tiistai 19. lokakuuta 2021

Terassitarha talviteloille

Olen ollut äärettömän haluton taipumaan siihen, että talvi tekee taas tuloaan. En ole rehellisyyden nimissä yhtään talvi-ihminen. Sen myötä havahduin vasta tänään siihen, ettei terassitarhakaan ole enää syksyn jäljiltä parhaassa iskussa. Oma riippumattohengailuni päättyi aikalailla elokuun loppuun, ja sen jälkeen terassitarha on ollut lähinnä kissojen ja frettien valtakuntaa, jonka läpi on vain kuljettu välillä grillaamaan ja saunomaan. Tänään kuitenkin pysähdyin sinne pitkästä aikaa vain huomatakseni, että osa sisustuksesta oli alkanut vetää homeeseen ja että sama kohtalo odottaisi loppujakin tekstiilejä ellei niitä keräisi pesun kautta sisälle säilöön.

Pahiten homeiset tulikin kerättyä heti suorinta tietä roskikseen, ja pelastettavissa olevat kodinhoitohoitohuoneeseen odottamaan pyykkivuoroa tai kylpyhuoneeseen pestäväksi. Tarhaan kootun ison kiipeilypuun päätin jättää vielä talveksi säiden armoille, koska sekin oli selvästi ottanut kosteudesta jo vähän nokkiinsa, niin sen pelastaminen sisälle tai talveksi autotalliin alkaisi olla aikalailla myöhäistä. Niinpä se saa toimia tähystystornina vielä sen aikaa kun kestää, ja keväällä on aika tutustua ulkotiloihin suunniteltuihin kiipeilypuihin. Raivauksen jälkeen tarhan terassimatto tuli imuroitua perusteellisesti. Pesu jäi odottamaan vielä myöhempää ajankohtaa, kun saan arvottua valjastanko hommaan painepesurin vai tektiilipesurin.  

Vappu ja Nutella auttoivat siivoushommissa

Takaoveen asennettu kissanluukku ei ole toiminut toivotusti, sillä sen lisäksi että Mallu saa sen auki ilman sirua, on havaittu ettei Mauno saa sitä auki ulkoa sisälle tullessa sirun kanssakaan, sillä sen siru sijaitsee liian takana lukijaan nähden. Niinpä pitäisi selvittää, mikä ei-lukijallinen luukku menisi saman kokoiseen aukkoon, sillä sirulukijaominaisuudesta on meidän tapauksessa nyt selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä. Ongelmat luukun kanssa yhdessä ilmojen kylmenemisen kanssa ovat tehneet nyt sen, että tarhan käyttöä on jouduttu vähän rajoittamaan, eikä sinne ole tällä hetkellä pääsyä 24/7. Se harmittaa itseäni, mutta uskoisin että homma saadaan pelittämään jollain tavalla jossain kohtaa. 

Kokonaan tarhaa ei ole kuitenkaan tarkoitus sulkea talveksikaan, joten seuraavaksi pitäisi keksiä sinne jotain kunnolla sään kestävää virikettä talvikauteen, jotta se innostaisi edes lyhyisiin happihyppelyihin viileämmilläkin säillä. Lumileikkeihin kun voi kuitenkin olla vielä Turussa aikaa. Lumileikkeihin ajateltiin muutenkin valjastaa taas uima-allas (joka sekin odottaa tyhjentämistään) sitten kun lunta on taas niin että se mahdollistaa kunnon kaivelut. 

Jotta syksy ei olisi pihan osalta pelkkää luopumista, pitäisi saada aikaiseksi viedä kasvihuoneen siivous loppuun, ja kerätä netistä parhaat ideat tunnelmalliseen glögitupaan jouluvaloineen, kynttilöineen ja muineen. Sisätiloissa elävät kynttilöt kun ovat varsin pitkälti poissa laskuista kissojen ja frettien kanssa, voisi kasvihuoneeseen rakentaa pienen talvikeitaan, jossa niistäkin voisi välillä nauttia vaarantamatta karvakavereita ja kotia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti