä, että oikean tyypin saa erotettua varmuudella. Kummastakin edellä mainitusta syystä olen jo jonkin aikaa miettinyt sirulukijan hankkimista kotiin, ja viime viikolla sain viimein aikaiseksi tilata sen. Meidän laumassa nykyisiä kaneja lukuunottamatta kaikki porukoissa elävät yksilöitävissä olevat tyypit on tunnistemerkitty sirulla, niin saa otettua sen tunnistemerkinnän käyttöön kotioloissakin.


Tällä viikolla tuo paketti sitten tuli, ja nyt on sitten mahdollista yhdellä napin painalluksella varmistaa, että tyyppien sirut toimivat kuten pitääkin, ja varmistaa ilman epäilyn varaa että kyseessä on oikea tyyppi. Vielä pitää kyllä tehdä sirulukijan kassiin sirunumerolista omasta laumasta, ettei esimerkiksi lomahoitajan tarvitse lähteä kaivamaan numeroita eri eläinkansioista. Kissoja ja frettejä on kyllä vähän ihmetyttänyt, mikä tuo uusi piippaushärveli on, kun onhan laitetta toki pitänyt heti testailla.

Nyt sirulukijan myötä on ensi kertaa vähän harmittanut se, etteivät eläinten lämpösirut ole yleistyneet sen enempää. Tuo meidän sirulukija kun osaa lukea myös lämpösirun ilmoittaman eläimen ruumiinlämmön. Meidän kahdestatoista sirutetusta tapauksesta lämpösiru löytyy kuitenkin vain Mallulta, eli sen kohdalla lämmönseurantakin onnistuu nyt tarvittaessa helposti yhdellä napinpainalluksella. Jatkossa eläimiä siruttaessa pitää koittaa itse aina muistaa kysyä, olisiko tavallisen sirun sijaan mahdollista saada lämpösiru. Etenkin kanien kohdalla voisin kuvitella, että sirun piippaaminen käy huomattavasti helpommin kuin kuumeen mittaaminen muilla tavoin, etenkin silloin jos eläin ei ole täysin flegmaattinen.

2 kommenttia:

  1. Oh, enpä oo ennen kuullukkaan juttua lämpösirusta. Sehän on näppärä. Onneksi kehitys kehittyy ja kohta voi siruissa olla myös muitakin ominaisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpösirut ovat käsittääkseni alkaneet yleistyä koirakasvattajilla, koska koirien ruumiinlämpö laskee selvästi noin 24-36 tuntia ennen synnytyksen käynnistymistä. Niin sirulukijalla lämpötilaa pystyy seuraamaan helposti stressaamatta tulevaa emoa.

      Mutta koen kyllä, että ne olisivat hyödyllisiä monilla muillakin lemmikeillä. Koska nykyään aika monella on kohtalaisen iso kynnys mitata monen pienemmän eläimen ruumiinlämpöä ja vielä isompi kynnys seurata sitä, kun esimerkiksi peräsuolesta mittaaminen voi olla eläimelle hyvin stressaavaa. Sen takia monella ei ole myöskään vertailuarvoa siitä, mikä on juuri sen oman tyypin normaali lämpö, kun mittausta ei haluta tehdä ilman painavaa syytä. Niin sitten voi olla hankalampi myöskin tulkita mittaustulosta eläimen ollessa sairas, kun niilläkin on hajontaa normaalilämmöissä samalla tavalla kuin ihmisillä. Voin sanoa että itselläkään ei ole tietoa muiden omien normaalilämmöstä kuin nyt Mallun.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI