Koe-eriä suoraan tehtaalta

lauantai 21. tammikuuta 2023

Myönnetään se jo heti kättelyssä: tämän kokoisen eläinlauman, josta iso osa on lihansyöjiä, pitoa ei saa millään kauhean ekologiseksi, ekonomiseksi eikä monella mittapuulla välttämättä eettiseksikään. Se ei silti estä yrittämästä niiltä osin kuin se on mahdollista. Etenkin ruokinnassa pyritään koko ajan lisäämään kotimaisten ruokien osuutta ja lyhentämään ruokien toimitusketjuja. Fretit syövät nykyään sataprosenttisesti pelkkiä kotimaisia lihoja, ja hankkimalla osa lihoista isoissa 10-20 kilon laatikoissa, joissa myydään ihmisravinnoksi tuotettujen eläinten ei niin ihmisiä kiinnostavia ruhonosia, kuten kauloja, kivipiiroja ja sydämiä, saadaan vastaavasti panostettua vähän enemmän rahaa siihen, että saadaan hankittua kanit ja hiiret suoraan kotimaisilta kasvattajilta.

Rutusta pääasia on heti kunnossa: ruokia on monta laatikollista ja ne on nostettu esille. Puskun paikka.

Kissanruokien osalta on menty enemmän sisältö ja hinta edellä, ja niille on hankittu paljon muunmuassa Ruotsalaista Bozitaa, sekä Wild Freedomia, Carnyä ja Smillaa, joita on saanut isommissa erissä edullisesti Zooplussalta. Ainon ykköslemppari ZiwiPeak taas ei ole halpaa ja se käyttää ainoastaan vapaana kasvatettujen free-range kanojen lihaa - mutta se roudataan kirjaimellisesti toiselta puolelta maapalloa, kun kyseessä on Uusi-Seelantilainen ruokamerkki. Sitä onkin seurannut mielenkiinnolla, kun viime vuosina kotimainenkin eläinruokatuotanto on alkanut taas nostaa päätänsä, ja kissoillekin on alkanut tulla enemmän kotimaisia vaihtoehtoja. Monesti kuitenkin kilohinnat ovat olleet selvästi korkeampia, ja sisällötkin jättäneet välillä toivomisen varaa niin lihapitoisuudessa, viljojen määrässä kuin sisällön ilmoittaumisen tarkkuudessa.

Jokin aika sitten tuli kuitenkin huomattua, että Dagsmark myy tehtaansa omilla sivuilla vielä nimeämättömien ruokien koe-eriä edullisemmilla kilohinnoilla. Ruuille ei ole vielä kehitetty hienoja pakkauksia, ja reseptiäkin saatetaan vielä vähän viilata, mutta ainakaan meidän käytössä osana muuta ruokavaliota nämä eivät haittaa. Pienille tilauksille toimituskulut ovat suhteessa kohtuu kovat (määrästä ja toimitustavasta riippuen alkaen 7,90€, joka nousee äkkiä tilauksen painon kasvaessa), mutta mekin teimme tilauksen yhdessä siskoni kanssa, niin saimme ilmaisen toimituksen rajan ylittymään. Hienojen pakkausten puuttumista enemmän itseäni hieman harmittaa se, ettei näissäkään ole esimerkiksi tarkemmin eritelty, mitä hyönteistä kana-hyönteinen pateessa on käytetty, tai tarkempia prosenttilukuja sille, paljonko ruuassa on kanaa ja paljonko hyönteistä. Mutta näiden osalta annetaan nyt vähän anteeksi, kun yhtiön oma tehdas sijaitsee 63 kilometrin päästä meiltä, ja yhtiön kuivaruokia valmistavat alihankkijat vieläkin lähempänä. Yhtiö myös suosii lähiraaka-aineita ja kiinnittää huomiota hiilijalanjälkeensä ja ekologisuuteen. Kokonaan näihin ruokiin ei varmastikaan olla siirtymässä, etenkin kun Dagsmarkin märkäruuista monet ovat täydennysravintoja, ja meillä nappulat ovat käytössä vain aktivoinnissa eivätkä pääasiallisena ravinnon lähteenä. Mutta jos näiden kanssa saataisiin edes vähän vähennettyä sitä logistiikkarumbaa, jossa meidän käyttämät ruuat roudataan ensin ympäri maailmaa Saksaan, ja sieltä taas vihreänauhaisissa laatikoissa meille. Etenkin kun logitiikkakustannusten nousu näkyy myös siinä, että hintaerokaan ei ole enää niin iso kuin aiemmin, kun Zooplus on joutunut nostamaan merkittävästi monien tuotteiden hintoja.

Palvelu voisi kyllä olla kissojen mielestä vähän nopeampaakin. Ruuat kuuluvat masuun eikä nenään!

Kana-hyönteinen mininappula kelpasi meillä välittömästi koko raadille. Sen sijaan kana-hyönteinen patee jakoi ainakin alkuun vähän mielipiteitä: Mauno ja Ruttu hyväksyivät uuden tuotteen heti. Minttu, Löllö ja Aino sen sijaan vähän närppivät, tosin osa närppisestä saattoi johtua myös siitä, ettei Jussi ollut mössännyt pateeta tyyppien lautasille, vaan laittanut sen siihen könttänä, mikä saattoi olla vähän liikaa meidän ei-niin-suurille ja vähemmän ahneille saalistajille. Muut maut odottavat vielä vuoroaan.

Tämä postaus ei ole tehty yhteistyössä Dasgmarkin kanssa, ja kaikki ruuat on hankittu ihan omalla rahalla. Saatan kyllä linkata tämän postauksen Dagsmarkille, enkä valita, mikäli meidän laumaa halutaan käyttää myöhemmin koekaniineina, tai sponssata vaikka maistiaiset kevään kissabloggaajamiittiin. En kyllä pidätä henkeä odotellessa, kun blogi on nykyään melko monilajista sillisalaattia ja kuvat taattua kännylaatua.     

1 kommentti:

  1. Kiitos vinkistä! Täytyy tutustua Dagsmarkiin.
    Täällä sisältö kyllä korvaa tekniset toistohienoudet!

    VastaaPoista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI