Heinäkuun hoidokkeja ja keittökohellusta

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Jos viime kuussa meidän jengi kasvoi väliaikaisesti muutamalla fretillä, tässä kuussa on jyrsijöiden vuoro. Heinäkuun hoidokeista löytyy useampia hiiriä ja hamsteri, ja sen myötä kodinhoitohuone on muuttunut hetkellisesti jyrsijähuoneeksi. Hoitohamsu sai reissukämpäkseen yhden meidän vara-asumuksista, ja jos yksien rescuehamstereiden kohdalla tulinkin hetken leikkineeksi ajatuksella, että mitä jos tuohon 100*50cm dunaan muuttaisikin hamsteri, en leiki enää. Duna nimittäin kutistui sekunnissa ihan olemattomaksi, kun sinne lisäsi edes perustarvikkeet ja muutamia syrkkikoon virikkeitä. Olin kyllä jo vähän uumoillutkin sitä, ja yksi syy sille, miksi jätin hamsterin ottamatta oli se, että arvelin että duna pitäisi kuitenkin vaihtaa terraan viimeistään viikon jälkeen, ja isolle lasiterralle taas ei olisi tällä hetkellä paikkaa muualla kuin bunkkerissa. Kodinhoitohuone kun on varattu vain tällaiseen satunnaiseen eläinkäyttöön, eli hoidokeille, karanteenitilaksi ja puolueettomaksi totutustilaksi. Näissä se on ollut ikkunallisellina ja oman vesipisteen omaavana ihan kätevä.

Hoitohamsu on tällainen klassisen kaunis tyty

Yksi hoitohiiruista <3
Tälläviikolla olen saanut myös ikävän muistutuksen siitä, kuinka salakavalia palovammat voivat olla. Kokkaillessani maanantaina tortilloja, öljyä pääsi räiskähtämään kädelleni lisätessäni jauhelihan pannuun. Iholle osuessaan öljy kirpaisi, mutta tunne meni nopeasti ohi. Heitin kuitenkin käden hetkeksi hanasta virtaavan kylmän veden alle, koska niin kuuluu tehdä. Minulla on kuitenkin hyvin alhainen kylmäkipukynnys, joten en malttanut pitää kättä kylmässä vedessä kovinkaan kauaa, kun kipukin oli jo hellittänyt, ja kylmä vesi sattui enemmän. Ajattelin selvinneeni säikähdyksellä, kun ihokaan ei osumakohdassa isommin punoittanut. Tiistaina kahteen kohtaan kättä oli kuitenkin noussut vesikellot, ja kahdessa muussakin kohdassa näkyi ihomuutoksia. Käsi ei kuitenkaan edelleenkään ollut juurikaan kipeä. Keskiviikkona kaikissa neljässä kohdassa oli vesikellot, ja kun vesikellot illalla puhkesivat, tuli se kipukin. Nyt kättä on tullut hoidettua tiistaista asti paikallisesti pihkavoiteella ja huolehtimalla palovamma-alueen puhtaudesta. Puhjenneiden rakkuloiden ympärystä on turvonnut, punoittaa ja koko käsi on kipeä, joten jos tulehdusoireet eivät pian helpota, seuraavana on vuorossa sitten antibioottikuuri. Kaikenlisäksi onnistuin eilen puukottamaan itseäni toisen käden kämmeneen veitsenkärjellä, ja siinäkin on nyt pieni vekki. Mutta muistutuksena siis kaikille: kudostuho palovammatapauksissa etenee hyvin pitkään, joten se kylmähoito heti vamman tapahduttua on oikeasti todella tärkeää ja sitä kannattaa jatkaa tarpeeksi pitkään kudostuhojen rajaamiseksi.

Väliaikaisjyrskälä

2 kommenttia:

  1. Palovammoja ei tarvitse eikä pidäkään hoitaa kylmällä vedellä! Haalea riittää ja siinä pystyy pitämään ihoa tarpeeksi kauan.

    Pikaista paranemista ja onneksi sinulla on lääkärin konsultaatio koko ajan saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on itseasiassa erittäin järkeenkäypää, nyt kun asiaa miettii. Eläinten kanssakin käytetään aina haaleaa vettä kylmän sijaan. Pitäisi selvästi opetella huolehtimaan itsestään enempi kuin laumasta, eikä vetää hammasta purren itelle niin kylmää kuin hanasta tulee, kun on joskus ohjeistettu, että kylmällä mennään.

      Ja lääkäri kotona on kyllä kätevä. Ei itellä varmaan kävisi muuten edes mielessä miettiä mitään antibioottien tarpeellisuutta tämmöisessä, vaikka pari viime päivää toi käsi on jomotellut aika ikävästi. Toivottavasti niihin ei kuitenkaan tarvitsisi lähteä.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI