sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Kesken

Tänä vuonna takatalvi tuntui kestävän ikuisesti, ja kesän tulo lykkääntyvän määrättömästi. Ja sitten yhtäkkiä ihan varkain kesä olikin jo täällä. Tänä vuonna sen huomaa pihalla harvinaisen hyvin: kaikki on sielä ihan kesken. Talventörröttäjiä ei ole nypitty, eikä rikkaruohoja kitketty. Nurmikkoa ei ole ajettu eikä perunamaata laitettu. Lupiinit ovat alkaneet nousta uudelleen. Taimia on hankittu vähemmän kuin viime vuonna, eikä niihin ole oikein budjektiakaan - kuten ei oikeastaan mihinkään muuhunkaan pihajuttuun alkuvuoden eläinjuttujen jäljiltä. Terassitarhakin tuntuu autiolta, eikä sinnekään pysty vielä panostamaan uusiin kalusteisiin, ja  kaikki pihahommiin viittavakin varataan Facebookin Roskalava-ryhmässä sekunnissa. Tavallaan tilanne vähän turhauttaa - toisaalta minulla ei ole kyllä ole ollut liiemmin ylimääräistä energiaa sen enempää tehdä asialle mitään, kuin stressata siitä mielettömästi. Tässä on kuitenkin toiveissa asua seuraavat vuosikymmenet, joten jos piha onkin vähän rempallaan nyt, se kyllä ehditään laittaa kuntoon vielä miljoonaan kertaan. 


Siitä vähästäkin pihaturhautumisesta osa suli taas tänä aamuna pois. Eka asia minkä nimittäin bongasin aamulla kännykästä oli linkki uutiseen "EU aikoo kieltää eksoottiset kotieläimet". Ei tämä ole ensimmäinen aloite eksoharrastuksen kieltämiseksi, eikä tämänkään suhteen ole mitään takeita tuleeko se menemään läpi. Ja jos tulee, moneenko omista lajeista se tulisi vaikuttamaan (yksilötasolla hommaan tulisi toivottavasti samat siirtymäajat kuin vieraslajiasioissa, eli lemmikkityypeillä niiden luonnollisen eliniän loppuun). Kuitenkin uutista lukiessa ja sen taustoja selvitellessä ei harmittanut taas yhtään, että sitä on kevään panostanut enemmän eläin- kuin pihajuttuihin. Kyllä se piha sielä odottaa. Mutta voi olla, että esimerkiksi haave sokeroravista olisi voinut jäänyt pysyvästi haaveeksi, elleivät tyypit olisi tulleet nyt. Silti en koe pakottavaa tarvetta koittaa haalia nyt nopeasti kasaan kaikkia niitä lajeja, mistä olen joskus haaveillut, sillä jos pahin kävisi, ja tulisi koko EU:n kattava suppea positiivilista, sitä voisi sitten aina hankkia sen koiran, sitten kun lauma lähtisi kutistumaan luonnollisen poistuman myötä. Minua on kuitenkin aina kiinnostanut kaikki eläimet, eikä pelkästään eksot. 


Ja tuleehan itsellä vielä kesälomakin. Jos sitä silloin viimeistään mylläisi vähän taas pihaakin. Sitten voi ainakin olla jo erittäin luottavaisin mielin, ettei yksikään pihaötököistä ole enää talvilevolla lahoavien lehtien alla, ja pörhiläiset ovat ehtineet nauttia voikukista antaumuksella. Piha kun tuntuu kelpaavan tuollaisenaankin ihan hyvin myös pihakauriille ja jäniksille.  

1 kommentti:

  1. Ihanat ulkoilijat. Ja juu, kyllä se piha siellä pysyy monta vuotta...

    VastaaPoista