sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

R.i.p. Lysti

Tänään tapahtui jotain, jota on todella vaikea hyväksyä ja uskoa tapahtuneeksi. Lysti nukkui pois. Olen ollut läpi helteiden huolissani mummofreteistä ja kaneista, mutta en ole edes osannut pelätä junnujen puolesta. Vaikka helteet ovat kestäneet pitkään, tämä asunto ei ole missään vaiheessa tuntunut yhtä kuumalta kuin edellinen pahimmillaan oli. En kyllä edes tiedä, onko syyttäminen helteitä vai mitä, sillä mikään ei varoittanut ennakkoon Lystin kuolemasta. Kuumuudesta johtuen fretit ovat olleet aika veto pois päivisin, joten on touhuiltu sitten enemmän illan jo viilettyä. Vielä viime yönä kahden aikaan Lysti oli täysin oma itsensä: leikki muiden kanssa, touhuili ja tuli muun porukan kera yöpalalle. Tänään olimme lähdössä aamupäivälle kaupoille, kun Lysti löytyi kuolleena pedistään. 

Vaikka olemme kuinka asiaa Jussin kanssa pyöritelleet, mikään ei eilisillan ja yön aikana tuntunut poikkeavan normaalista. Lysti ei ole ollut apaattinen tai kuivuneen oloinen. Se ei ole kieltäytynyt ruuasta. Se ei ole aivastellut, yskinyt, oksennellut tai erittänyt mitään. Frettihuoneesta ei ole löytynyt mitään poikkeavan oloisia ulosteita. Lysti on ollut aina perusterve eikä sen kanssa ole ikinä tarvinnut käydä eläinlääkärillä muuten kuin rokotuksilla ja uusimassa hormoni-implantti. Lysti täytti toukokuussa neljä, eli ihmisiässä sitä voisi pitää suunnilleen neljä-viisikymppisenä, mikä ei ole paha ikä menevälle ja atleettiselle touhuapinalle. 

Toki päässä pyörii miljoona jossia ja sitä on hakannut päätään seinään miettien, olisiko tämän voinut estää jotenkin. Olisiko frettihuonetta pitänyt viilentää enemmän. Pakottaa Lysti juomaan enemmän. Tarkkailla sen ulosteita tiiviimmin. Teettää sille kattavat terveystutkimukset. Tehdä jotain enemmän. Vaikka loppujen lopuksi tiedän, että kyllähän kaikki tuo olisi tehty, ja enemmän, jos se olisi näyttänyt mitään merkkejä siitä, että kaikki ei ole hyvin. 

Kuoleman osuessa viikonloppuun ja keskelle helteitä, ajatus ruumiin lähettämisestä Matkahuollolla Helsinkiin avattavaksi ei tuntunut alkuun hyvältä. Olisi niin paljon helpompaa vain viedä tyttö tuhkattavaksi, niin että sen saisi mahdollisimman nopeasti lepoon omalle maalle kaverien seuraan. Mutta asiaa pyöriteltyäni päädyin kuitenkin siihen, että Lysti lähtee huomenna kohti Helsinkiä. Minun on kuitenkin niin vaikea hyväksyä sitä, että nelivuotias vain löytyy kuolleena, niin ehkä avaus tuo joitain vastauksia siihen, olisiko tämä voinut olla ehkäistävissä, jos meillä olisi ollut kristallipallo. Tai vähän mielenrauhaa, jos mitään ei olisi ollut tehtävissä.  

Lepää rauhassa Ach's Phenomenal Delusion "Lysti"
19.5.2017-4.7.2021


3 kommenttia: