perjantai 15. heinäkuuta 2016

Hoitoleoskeja

Tiistaina meille saapui väliaikaista lisäystä laumaan, kun Mosse kävi tuomassa Jussille hoitoon kolme leopardigekkoa. Vaikka leopardigekko on lemmikkigekoista ehkä se yleisin, on tämä itselleni ensimmäinen kerta kun olen oikeasti tullut käsitelleeksi sellaista tai ollut muuten läheisemmässä kontaktissa lajiin mitä eläinkaupassa lasin läpi gekon ollessa jossain piilossa. Sikäli ironista, sillä se tarkoittaa käytännössä sitä, että aiemmat muut kuin lasin läpi kontaktini liskoihin ovat olleet heti niinkuin helppoihin ja rauhallisiin lajeihin kuin tokeeseen ja arovaraaniin. Pääsääntöisesti liskotkaan kun eivät ole mitään syliotuksia, eivätkä kaikki ole edes koskettavissa, kuten Jussin madagaskarinpäivägekko Ötökkä.


Sen myötä nämä kolme hoidossa olevaa ovat olleet jotain todella eksoottista. Etenkin kun yhdeltä niistä, Oskariinalta, piti heti putsailla luotuja nahkoja pois varpaista. Ja vaikka liskoa moinen selvästi harmitti, oli se kädessä hyvin helppo ja rauhallinen. Ja niin uskomattoman oudon tuntuinen. Sen jälkeen olenkin sitten ihan fiiliksissä syöttänyt leoskeille jauhomatoja pinseteistä ja ihastellut niiden silmiä. Ötökän kanssa kun en pääse tekemään mitään sellaista, kun se luottaa lähinnä Jussiin, ja on niin nopea, että terran ovien kanssa saa olla jatkuvasti varuillaan ettei se karkaa. Kun taas näiden kanssa voi pitää ovea auki samalla kun höpöttää niille omiaan.

 
Etenkin matelijoiden kohdalla tuntuu, että moni helppo aloittelijalaji on valitettavan aliarvostettu. Vaikka nykyään netistä löytyy hoito-ohjeita vaikka mille, ja kaikkia harvinaisuuuksiakin on helppo tilata eläinkauppojen ja messukävijöiden kautta, siinä on syynsä, miksi jotkin lajit ovat säilyneet lemmikkimarkkinoilla vuosikymmeniä. Usein ne syyt ovat helppohoitoisuuden ohella helppo käsiteltävyys, uteliaisuus ja rohkeus, joiden myötä eläin on hyvin näkösällä hoitajankin läsnäollessa. Ja joiden myötä nämäkin otukset onnistuivat tekemään itseeni paljon isomman vaikutuksen kuin olin ennalta kuvitellut.     

Lasista terraariota asuttaa Oskariina ja Aurora.

Viereisessä terrassa oleva pienempi kaveri on Manta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti