Toiveluukku 4

tiistai 12. joulukuuta 2023

Joulu on monelle yhdessäolon lisäksi ruokajuhla, johon kuuluu aimo liuta erilaisia ruokaperinteitä. Meillä jokaiseen päivään vuoden ympäri mahtuu monenlaisia ruokakulttuureja. Aina välillä kun kyläilijätkin kysyvät, mitä meidän eläimille voisi tuoda tuliaisiksi, on helppo vastata, että meidän jengistä löytyy kyllä syöjiä melkein mille vain. Jonkin verran tarjottaviin vaikuttavat myös esimerkiksi vuodenaika, sillä esimerkiksi näin joulun alla meidän jengistä osa on talvilevon takia täyspaastolla. Kasvissyöjien kanssa taas hyödynnetään kesäaikaan mahdollisimman paljon pihapiirin antimia, joita näin talvella löytyy niukemmin. Kaikki meidän tyypit eivät myöskään syö päivittäin, joten päivän aikana tarvittavat ruuat riippuvat myös siitä, keitä kyseisenä päivänä ollaan ruokkimassa. 

Yhden sokrumössön aineksia. Sokrumössöä tehdään aina isompi erä pakastimeen, ja sulatellaan sieltä päivittäiseen tarpeeseen
 

Tänään meillä on kupeissä seuraavia:

 

kissanmärkäruoka (kissoille ja kääpiörotille)

hiiret (freteille)

broilerin jauheliha (freteille ja kissoille)

Tierran rottaseos -siemensekoitus (kääpiörotille)

hirssi (kääpiörotille)

omatekoinen sokrumössä hedelmistä, yrteistä yms. (sokerioraville)

mahla (sokerioraville)

heinä (kaneille)

Kanin ykkösherkku -pelletti (kaneille)

kuusenoksat (kaneille)

kuivattu hyönteissekoitus (sokerioraville ja afrikkalaiselle kääpiösiilille)

pohjatabletit (kaloille)

kalanruokahiutaleet (kaloille ja torakoille)

porkkanaa (torakoille, jauhomadoille, siiroille)

torakat (tegulle)

banaanikärpäset (kiinankellosammakoille ja surugekoille)

jauhomadot kalkki-monivitamiiniseoksella (muurigekot, leopardigekko, tokeegekko, muurisisilisko, madagaskarin päivägekko, tuliskinkki)

 

Freteille ruokaa tulee yleensä laitettua yksi kuppi per lauma. Kissat ruokitaan kaikki omille lautasilleen.
 

Tänään ruokintavuorossa ei ollut käärmeitä, tarantulia eikä muita sammakoita kuin kiinankellosammakot. Kilpikonnat ja pikkusiilitanrekki ovat tällä hetkellä talvilevolla ja syövät seuraavan kerran vasta kunnolla herättyään.

Tällähetkellä eläinten ruokakaapeista löytyy yllä olevia lisäksi muunmuassa hevosen palalihaa, kuivattua kuoretta, broilerin siipiä, luullista kaninlihaa, marsuja, kaneja, rottia, possun sydämiä, kanankauloja, Testudo Herbs -maakilpikonnan ruokaa, pähkinöitä, kissannappuloita, beetle jellyjä, koirien puruluita, kuivattua broilerinmaksaa, kuivattuja ruusunterälehtiä, kuivattuja kaktuksenkukkia, spirulinahiutaleita, sokrujen valmisruokajauhetta, jauheesta sekoitettavia gekonruokia, hedelmäpilttiä, lasten valmispuuroja, sirkkoja...

Näiden lisäksi ihmisten ruokakaapeista hyödynnetään välillä muunmuassa puurohiutaleita, kananmunia, raejuustoa, erilaisia hedelmiä, marjoja, vihanneksia, yrttejä, pastan ja riisinloput, jugurttia...

Kesäisin ulkoa kerätään paljon erilaisia oksia, varpuja, voikukkaa, apilaa, siankärsämöä, nokkosta...

Lisäksi välillä hankitaan esimerkiksi kalojen pakasteruokia (erityisesti erilaiset hyönteiset kuten surviaissääskentoukka, hyttysentoukat, vesikirppu, artemia), erilaisia raakaruokia (Mushin valmispullat, kalkkunan jauheliha, riista, kalkkunan sydämet...), koiranruokia, kuivattuja yrttejä...

Meidän jengistä löytyy niin tyyppejä jotka ovat ehdottomasti puhtaasti lihansyöjiä (kissat & fretit), täysin kasvisruualla eläviä (kanit, maakilpikonnat), ihan kaikkiruokaisia (kääpiörotat & torakat), puhtaasti hyönteissyöjiä (osa gekoista, pienemmät sammakot), ja sitten paljon tyyppejä joille menee erilaisilla kombinaatioilla lihaa/hedelmiä/hyönteisiä/kasviksia.   

Kissojen ruokakaappi tänään
Kääpiörottien ruokia. Näistä iso osa on tullut näyttelyvoittoina. Lisäksi rottamukset saavat lähes päivittäin tuoreruokia.

Frettien ruuat mahtuvat nyt erittäin poikkeuksellisesti kahteen pakastimen vetolaatikkoon, kun on keskitytty välillä syöttämään pakastimia tyhjäksi. Autotallin iso arkkupakastin on tällähetkellä sulatettuna.

Matelijahuoneen tyyppien ruokia

Matelijahuoneen tyyppien ruokia ja lisäravinteita

7 kommenttia:

  1. No on teillä sapuskaa. Mistä esim saatte kuivattuja kaktuksen kukkia? Käykö joulukaktus; niitä kukkia olisi varmaan useammalla juuri nyt 😸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukaktuksen sopivuudesta en itseasiassa tiedä. Nuo tämänhetkiset ovat opuntiakaktuksen kukkia. Tämmöisiä spesiaalimpia juttuja tulee hankittua välillä eri lajien facebook-ryhmistä tai tilaamalla ulkomailta eksoottisiin eläimiin erikoistuneista nettieläinkaupoista. Tosin nämäkään eivät ole sellaisia, mitä meillä pitäisi olla aina kaapissa, mutta ne on hankittu tuomaan monipuolisuutta maakilpikonnien ruokavalioon. Talvikaudella niilläkin kun hyödynnetään enemmän kuivattuja kasveja (sitten kun ne heräävät talviunilta).

      Aika usein hankitaan perusjutut isommissa erissä suurkuluttajapakkauksissa ja hyvien alennusten osuessa kohdalle (esimerkiksi frettien jauhelihat, osa kissanruuista, heinät yms.). Ja sitten vaihdellen eri lajeille tämmöisiä erikoisjuttuja, uutuuksia yms. pienemmissä tai isommissa erissä tuomaan vaihtelua niihin perusjuttuihin. Sen myötä esimerkiksi kissoillakin saattaa olla "perusvarastona" esimerkiksi sata tetraa eri makuisia Bozitoja, ja sitten täydennyksinä yksittäisiä purkkeja esimerkiksi Catz Fine foodin kengurua, Almo Naturen pikkupurkkeja yms., mitä ei kilohinnan puolesta raaskisi välttämättä syöttää pelkästään.

      Poista
  2. Juu, samaa mietin että on paljon ruokaa ja ruokittavia. Vaatii paljon tietoa ja taitoa että kaikki saavat lajilleen sopivaa ruokaa. Mielenkiintoista luettavaa, kun tulee niin paljon uutta infoa itselle.
    Ihanaa joulun odotusta teidän koko poppoolle♥

    VastaaPoista
  3. Kuka teillä syö koirien puruluita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo tämänhetkiset koirien puruluut ovat sellaisia pieniä hammasharjan muotoisia kasviperäisiä puristepuruluita, joita rottamukset syövät. Rotille meillä menee muutenkin ehkä eniten kaikkia koirajuttuja, kuten koirankeksejä ja koirannameja puruluiden lisäksi.

      Poista
  4. Hei ja kiitos kivasta blogista! Olen lukenut sitä jo pitkään, vaikka itselläni ei tällä hetkellä ole lemmikkejä lainkaan. Siksikin ehkä blogisi kiehtoo, että pääsen kurkistamaan täysin erilaiseen arkeen kuin omani. : ) Eläimistä kyllä pidän ja aikoinaan minulla on ollut kesyrottia. Kesyrotat ovat mielestäni ihania, mutta minun oli vaikea tottua siihen, että ne sotkivat paljon vapaana ollessaan (ja myös häkkiään). Nyt minulla on 1,5 v. lapsi ja on ollut vaikea tottua siihen, että lapsi sotkee niin paljon. : D Oman siisteysintoiluni vuoksi minua kiinnostaisi tietää, minkälaiset siivousrutiinit teillä on ison eläinmäärän kanssa. Lisäksi kiinnostaa, että onko teillä ollut vaikeuksia tottua eläinten "sotkuisuuteen" ja miten olette ratkaisseet siihen liittyviä haasteita (jos sellaisia olette kokeneet)? Kiitos jo etukäteen ja mukavaa joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kysymyksestä lähti heti päässä muotoutumaan tuleva toiveluukku.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI