Kestopissa-alusta kuulumisia

lauantai 23. tammikuuta 2021

Uusien kestopissa-alustojen kotiutumisesta on nyt noin 4,5kk. Välissä mentiin joululoma kertokäyttöalustoilla, kun en kaivannut jouluun ylimääräistä pyykkirumbaa, mutta siitä huolimatta alustoille on ehtinyt kertyä jo melkoisen monta pesu- ja käyttökertaa. Jotain asiasta kertonee jo se, ettei meille ole ostettu kestopissa-alustojen saapumisen jälkeen yhtään uutta kertakäyttöalustaa, vaikka esimerkiksi kuluseurannan viimeisenä vuonna 2018 meillä kului vuoden aikana 622,35€ kertakäyttöisiin pissa-alustoihin. Eli tässä ajassa säästö on ollut jo parin sadan luokkaa, tai oikeastaan ylikin, kun miettii että 2018 meillä oli vielä yksi lauma, joten nykyään alustoja menisi enemmän, kun vessapaikat on järjestettävä kolmelle porukalle erikseen. 

Tämänpäiväinen pyykki kuivumassa

Kestopissa-alustojen pesuun on tullut käytettyä koko ajan 90 asteen ohjelmaa joitain yksittäisiä 60 asteessa suoritettuja pesuja lukuunottamatta. Pestessä meillä on ollut käytössä vaihteleva nestemäinen pyykinpesuaine ja välillä huuhteluaineena etikka. Yhdessä vaiheessa kokeiltiin käytettyjen alustojen liottamista etikkavedessä pesua odotellessa (pesu tapahtuu yleensä 2-3 kertaa viikossa), mutta siitä luovuttiin, kun en saanut aikaiseksi hankkia kyllin tiivistä astiaa, joka olisi pitänyt etikan hajun aisoissa. Hieman yllättäen alustoihin ei ole pinttynyt uusia kakkatahroja, ja ensimmäisissä pesuissa jälkensä jättäneet sisäelinkakkatahratkin ovat aikalailla hävinneet jatkuvissa pesuissa. Alustojen saumat ovat kestäneet jatkuvat pesut hyvin, ja alustat ovat säilyttäneet hyvin muotonsa. Myöskään alustojen imukyvyssä ei ole tapahtunut muutoksia ainakaan heikompaan suuntaan. Kaikenkaikkiaan voin siis sanoa, että alustat ovat edelleen yhtä hyvässä kunnossa kuin ensimmäisten pesujen jälkeen. 

Ainoa isompi ärsytys kestopissa-alustojen käytössä on ollut se, että vaikka niistä kuinka koittaa ravistaa isoimmat kakat aina pois ennen koneeseen laittoa, niihin jää aina sellaisia kakkoja, joita ei ole helppo irroittaa, kuten juuri sisäelin- ja kananmunakakat, jotka irtoavat sitten koneessa. Muutaman kerran nämä irronneet kakat ovat sitten onnistuneet tukkimaan nukkasihdin, ja sitten koneesta saa tyhjentää paskavettä. Pyykkikone on asianmukaisesti kosteissa tiloissa, joten tämä ei ole maailmanloppu, mutta ei tietenkään myöskään mukavinta hommaa. Onneksi tätä ei kuitenkaan tapahdu kovin usein. 

Meidän kuivausrumpu on edelleen poissa pelistä, joten kestopissa-alustat tulee yhä kuivattua kodinhoitohuoneen seinätelineessä, mikä onkin toiminut niille hyvin. Siihen mahtuu loistavasti se 4-8 alustaa, mikä on se määrä, joka meillä noita yleensä kerralla pyörii.  

Vaikka tykkään että kiireessä ja lomailessa on välillä mahdollisuus lipsua vanhaan, ja käyttää kertakäyttöisiä, en usko että meillä enää kauhean helposti siirryttäisiin käyttämään kokonaan kertakäyttöisiä pissa-alustoja. Kestopissa-alustojen kanssa jätemäärä on oikeasti niin paljon pienempi jo alussa mainitus taloudellisen säästön lisäksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI