maanantai 4. lokakuuta 2021

Hyvää Kansainvälistä eläinten päivää!

Tänään juhlitaan Kansainvälistä eläinten päivää, joka aloittaa Suomessa Eläinten viikon. Kansainvälistä eläintenpäivää on vietetty ensimmäisiä kertoja Firenzessä Italiassa 1930-luvun alussa. Eläinten viikkoa taas vietettiin ensimmäisen kerran 1959. Suomen eläinsuojelu nostaa joka vuosi eläintenviikolla esiin jonkin teeman, jonka ympärille rakennetaan kouluihin jaettavaa oppimateriaalia ja somesisältöjä. Tämän vuoden eläinten viikon teemaksi on nostettu oppiva eläin, ja eläinten kouluttaminen positiivisin menetelmin. Teema on tärkeä, vaikka teeman esille nostaminen nostaa samalla ikävästi mieleen ne videot, mitkä nostivat aiheen keskustelun keskiöön tänä keväänä. Vaikka eläinten kouluttaminen positiivisen vahvistamisen kautta saa koko ajan enemmän näkyvyyttä ja jalansijaa, valitettavasti kivulla ja pelolla kouluttamistakin esiintyy eläinten parissa yhä. Eläinten kouluttaminen liitetään yleensä lajina vahvimmin koiriin, mutta erilaisia arkielämän taitoja harjoitellaan lähes kaikkien lemmikkinä pidettävien eläinten kanssa, ja monille lajeille voi opettaa myös temppuja. Tosin jos kysyy meidän jengiltä, ihmisille temppujen opettaminen on välillä yllättävän vaikeaa, sillä vaikka ihminen selvästi jo tajuaisi, miten namikaappi aukeaa, on ihmistä välillä äärettömän vaikeaa saada toistamaan tarvittava liikesarja aina pyydettäessä. 

Sohvalla makoilu on tärkeää

Omalla kohdallani elämäni muokkaaminen eläimellisempään suuntaan on jatkunut kohta kaksi vuotta. Reilu pari vuotta tein päätökseen jättää silloisen vakituisen työpaikkani ja lähteä kouluttautumaan eläinalalle, ja se prosessi on yhä käynnissä. Sen myötä minulle on ensimmäistä kertaa rakentumassa ammatti-identiteetti sen sijaan että työ olisi vain muusta elämästä erillinen osa-alue, joka on tarpeen eläinharrastuksen rahoittamiseksi. Se on ollut yhtä aikaa innostavaa että samalla myös todella pelottavaa. Kun pyrkii ensimmäistä kertaa työskentelemään sen parissa, mitä pitää oikeasti tärkeänä, sitä kokee ihan erilaista tarvetta perehtyä ja ottaa selvää asioista. Tämä korostuu etenkin nyt, kun seuraavan tutkinnon myötä tulen työskentelemään koko ajan enemmän lemmikkieläinten parissa. Se mikä tekee lemmikkieläimistä vielä jännempiä kuin tuotantoeläimet ei ole se, että eläimissä itsessään olisi juurikaan eroa sen mukaan onko kyseessä tuotantoeläin vai lemmikki: kaikki ovat omalla tavallaan kiehtovia ja eri tavalla älykkäitä persoonia. Mutta lemmikkieläimet ovat usein lähempänä ihmistä, perheenjäseniä, ja sen myötä lemmikkien kanssa työskentely on enemmän ihmisten parissa työskentelyä. Itselle vieraiden lemmikkieläinten kohdalla etenkin klinikkaolosuhteissa itse eläimen perushoitoa tulee olemaan vähemmän, ja mukaan tulee enemmän sitä, että on pystyttävä ohjaamaan eläimen omistajaa hoitamaan eläintä mahdollisimman hyvin sekä arjessa että sairauden mukanaan tuomissa poikkeustilanteissa. 

Namit ovat tärkeitä

Ennen koulun alkua vietetään kuitenkin vielä hetki omassa kuplassa omien eläinten kanssa. Muistuttaen itselle että nuo tyypit eivät ole mikään lottovoitto, vaan jotain hyvin paljon enemmän, sillä useiden tutkimusten mukaan lottovoitto ei vaikuta pitkällä tähtäimellä sen enempää ihmisen onnellisuuteen kuin terveyteenkään. Sen sijaan nuo tyypit, sekä nykyiset että menneet tuovat hymyn yhä uudelleen kasvoille. Vaikka ilman niitä minulla voisi olla enemmän rahaa, siistimpi koti ja ehjempiä vaatteita, sekä hyvin paljon vähemmän itkettyjä itkuja, huolia ja stressiä, silti ne tekevät elämästäni täydempää jokaisena päivänä. Ne ovat opettaneet kärsivällisyyttä, huolenpitoa ja rakkautta. Ne ovat opettaneet, että asioita saa harvemmin läpi nopeasti ja huutamalla, vaan että todellisiin tuloksiin pääsemiseksi on usein pysähdyttävä miettimään omaa tapaansa viestiä, jos haluaa viestinsä menevän perille niinkuin sen tarkoitti kuulijan lajista riippumatta. Ja ehkä ennen kaikkea ne ovat opettaneet, ettei onnellisuus tule läheskään aina siitä, että tekee pelkkiä kivoja asioita, joista tulee hyvä mieli. Vaan että onnellisuuteen usein tarvitaan se, että tekee asioita, joilla tuntee olevan merkitystä, vaikkeivat ne olisi aina kivoja. Eläinten kanssa touhutessa merkityksellisyyden tunne on aina vahvasti läsnä, jopa silloin kun makaa sohvalla katsomassa televisiosarjaa, koska meillä on monta tyyppiä jotka arvostavat sohvapäikkäriseuraa. 

Hyvää Kansainvälistä eläintenpäivää ja Eläinten viikkoa kaikille! Tehkää paljon kivoja asioita lemmikkienne kanssa, ja mahdollisuuksien mukaan tehkää kivoja asioita myös kaikille muille eläimille, niillekin, joilla ei ole omaa ihmistä nostamassa sitä jalustalle Eläinten viikon kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti