Operaatio vaatehuone järjestykseen

maanantai 15. heinäkuuta 2024

Yksi meidän talouden kaoottisimpia paikkoja on ollut pitkään eksolan vaatehuone. Vaatehuoneen ainoat kiinteät kalusteet ovat olleet kaksi katonrajassa olevaa hyllyä ja pitkä vaatetanko, eikä tilassa ole säilytetty yhtään mitään henkaritavaraa. Tilaan on koitettu luoda jotain pientä järjestyksen tynkään bunkkerista napatulla Elfan korihyllyllä ja ylijääneellä Kallaxilla, mutta käytännössä valtaosa vaatehuoneessa säilytetyistä tavaroista on pyörinyt lattioilla joko irtonaisina tai niissä samoissa Ikean pyykkikoreissa, joilla rottien kamat kannetaan pesuun kylppäriin ja pesun jälkeen takaisin ylös eksolaan. Olen kyllä säännöllisen epäsäännöllisesti katsellut sinne sopivia säilytysratkaisuja, mutta Ikea-versioinakin niiden hintalaput ovat olleet kahdensadan euron luokkaa, eikä se ole ollut budjekteja laatiessa kärkisijoilla. 

 

Lähtötilanne vaatehuoneessa oli tällainen astetta vähemmän organisoitu

Kun saimme kylmiön tyhjennettyä tavaroista häitä varten, ja häiden mentyä on alettu pikkuhiljaa suunnitella kylmiön muuttamista terraarioksi Mustille, katse kiinnittyi luonnollisesti myös sielä oleviin hyllyihin. Mustia kun ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa meidän atleettisimmaksi tyypiksi, joten Mustille ei todellakaan voitaisi jättää korkeita hyllyjä kiipeilyä varten. Se nimittäin pääsisi kyllä todennäköisesti jossain vaiheessa ylös - ja hyvin todennäköisesti taittaisi niskansa singotessaan alas, heti kun näkisi jotain liikkuvaa, joka voisi mahdollisesti olla ruokaa. Osista hyllyjä aloin heti ajatella kiipeilytasoja kissoille terassitarhaan tai parvecatiolle, mutta aloin viime viikolla mittailla, että niistä voisi löytyä ratkaisu myös vaatehuoneen säilytyspulmiin.

Mutta sieltähän sitä hyllymateriaalia löytyisi

Ehdottaessani projektia Jussille perjantaina illalla, arvioin sen suhteellisen simppeliksi ja nopeaksi - mehän lähinnä vain leikkaisimme vanhasta hyllystä osan erilleen ja siirtäisimme sen toiseen sijaintiin. Minulta jäi huomioimatta muutamia sellaisia muuttujia, kuten että hyllyt oli rakennettu varta vasten kyseiseen kylmiöön ja asennettu sinne kiinteästi, joten niiden irroittaminen mikäli hyllyjä ei halunnut purkaa ihan täysin atomeiksi olikin kaikkea muuta kuin helppoa. Hyllyt oli myös tehty erittäin tukevasta laudasta, joten ne painoivat ihan eri tavalla kuin halvimmat puiset säilytyshyllyt. Meidän ylä- ja alakerran välissä oleva portaikko on yllättävän ahdas. Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, vaatehuoneessa oli kodintekniikasta johtuen seinillä erilaisia putkia, letkuja ja koneellisen ilmanvaihdon suodatinyksikkö, joten hyllyä ei ihan niin vain työnnettykään paikoilleen. Sen lisäksi vaatehuoneen tyhjentäminen tavaroista ja sopivan työskentelytilan raivaaminen bunkkeriin sai koko olohuoneen ja takkahuoneen näyttämään siltä kuin pyörremyrsky olisi rymynnyt läpi koko talon raahaten tavaroita mukanaan. 

Ensin vaatehuone piti toki tyhjentää

Projekti startattiin lauantaina aamupäivästä ja saatiin maaliin sunnuntaina illalla - vaatehuoneen osalta. Tälle viikollekin jäi vielä puuhaa, kuten vaatehuoneesta puretun parketin ja koko kämppään levinneen sahanpurun hävittämistä, ja bunkkerin tavaroiden paikoilleen asettelua. Tällekin kaikelle on pienoinen deadline, sillä olen emännöimässä Lemmikki- ja showkesyrottien kasvattajapäivää lauantaina.  

Totesimme hyllyn kokonaisena liian paivaksi kantaa, joten osa hyllylaudoista piti jättää matkasta ja siirtää ensin pelkkä runko

Mutta olo on tämän hankkeen osalta silti lähestulkoon euforinen, sillä uuden hyllyn myötä tavarat tuntuvat katoavan vaatehuoneeseen ennen näkemättömällä tavalla ollen silti helposti käyttöön otettavissa. Ja jos ei lasketa hankkeen kirvoittamia pikaruuanhakureissuja, budjetiksi tuli puöreä nolla.

Hylly ei sitten mahtunutkaan taittumaan päätyseinän putkien ja suodatinyksiön välistä paikoilleen, joten jouduimme lyhentämään sitä tässä kohtaa vielä vähän lisää

Lopputulos on aikas paljon lähtötilannetta parempi

2 kommenttia:

  1. Näppärä ratkaisu. Nyt vaatehuoneeseen saa myös mahtumaan enämpi tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Ja jo olemassa olevien tavaroiden esille ottaminen ja käyttö helpottui samalla kummasti. Samalla tuli myös tehtyä kunnon läpikäynti kaikesta, mitä meillä on jo jemmassa, ja tehtyä pientä puutelistaa. Näyttelybokseistä ja poikashäkeistä löytyi pieniä päivitystarpeita.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI