sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Kilpikonnat talvihorrokseen

Tänään oli aika siirtää Donatella ja Rafaella jääkaapin puolelle talvihorrokseen. Meillä on sen verran monta talvehtijaa, että niille tuli nyt hankittua käytettynä oma jääviileäkaappi autotalliin. Viime asunnossa talvehtimiset hoituivat taloyhtiön kylmäkellarissa, mutta tässä kodissa bunkkerin kylmähuonetta ei olisi kustannustehokasta pitää päällä montaa kuukautta pelkästään talvehtijoiden takia, sillä sen kylmäkone on melkoinen energiasyöppö, jonka lisäksi se on äänekäs ja kuumentaa bunkkeria varsin tehokkaasti. 


Donatella ja Rafaella tuli tosiaan siirrettyä pari viikkoa sitten varuiksi ulkotarhasta autotalliin, sillä halusin ennen talvihorroksen alkua olla varma, että niiden suoli on varmasti tyhjentynyt. Autotalliin pystytetystä aitauksesta ei ole kuitenkaan koko aikana löytynyt ulosteita, joten tyypit olivat osanneet oma-aloitteisesti lopettaa syömisen ennenkuin alkoivat kaivautua kasvihuoneessa heiniin. Täytyy miettiä ensivuonna uudelleen, uskaltaisiko siirtää tyypit suoraan ulkotarhasta talvihorrokseen, etenkin jos syksy etenee samaan tapaan kuin tänä vuonna, ja lämpötilat eivät romahda kerrasta. Tänä vuonna myönnän olevani horroksen suhteen vähän hermona, sillä tämä on tietojeni mukaan kummallekin niistä ensimmäinen horros. 


Horrostamaan kumpikin konnista siirrettiin omissa laatikoissaan, ja jääkaapin oveen merkittiin kummastakin aloituspainot. Tulostin ja laminoin myös kaikille horrokseen tuleville nimilaput, niin ei tarvitse sitten irroitella ja siirrellä terraarioissa olevia. Koitan nyt opetella siihen, että kaikki meillä olevat eläimet olisivat mahdollisimman helposti tunnistettavissa, jos joku joutuisi joskus ottamaan hoitovastuun laumasta lennosta. Tosiasia kun on, että meillä on nykyisellään niin iso lauma, ja koronan myötä meillä on ollut normaalia vähemmän sosiaalista elämää, että en luota siihen että kukaan kavereista muistaisi ilman apua kaikkia meidän eläimiä ja pystyisi vielä erottamaan samanlajisia yksilöitä toisistaan. Harkitsen vielä, pitäisikö myös talvehtijoiden terraarioiden oviin tulostaa lumihiutale-kuvalla varustetut "talvehtimassa" -laput. 

Bunkkerin puolella tulisalamanterilta ja viljakäärmeiltä on nyt katkaistu valot ja lämmöt, ja ne siirtyvät kilpikonnien seuraan ensikuun alussa. Viljakäärmeille saatetaan kyllä joutua askartelemaan uudet talvehtimisboksit, kun viime vuonna talvilepo jäi välistä, ja sitä edeltäneet boksit saattavat olla jääneet vähän pieniksi. Viljakäärmeet saavat itselleen jääviileäkaapin alemman osuuden, eli viileäkaapin puolen, sillä niiden kohdalla hieman korkeampi lämpötila ei ole haitaksi, ja niiden kohdalla on muutenkin hyvä katsoa että ne heräävät välillä juomaan. Sen takia etenkin jos talvehtimislämpötila laskee alle 10 asteen niitä on syytä nostaa viikottain sen verran lämpimämpään, että ne lähtevät liikkeelle ja juomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti