Hormonien viemää

maanantai 29. huhtikuuta 2019

Freteillä kiiman katkaisua voi seurata valeraskaus. Käsittääkseni tämä on yleisintä epäonnistuneen astutuksen tai hormonipiikin jälkeen, mutta se ei ole mahdottomuus myöskään hormoni-implantin laiton jälkeen. Meillä valeraskauteen törmättiin frettien kanssa ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Mitella lantitettiin kuusi viikkoa sitten, ja kiiman väistymisestä asti Mitella on ollut oman uskonsa mukaan tukevasti tiineenä.

Lysti on paras pentu ja paras ystävä, mitä hormonihuuruinen hilleri voi toivoa
Ensimmäisenä lähti kasvamaan vatsa ja nisät. Siinä neidin pömppistä tunnusteltaessa olin hyvin iloinen siitä, että neidin kiima alkoi vasta Rapusen lähdön jälkeen, ja ettei meillä normaalisti asu uroksia. Hormonit osaavat nimittäin olla hyvin vakuuttavia. Ensimmäiset viikot Mitellan "raskautta" etenivät hyvin samaan tapaan kuin Nutellalla. Mahan kasvun myötä myös neidin vauhti alkoi hiljetä, ja siitä kehkeytyi samanlainen maha pystyssä pötköttävä sylinunnu. Mahassa ei kuitenkaan tuntunut samanlaisia möykkyjä kuin Nutellalla, ja neitseellisen sikiämisen riski on onneksi aika olematon. Eli sitä pystyi olemaan aika luottavaisin mielin sen suhteen, ettei sieltä oikeasti ole mitään tulossa. Tämä ei kuitenkaan kiitos hormonien ollut ihan yhtä selvää kaikille. Laumakemiallisia ongelmia tästä alkoi tulla, kun tällä viikolla tuli "synnytyksen" aika.

Nyt loppuviikosta Mitellaa alkoi selvästi ahdistaa muiden näätien läheisyys, ja se koitti etsiä itselleen mahdollisimman rauhallista pesää. Mikäli joku kavereista kehtasi koittaa samaan, saattoi sieltä tulla lähtö kauhean huudon kanssa. Välillä kyllä silti haettiin pesuja ja sympatiaa Lystiltä, joka on ollut itsekin nyt vähän turhautunut menetettyään kaksi parasta kaveriaan mammajutuille. Perjantaina illalla tytön levottomuus alkoi olla sitä luokkaa, että aloin vakavissani miettiä, että ellei se kohta asetu, laitan sille ja sen hormonihuurupennuille oikeasti sen pentulan pystyyn, että neiti saa saattaa kuvitellut lapsensa rauhassa maailmaan.

Mitella ja Mitellan pömppis ulkoilemassa
Mutta lauantaina ne sitten ilmeisesti lopulta syntyivät. Nyt Mitellalla on kuitenkin uusia ongelmia: nuo aikuiset pennut eivät meinaa oikein tajuta tarvitsevansa niin paljon huomiota ja äidillistä rakkautta kuin sillä olisi jakaa. Lysti, Itsy ja Huisku ovat kyllä oikein kärsivällisiä sen suhteen, että ulkoillessakin Mitella juoksee koko ajan perässä ja koittaa välillä ottaa niskasta kiinni ja siirtää sopivampaan paikkaan. Korkeintaan ne vähän kummastelevat, että mikä tuohon kaveriin on nyt mennyt. Sen sijaan Justiinalla ei riitä yhtään ymmärrystä sen suhteen, että joku nuorisosta pomppii niskaan, ja siitä seuraa välitön palaute. Sitä on tullut juostua jo useamman kerran paikalle varmana siitä, että nyt joillain on täysi rähinä päällä, ja löydettyä paikalta hyvin pöyristynyt Justiina, ja hyvin häkeltynyt Mitella. Mitella kun ei tahdo oikein käsittää, miten se pentu nyt noin tulee huutaen silmille, kun hän vain koitti siirtää sen sinne missä muutkin ovat. Parina yönä onkin sitten päädytty ottamaan Justiina yöksi pois näätähuoneesta, että se on saanut touhottaa vapaasti Miikkiksen kanssa ilman hormonihilleriä.

Yleensä olisin tässä kohtaa laskemassa jo jos en nyt ihan sekunteja niin ainakin päiviä niiden oikeiden pentujen kotiutumiseen. Tälläkertaa olen rehellisesti ihan tyytyväinen siihen, että Mitellan hormoneilla on tässä vielä joitain viikkoja aikaa tasaantua ennenkuin laumassa tapahtuu taas muutoksia. Etenkin kun se seuraava muutos on, että Nutella palaa kotiin omine hormonihuuruineen. Samalla sitä on kuitenkin henkisesti varautunut alun mahdollisiin eristämisiin, jos meidän mammoilla tulee esimerkiksi mahdollisia näkemyseroja siitä kenelle mitkäkin pennut kuuluvat.

Freteillä suositaan nykyään hormoni-implantteja kastroinnin/steriloinnin sijaan, sillä leikkauksella hormonitoiminta katkeaa lähes tyystin, mikä altistaa frettejä myöhemmällä iällä lisämunuaisongelmille. Hormoni-implanttien käyttö kuitenkin tarkoittaa sitä, että freteillä on yhä hormonitoimintaa, mikä voi vaikuttaa niiden käytökseen etenkin keväisin ja etenkin silloin kun lantin teho lähtee hiipumaan, loppuu tai ei ole vielä alkanut. Lantitettujen frettien kanssa pääsee siis nauttimaan välillä samoista jutuista kuin muiden leikkaamattomien eläinten kanssa, mikä on hyvä huomioida etenkin jos kotona on molempia sukupuolia. Mutta jotka voivat vaikuttaa laumakemioihin myös silloin, kun kotona on vain samaa sukupuolta olevia eläimiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI