Ei sittenkään sydän

perjantai 10. toukokuuta 2024

Kun saimme Mallun alustavan ruuminavaustuloksen helmikuussa, itse avaustilanteessa isoimmat muutokset olivat löytyneet sydämestä. Mallusta otettiin kuitenkin näytteet muistakin elimistä, ja lopullinen patologialausunto saapui tänään. Nyt kun kaikki näytteet on saatu analysoitua, patologieläinlääkäri päätyi lopputulokseen, että sydän oli reagoinut paksuuntumalla munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamaan korkeaan verenpaineeseen. Varsinainen kuolinsyy oli pitkälle edennyt munuaissairaus ja sen aiheuttama virtsa-aineiden kerääntyminen vereen eli uremia. Tulehdusmuutoksia löytyi myös vatsalaukusta. 


Raportin lukemisesta asti sitä on miettinyt mielessään, että jos olisimme ottaneet Mallusta preaneverikokeet ennen Mallun hammasoperaatiota marraskuussa, olisimme saattaneet saada hieman aikaisemmin tiedon siitä, mitä Mallun elimistössä oli vireillä. Ottaen huomioon, kuinka äkkiä kaikki tällaiset tuntuvat freteillä etenevän, en usko että se olisi kuitenkaan muuttanut mitään. Tai se olisi muuttanut lähinnä sen, että eutanasia olisi osunut todennäköisesti johonkin muuhun päivään kuin jouluaattoon. Koirilla ja kissoilla, joilla näitä on enemmän tutkittu, on havaittu, että munuaisongelmat harvemmin oireilevat mitenkään ennenkuin 80 prosenttia elimestä on käytännössä tuhoutunut. Mallun kohdalla ensimmäiset näkyvät oireet tulivat vasta kun munuaiset lakkasivat toimimasta täysin, jonka jälkeen romahdus olikin sitten nopea.  


Sillekin on kyllä syynsä, miksi emme käy frettien kanssa yhtä usein verikokeissa kuin meidän vanhempien kissojen. Ja siihenkin on syynä se, kuinka äkkiä muutokset freteille yleensä tapahtuvat. Toisella meidän ensimmäisistä freteistä insulinooma diagnoosi viivästyi, sillä Snurre oli käynyt senioriverikokeissa alle kaksi kuukautta ennen ensimmäisiä oireita, ja kaikki veriarvot olivat olleet viitearvojen sisällä. Niinpä sitä oli alkuun vaikea uskoa, että insulinooma olisi voinut kehittyä niin nopeasti. Vasta kun muuta selittävää ei löytynyt, otettiin myös uusi paastoverensokeri, joka olikin sitten jo kaukana normaalista. Siinä kohtaa alkoi sitten kyseenalaistaa sitä, kuinka todennäköisesti voisimme saada frettien kohdalla muutokset ajoissa kiinni edes vuosittaisilla tai puolivuosittaisilla verikokeilla, vaikka koirien ja kissojen kohdalla vuosittaisilla senioriverikokeilla moni vaiva saadaankin napattua kiinni siinä vaiheessa, kun sen kehittymistä on vielä mahdollista hidastaa lääkityksellä ja ruokavaliolla. Mutta kyllähän sitä silti miettii, että entä jos. Koska ne verikokeet kyllä kävivät mielessä silloin marraskuussa. Mutta silloin ajatteli että se olisi ollut lähinnä hyvää varautumista Mallun ikääntymiseen, kun sitten meillä olisi ollut ne Mallun normaaliarvot mihin verrata, jos joskus tulisi jotain. Marraskuussa kun en hetkeäkään ajatellut, että Mallulla voisi olla jotain.

Nyt sitten hengitellään taas hetki ja sulatellaan raporttia. Ja pidetään ihan hemmetin hyvä huoli Rutun verenpainelääkityksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI