Kääpiörottamusten linna

sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Myönnän että yksi syy sille, miksi minulle tuli kahdeksan vuoden rotattoman jakson jälkeen kääpiörottia tavallisten rottien sijaan on sotkun määrä. Rotat ovat kauniita ja älykkäitä eläimiä, mutta kauhean siisteiksi montaakaan niistä ei voi sanoa. Sotkun määrä on kuitenkin verrannollinen paitsi laumakokoon, myös rottien kokoon. Ja koska laumaeläimillä ei halua tinkiä laumakoosta, päädyin sitten mineihin. Toki asiaan vaikutti myös se, että rotta on niitä harvoja lajeja, joilla kääpiökasvuisuuteen vaikuttavaan geeniin näyttäisi liittyvän myös pidempi elinikä ja pienempi alttius saada kasvaimia tai hengitystieoireita.
 

Likkojen linna. Bongaatko kuvasta Kielon?

Siinä missä normikokoisilla kesyrotilla vastaavan häkin mikä mineillä on nyt sai siivota lähes viikottain, mineillä siivousväli on nykyisellä kokoonpanolla helposti 2-3 viikkoa, eikä se silti haise vielä yhtä voimakkaasti. Pääosin meillä on mineillä käytössä aika samat kuivikkeet ja virikkeet mitä meillä oli käytössä myös taviksilla. Toki joissain tuotteissa on voinut päivittää pienempään kokoon, ja ottaa käyttöön joitain virikkeitä, jotka olisivat olleet ihan liian pieniä taviksille, kuten kookospähkinöistä tehtyjä roikkupesiä. 

Pikkulikkojen linna on kooltaan 180*60*160cm ja pinnaväli on 12mm. Häkki koostuu kahdesta Critter Nation häkistä, jotka on koottu vierekkäin niin, että häkkien väliin jäävät sivupanelit on jätetty kokoamisvaiheessa pois, niin että häkistä muodostuu iso yhtenäinen tila. Häkkien mukana tulevat matalat muoviset pohjatarjottimet on korvattu syvemmillä ja jyrsimistä kestävillä metallisilla pohjalaatikoilla, jotka on teetätetty häkin mittojen mukaan. Pohjamateriaalina meillä on tällähetkellä käytössä Toa-Lätt -paperimassakuivike.

Uusin tulokas Pihlaja tutkimassa uutta sisustusta

Sisustuksessa on käytetty paitsi erilaisia jyrsijöille myytäviä mökkejä ja puusiltoja, myös erilaisia Ikean säilytysratkaisuja, vanhoja reikäisiä vaatteita, postipakettien mukana tulleita fyllejä, vanhoista lakanoista palmikoituja köysiä, oksia, lintujen virikkeitä... Rottahäkin sisustuksessa rajana on oikeastaan vain mielikuvitus, ja vaikka sistukseen voi halutessaan käyttää omaisuuksia, myös ilmaiseksi ja pikkurahalla pääsee pitkälle. Etenkin erilaiset kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat oikeita aarreaittoja, mitä tulee rottahäkin sisustukseen. 

Vaikka minulla oli toki ikävä rottia myös muuten, myönnän että yksi asia mitä rotattomana välillä kaipasin oli rottahäkin sisustaminen. Vaikka meillä on kotona vaikka minkälaista muutakin menijää, harvan lajin kanssa sisustuksessa pääsee irroittelemaan yhtä paljon kuin rottien kanssa, koska ne ovat paitsi ketteriä, ne eivät pistä muovisia sisustuksia atomeiksi ihan silmänräpäyksessä, ne myös tykkäävät uusista jutuista. Toki tämä myös kerryttää välillä hyvin epämääräisen näköisiä roinapinoja varastoon, kun kaikki vanhoista mainoständeistä pikkukoreihin voi olla käyttistä. 

Mauno tarkastaa pesuun matkalla olevia edellisiä sisustuksia

1 kommentti:

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI