tiistai 28. syyskuuta 2021

Frettihuoneen siivous

Frettihuoneen päivittäisiin siivousrutiineihin meillä kuuluu lähinnä kestopissa-alustojen vaihto, ruuantähteiden kerääminen ja juomaveden vaihto. Toki siinä samalla pyyhitään mahdolliset hutikakat, ja saatetaan heittää pyykkiin jotain yksittäisiä tekstiilejä, mikäli jonkun päällä on esimerkiksi syöty hyvin antaumuksella. 2-4 viikon välein tehdään sitten perusteellisempi siivous, jolloin kannetaan kaikki tekstiilit pesuun, pestään häkin tasot, imuroidaan koko huone kiipeilypuineen kaikkineen ja pestään lattiat. Isompia siivouksia seuraa sitten kunnon pyykkirumpa, koska freteillä on käytössään sen verran paljon petejä, vilttejä, riippareita, mattoja ja muita, että niistä tulee jopa meidän isolla 12 kilon pyykinpesukoneella helposti 3-5 koneellista. Tarpeen vaatiessa suursiivouksia tehdään tiheämmin, tai niiden ja päivittäissivousten välillä tehdään jotain pienempiä imurointeja ja osalattianpesuja.

Eilen oli taas vuorossa tällainen suursiivous. Viime kerrasta oli venähtänyt turhan pitkä aika, sillä huone alkoi haista jo omaankin nenään vähän tunkkaiselta. Täysin hajuttomaksi tuota ei kyllä enää edes saa ilman remonttia, sillä parkettilattia ja lattialistat ovat ehtineet ottaa hudeista sen verran osumaa. Toiveissa olisikin, että ne saataisiin alkuvuodesta vaihdettua paremmin kosteutta ja pesua kestäviin vinyylilankkuun ja muovilistaan. 

Junnujen huone eilen siivouksen jälkeen

Alkajaisiksi kannettiin taas kaikki tekstiilit frettihuoneesta alakerran kodinhoitohuoneeseen. Ainoiksi poikkeuksiksi muodostuivat sohvanpäälliset, joita en jaksanut irrottaa, sekä kiipeilypuiden kangaspinnat, joita ei voi konepestä. Ne tyydyinkin taas vain imuroimaan, vaikka nekin voisivat pikkuhiljaa hyötyä perusteellisemmasta raikastuksesta esimerkiksi ruokasoodalla tai höyrypesurilla, ja jossain kohtaa pari niistä menee todennäköisesti poistoon pinttyneiden tahrojen myötä. Kiipeilypuissa minua eniten vaivaakin se, ettei niitä ole suunniteltu kunnolla puhdistettaviksi. Siitä huolimatta niistä ei haluaisi kokonaan luopua, sillä ne ovat myös hyvin pidettyjä. 

Tekstiilien mentyä odottamaan pesua huoneesta kerättiin lelut ja nostettiin kupit eteiseen helpottamaan huoneen imurointia. Ennen imurointia tarkastin kuitenkin vielä pesät ja häkin ja sohvanaluset sellaisten isompien luunkappaleiden varalta, jotka voisivat herkemmin tukkia imurin. Ne tuli kerättyä käsin roskapussiin, ja samalla napattua kakkaskapalla ja siivoussuihkeella muutamia kuivuneita hutikakkoja samoista sijainneista. Myös häkin tasot tuli käytyä tässä valissä läpi siivoussuihkeen kera. Tarkistuksesta huolimatta onnistuin missaamaan yhden isomman luunkappaleen, joka onnistuikin sitten jumittumaan imurin letkuun, niin että sen irroitteluun kului tovi jos toinenkin. Vaikka noin muuten pidän keskuspölynimurista, sen pitkät letkut ja putket ovat hitonmoisen hankalia silloin, jos jonnekin tulee tukos.  

Junnujen huone toisesta kulmasta kuvattuna

Imuroinnin jälkeen oli vuorossa lattianpesu. Vessanurkkien lähellä näkyi taas muutamia pepun pyyhkimisjälkiä lattiassa, joten pesin lattian ensin muualta edeten vasta lopuksi likaisimpiin nurkkiin. Välillä jaksan ottaa tuollaisetkin siivoussuihkeen kanssa jo ennen imurointia, mutta nyt jäljet eivät olleet niin pahat, niin katsoin helpommaksi jynssätä ne mopilla. Nyt lattianpesu hoitui vielä Luonnollinen Kamu Raikas -yleispesuaineella, mutta sen loputtua meillä on tulossa seuraavaksi testiin toinen kotimainen siivoustuote, eli Euca-yleispuhdistusaine. Eucassa kun kiinnostaisi monikäyttöisyys ja se että sitä myydään kanistereissa. Tämän eläinlauman kanssa kun on oppinut hyväksymään, että siivousainekanisterit ja kahdeksan kilon pyykkijauheämpärit ovat täysin perusteltuja kahden hengen taloudessakin. 

Lattianpesua seurasi se kivoin vaihe, eli uusien tekstiilien valitseminen. Meillä on frettitavaroissa aika paljon pesuvaraa, eli huolimatta siitä, että huoneesta tuli taas kannettua useampi pesusoikollinen tekstiilejä odottamaan pesua, niiden tilalle löytyi heti puhtaat pedit, riipparit ja viltit frettien vaatehuoneen kätköistä. Etenkin niin kauan kuin meillä ei ole kuivausrumpua, kunnollinen pesuvara on ihan välttämättättömyys. Etenkin kun frettipyykkiä tulee kerralla niin paljon, että sen pesemiseen menee yleensä vähintään pari-kolme päivää, kun sen ohella pitää toki pestä muukin normaali pyykki. Kesällä pyykki toki kuivuu nopeasti ulkona, mutta nyt on ollut taas sen verran kosteaa ja viileää, että sitä luksusta ei ole ollut. 

Siivousta seurannut pyykkivuori

Eilen ehti pyörittää kaksi ensimmäistä koneellista huoneesta tullutta pyykkiä, nyt koneessa pyörii kolmas koneellinen ja pinoa on jäljellä vielä ainakin yhden koneellisen verran. Meillä käytetään nykyään kaikkeen pyykkiin frettipyykit mukaanlukien hajusteetonta Allegro Eco -pyykinpesujauhetta, joka tulee tosiaan tilattua kotiin kahdeksan kilon ämpäreissä. Aiemmin meillä käytettiin vaihtelevia kaupan merkkejä, mutta kyllästyin siihen että pyykinpesuaine oli aina loppu, niin isommassa paketissa hankkiminen toimii meille paremmin. Ja kun pyykkiä pestään paljon, iso osa siitä on eläinpyykkiä emmekä ole viemäröinnin osalta kunnallistekniikan piirissä, niin olen todennut tuon hajusteettoman, väriaineettoman, zeoliitittoman ja fosfaattittoman pesuaineen hyväksi meidän käyttöön.

2 kommenttia:

  1. Lattiat kannattaa ennen imurointia vetää lastalla. Sillä saa nopeasti kerättyä karvat, ruuat, kivet, roskat, hiekat ja pölyt yhteen kasaan. Ei mene imuriin sattumia niin herkästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksiössä asuessa itsellä olikin jonkin aikaa pelkkä lasta imurin sijaan, kun en tykkää yhtään siitä millaista meteliä imuri pitää. Se lasta ei sitten selvinnyt Mitellan pentuajasta. Nyt voisi kyllä miettiä taas uutta, kun freteillä ei ole pääsyä kodinhoitohuoneeseen.

      Poista