Parketin purkua ja muita kuulumisia

perjantai 26. elokuuta 2022

Siskon perheen piti tulla meille viime viikonlopuksi, mutta koska perjantaina toinen siskon muksuista oli vähän kipeänä ja minä ja sisko kummatkin aika poikki, päätimme siirtää visiittiä ajankohtaan x. Itsellä kun oli kirjaimellisesti sellainen olo, että pyykki- ja tiskivuoret kaatuvat päälle ja hukumme paskaan. Jälkimmäiseen ei auta yhtään se, että meillä on koko yläkerta eteistä lukuunottamatta parkettia, ja kun se pääsee kerran imaisemaan jotain, tuntuu ettei hajua saa millään pois - mikä myös lisää uusien hutien todennäköisyyttä. Kaikkein pahimmaksi tilanne oli päässyt frettihuoneessa, jossa tuntui ettei huonetta saanut enää siistiksi millään maailman siivoamisella, mikä turhautti ja ärsytti. 

Parketin iloja ovat kosteuden hörppäävät saumat

Jussi ei ole tässä psykoottisessa tilassa, vaikka saattaa näyttääkin siltä. Jussi vain saa vähän apua Hattaralta.

Koko yläkerran lattiaremontti on yhtenä kohtana meidän pitkällä projektilistalla, mutta koska se vaatii paitsi aikaa, tämänkokoisessa asunnossa myös kohtalaisesti budjektia, on sen toteutumisajankohta yhä epävarma. Frettihuoneen kohdalla ei vain pystynyt enää odottamaan, kun sitä olisi päivittäin halunnut räjäyttää koko huoneen. Viime viikonlopun tyhjennettyä ja räjäytysajatusten noustessa taas pintaan, sitä alkoi muistella, että talon edellinen omistaja oli joskus jutellut asentaneensa lastenhuoneisiin parketin vasta jälkikäteen olemassa olevan muovimaton päälle. Frettihuone oli toinen näistä lastenhuoneista, joten yläkerran remonttia odotellessa Jussi mietti, että frettihuoneen parkettia voisi koittaa purkaa jostain kulmasta niin, että näkisi, onko muovimatto paikoillaan. Ja koska se oli, päätimme irroittaa koko kusisen parketin samantien, ja vaihtaa frettihuoneeseen samalla uudet lattialistat. 

Pari ensimmäistä palaa olivat hankalat, mutta sen jälkeen homma alkoi edetä aika vauhdilla. Jussin irroitellessa frettihuoneesta parkettia, itse siivoilin alakertaa ja hoidin pyykkivuorta pois päiväjärjestyksestä. Ja olkootkin että parketin alta paljastunut muovimatto on taattua ysäribeigeä, johon yhdistimme nyt halvimmat valkoiset puulistat mitä löytyi, frettihuone tuntuu nyt freesimmältä kuin aikoihin, ja sen siivottavuus parantui heti moninkertaiseksi. Ei se toki ole vielä sellainen, jollaiseksi se on haaveissa remontoida, mutta huomattavasti aiempaa käytännöllisempi, mikä on tällä erää pääasia.

Tästä se lähtee

Paljon siistimpi ja hajuttomampi frettien valtakunta

Harmi vain, että muovimatto on tietääksemme alla vain kahdessa pienemmässä makuuhuoneessa, sillä muuten minun tekisi tällä hetkellä erittäin vahvasti mieli kiskoa parketti pois myös keittiöstä ja isoimmasta makuuhuoneesta, vaikka uusia vinyylilattioita ei olekaan vielä mahdollisa hankkia. Etenkin keittiön parketti kun on frettihuoneen tavoin pahasti kärsinyt, sillä se otti vuosi sitten useasti osumaa, kun Mintulla oli pissavaivoja. Vaikka pissat pyrittiin kuivaamaan heti kun ne huomattiin ja nurkassa käytettiin imukykyisiä pissa-alustoja ja pissansiivoussuihkeita, keittiön parketissa on pysyvä kosteusvaurio, joka myös haisee kissanpissalta ja johon tehdään yhä harvakseltaan hutipissoja, etenkin jos vessalaatikoiden siivousväli venyy vähäänkään. Eli sekin saadaan lopullisesti kuntoon vasta hävittämällä koko vanha lattia ja asentamalla uusi.  

Ruttu ei arvosta, että myös hänen pedit päätyivät pesuun, ja nyt yksikään karvapeti ei haise valmiiksi sfinksinhieltä

Kauhea työmaa parfymoida taas ne kaikki

Tämä viikko on mennyt taas aika hujauksessa, miksi parkettipäivityskin tuli lähes viikon viiveellä. Tämä viikko oli myös viimeinen viikkoni viimeisimmässä työssäoppimispaikassa, mikä tekee tästä päivästä vähän haikean. Tuntuu että sitä oli vasta alkanut päästä paremmin vauhtiin tuolla, ja päästä paremmin perille uuden paikan laitteista ja ihmisistä, niin että pystyi tekemään koko ajan enemmän myös itse. Mutta vikan päivän kunniaksi ja kiitokseksi elokuusta eilen tuli taas leivottua kakkua, että sain vietyä sen tänään kahvihuoneeseen. Tänään oli myös yhden kesäharjoittelijan viimeinen päivä ja yksi vakkareista jäi lomalle, joten kahvihuoneessa piisasi herkkuja vaikka millä mitalla. Nyt seuraavat pari viikkoa menevätkin taas tutuksi käyneessä ensimmäisessä harkkapaikassani ja sitten on pari viikkoa koulua ennen kolmatta ja viimeistä harkkapaikkaa. 

Hiiriltäkin hävitettiin matelijakäytöstä terraan jäänyt polyuretaanitausta, joka oli hiirikäytössä alkanut imeä pissaa ja haista

Ja koska en eilen jaksanut leipoa urakalla, tänäänkin on tiedossa pientä leipomista. Huomenna kun on Dewin siivouspäivän kirpputoritapahtuma Mikaelin kirkolla, ja lupasin tehdä jotain myös buffettiin samalla kun varasin meille myyntipaikan tapahtuman yhteydestä.

7 kommenttia:

 1. Parketti remppa on jotain mitä meiltä löytyy myös listalta ja ootan sitä kovin. Eddie kun kiimojen aikana ehti merkkailla turhan paljon ennen kuin joutui karanteeniin. Hanoilla oli edellinen kiima vuoden vaihteessa ja jänskään kovin, että millaisina ne nyt tänä syksynä tulee... Toivottavasti olisi seuraavatkin mietoja laulukiimoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti parketti säästyy isommilta merkkailulta, ja tekin saatte mahdollisimman pian uudet pissattomat lattiat! Arvostus parkettia kohtaan on kyllä laskenut lemmikkien myötä selvästi :D

   Poista
 2. Meillä on tota samaa parkettia ja se on niin kamalaa, että jopa tuo neutraalin värinen muovimatto on jo parempi kuin tämä ruma ja kulunut parketti, joka on kaiken lisäksi kellastunut. Tämä meidän on kertaalleen hiottu muuton yhteydessä ja silloin oli vaalea ja ihana!

  Samoin noi valkoiset lattialistat raikastaa ihanasti. Minä ihmettelin jo lapsena, miksi lattialistat eivät ole valkoisia, kun ne kuitenkin ovat valkoisilla seinillä. Meillä oli sellaiset mustanruskeat 80-luvun listat, superkamalat.

  Sinuna alkaisin kytätä Toria löytyisikö sieltä joku halpa muovimattorulla ja vetäisisin sitä keittiöön tilapäisesti. Sen saa listoilla kiinni, ei tarvitse liimailla.
  Saattaisi jopa jostain remppakohteesta löytyä. Esim. meillä mummolassa on aikoinaan elämän helpottamiseksi pistetty lautalattioiden päälle muovimatot...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli keittiö olisi oma erillinen tilansa, tuo olisi ehdottomasti harkitsemisen arvoinen idea, sillä muovimatto blokkaisi myös lattiasta lähtevää hajua. Nyt hommaa vähän hankaloittaa, että keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat käytännössä kaikki yhtä ja samaa tilaa, josta keittiö on rajattu kaappisaarekkeella vain hieman erilleen. Tämän myötä keittiössä ei ole myöskään ollenkaan listoja, kun keittiönkaapit muodostavat sen rajat.

   Poista
  2. Onnistuu se silti! Mattolista on sellaista paljon jalkalistaa pienempää. Ja sen olkkarin rajan voi laittaa kynnyslistalla, kun ei yhtään tarvitse välittää alla olevasta materiaalista. Vaihtoonhan se aikanaan menee.

   Poista
  3. Sitten pitäisi vain keksiä millä sen listan kiinnittäisi kaappien sokkeleihin, kun niihin ei haluaisi kauheasti naulailla mitään. Kun ainakaan toistaiseksi kaapit eivät ole vielä vaihtokunnossa. Ja kaapitonta seinäpinta-alaa keittiössä on vain metrin. Kun jollain matto pitäisi saada reunoista kiinni, tai muuten se hörppäisi kaiken ja fretit olisivat sen alla bilettämässä. Pelkällä teipillä se kun tuskin pysyisi, jos fretit kiinnostuivat siitä yhtään.

   Mutta täytyy kyllä selvitellä noita vaihtoehtoja, etenkin jos ei saada budjetoitua lattiaremppaa ensivuodellekaan.

   Poista
  4. Ehkä sen saisi pelkällä liimalla vedettyä.

   Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI