Haasteita laumakemioissa

torstai 13. huhtikuuta 2023

Biancan pennut syntyivät viime viikonloppuna, ja niin kovasti kuin olisinkin halunnut toivottaa jonkun heistä tai (lue: ja) Sitruunan pennuista meidän laumaan, minun oli myönnettävä sekä itselleni että kummallekin kasvattajalle, että meillä on nyt niin paljon haasteita laumakemioissa, että uuden tyypin ottaminen mukaan jengiin on nyt mahdotonta. Tällä hetkellä kun tuntuu jopa puoliväkinäiseltä puhua frettien kohdalla yhdestä jengistä, kun sitä on jo jonkin aikaa miettinyt, pitäisikö vain luovuttaa suosiolla ja jakaa porukka kahtia. 

Parhaimmillan kun jo päästiin siihen, että kaikki sietivät toisiaan melko hyvinkin, ja laumojen välille alkoi syntyä yksittäisiä ystävyyssuhteita. Olin jopa erittäin optimistinen sen suhteen, että pääsisimme pisteeseen, jossa meillä olisi taas yksi yhtenäinen lauma. Tämän hetkinen tilanne kuitenkin on, että osaa jengistä yhdistää vain seitinohuet siteet, jotka eivät kestä mitään normaalista arjesta poikkeavaa. Vaikka jengi on saatu asutettua yhdessä jo useamman kuukauden, joka ikinen poikkeama arjessa johtaa jonkinasteiseen konfliktiin. Oli kyseessä sitten se, että osa freteistä on ollut mukana jossain, kuten messuilla tai koululla. Tai että on koitettu ottaa kaikki mukaan, ja ne ovat olleet suljettuna yhdessä tavallista pienempään tilaan. Tai että joku on aloittanut kiiman. Tai kun Vappu kuoli. Tai kun kupissa on ollut Juutaksesta pahaa ruokaa ja iskee nälkäkiukku.

Mitella & Mallu

Konfliktit ovat vaihdelleet pelkästä huutamimisesta puffeihin ja niskasta ravisteluihin, niin että nyt kahdella on taas niskassa puremajälkiä. Ja että olen herännyt niin monena yönä niin monta kertaa siihen, että joku koittaa änkeä väärään riippariin väärän tyypin viereen, että jaksaminen on alkanut loppua. En tällä hetkellä yksinkertaisesti ymmärrä, miten kukaan pystyy ikinä hankkimaan lapsia ja pysymään edes jollain tasolla järjissään yöheräämisten kanssa.

Jussi ei ole kauhean innoissaan ajatuksesta, että palattaisiin kahteen laumaan. Ja toki itsekin tiedostan sen, että jos siihen ratkaisuun päädytään, päätös on sitten lopullinen. Isoimpia ongelmia porukan jakamisessa olisi, että sitten puolet jengistä menettäisi taas ulkotarhan vapaan käytön, mitä valtaosa tyypeistä arvostaa erittäin paljon. Ja vielä isompana hidasteena pitäisi päättää mitä ystävyyssuhteita lähdettäisiin rikkomaan. Periaatteessa helpoin jako olisi palata tilanteeseen missä oltiin ennen laumojen yhdistämistä, eli että Juutas, Tekla ja Nava olisivat jatkossa oma laumansa, ja Mitella, Nutella, Mallu ja Hattara omansa. Kuitenkin Mitellasta ja Teklasta on tullut aika läheisiä, eli periaatteessa Mitella voisi olla kiva irroittaa kanssa mummo ja pappa jengiin - toisaalta taas Mitella nukkuu hyvin usein yhdessä myös nuorempien kanssa. Nava ja Juutas ovat ihan bestiksiä, eli pojat haluaisi ehdottomasti samaan laumaan. Kuitenkin Nava on yksi Hattaran lemppareita, ja meidän albiinot hengaavat paljon yhdessä. Juutas taas purkaa välillä nälkäkiukkujaan Hattaraan, minkä takia jos lauman jakaisi kahtia, ne eivät olisi paras yhdistelmä samaan laumaan. Eli puolessa vuodessa on kuitenkin ehtiä tapahtua myös sen verran lähemtymisiä ja sekoittumista, ettei jakoviiva ole enää yhtä selvä. 

Mitella & Juutas

Tietenkin lauman mahdollisessa kahtia jaossa mietittää myös se, kuka jäisi sitten vanhuslaumasta viimeiseksi, ja kuinka joku joutuisi sitten olemaan viimeiset aikansa mahdollisesti yksin. Junnulauman osalta kun on päätetty, että Hattaralle hankitaan uusia kavereita viimeistään kun Mallusta ja Nutellasta aika jättää. Muuten lauman jako voisi mahdollisesti mahdollistaa uusien kavereiden hankinnan Hattaralle jo aiemmin, jos kaikki vanhukset jäisivät toiseen laumaan, mutta ottaen huomioon että Nutella ja Mallu ovat välillä aika kovia simputtamaan uusia, voisi tavallaan olla jokatapauksessa helpompi odottaa, että ainakin Nutellasta aika jättää.

Viimeisimmät takapakit laumakemioissa olivat Vapun kuolema kuukausi sitten, ja kun siitä oltiin vasta tasaantumassa, Mallu aloitti kiimansa pääsiäisenä. Mallu sai eilen uuden hormoni-implantin, mutta koska hormonit eivät tasaannu sekunneissa tai edes päivissä, tätä tämänhetkistä turbulenssia voi kestää pahimmillaan vielä useamman viikon. Ja koska Mallu ja Nutsku ovat klikki, niin kun Mallu on tavallista enemmän kierroksilla ja härkkii Teklaa, Nutsku lähtee siihen täysillä mukaan. 

Eli en nyt sitten tiedä. Kummassakin vaihtoehdossa olisi puolensa. Johonkin suuntaan tilanne on kuitenkin saatava ratkeamaan, mikäli nämä konfliktit eivät tästä vähene.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI