Ensiapukaapin päivitys

tiistai 9. helmikuuta 2021

Meidän lemmikkien ensiapulaukku esiteltiin ensimmäistä kertaa blogissa reilu vuosi sitten. Sen jälkeen siihen on tullut pieniä päivityksiä. Isoimpana se, että päädyimme yhdistämään lemmikkien ja ihmisten ensiaputarvikkeet samaan kaappiin. Ensiapuvälineistö oli osin päällekkäistä, ja väsyin siihen, että Jussi ei tahtonut löytää tarvikkeita, tai oletti jonkun aina loppuneen, kun etsi sitä väärästä laukusta. Ja jos jo Jussilla oli vaikeuksia löytää tarvitsemansa, olisi se esimerkiksi mahdollisille lomahoitajille tms. vielä vaikeampaa. Sitten viime päivityksen useammasta tuotteesta ehti mennä myös päiväykset, joka on aina hyvä hetki miettiä, kuinka välttämätöntä sen korvaaminen laukussa on.

Kodin ensiapukaappi löytyy kodinhoitohuoneesta. Lukittava lääkekaappi on erikseen toisella seinällä.
Ylähyllyn karkkilaatikossa on eläimille suunnatut tuotteet, joiden päiväys on hyvä välillä tarkistaa

Nykyään ensikaapista löytyy pääosin eläinkäyttöön varattuna:

parafiiniöljy (esimerkiksi suolitukosepäilyihin)

Betadine

haavasuihke

Nutriplus (tästä saa esimerkiksi kananmunankeltuaisen kanssa helposti ruiskulla syötettävän energiapommin)

maitohappobakteeri

lääkehiili

matolääke

Virkon S -desinfiointiaine

punkkipihdit

tablettileikkuri

puhdistusliinoja

Ylähyllyn sisältö kuvassa

Aktiivisimmin yhteiskäytössä ensiapukaapissa on:

eri kokoisia ruiskuja ja niihin neuloja

suolaliuos

erilaisia sidetarpeita

sideharsotaitoksia

stetoskooppi

pinsetit

kertakäyttökäsineet

palovammaverkkoa

kuumemittari

Metallipakissa on nykyään ruiskut, sidetarpeet, teipit ja pienet hoitovälineet

Pääosin ihmiskäyttöön kaapissa on ajateltu:

laastarit

haavanpuhdistusaine

tikkausvälinesetti ja tikkauslangat

tuo jokin puhallustestihommeli

haavateipit

käsidesi

Apteekista löytyi todella söpöjä kissa- ja koiralaastareita

Ensiapukaappia päivitettäessä käytiin taas keskustelua siitä, mikä on järkevää varautumista, ja mikä hätävarjelun liioittelua. Vanhentuneiden tuotteiden joukossa oli muunmuassa steriilit pienet suolavesiliuospullot, jotka sopivat myös ihon alaiseen nesteytykseen. Käytännössä niitä tarvittiin onneksi vain muutaman kerran silmän huuhtomiseen, johon riittää vähemmän sinetöidyssä pakkauksessa oleva huomattavasti edullisempi suolavesi, mitä ei tosin suositella injektisoitavaksi, koska se ei välttämättä ole täysin steriiliä. Hetken keskustelun jälkeen päädyimme edullisempaan isoon pulloon. Tosiasia kun kuitenkin on, että kumpikaan meistä ei ole nesteyttänyt eläintä ennen ihon alle, joten mikäli sellainen tarve tulisi, pyrkisimme toki ensisijaisesti eläimen kanssa klinikalle. Mikäli tämän jälkeen olisi tarvetta jatkaa nesteytystä ihon alle kotioloissa eläinlääkärin ohjeiden mukaan, Yliopiston apteekki on meiltä vartin päässä, ja avoinna aamu varhaisesta iltamyöhään. Kaikkinensa todennäköisyydet sille, että joutuisimme nesteyttämään eläintä ihon alle kotona keskellä yötä kun apteekit ovat kiinni ilman mahdollisuutta saada sitä eläinlääkärin hoitoon ovat niin pienet, että voimme siinä kohtaa pelata riskillä ja käyttää tehdaspuhdasta suolavesiliousta steriilin sijaan. 

Muita vanhenemaan päässeitä tuotteita olivat haavavoiteet, haavasuihke, tassuvaha, korvahuuhde ja toipilasruoka. Haavavoiteet ja haavasuihke päädyttiin korvaamaan yhdellä haavasuihkeella. Näitä meillä oli turhankin paljon erilaisia, kun niistä osa oli tullut näyttelyistä palkintoina, enkä tajunnut laittaa ylimääräisiä ajoissa kiertoon. Tassuvahalle meillä ei ollut juuri käyttöä, joten sitä ei ainakaan toistaiseksi korvata. Korvahuuhde ja toipilasruoka korvataan todennäköisesti jossain kohtaa. Korvien peruspuhdistuksen teen yleensä noilla AniWipe-liinoilla, ja aika harvakseltaan korville tulee tehtyä perusteellisempia syväpuhdistuksia. Toipilasruokaa olemme ostaneet klinikkakäyntien yhteydessä, mutta jos tarve tulee ennenkuin saamme sen päivitettyä, selviämme kyllä alkuun myös Nutriplus-keltuainen -kombolla.

Yhteen yhteiseen ensiapukaappiin siirtymiseen saattoi vaikuttaa myös ne lievät toimileffafibat, kun kaivelin Jussin pyynnöstä eläinten ensiapulaukusta sopivia neuloja, kun Jussin kaveri tuli hakemaan yhtä rokotusta. Ensiapukaapin lisäksi meiltä löytyy myös erillinen lääkekaappi, jossa on tällä hetkellä eläinlääkkeitä paria eri antibioottia ja paria eri kipulääkettä. Näitä ei ole kyllä tarkoitus ottaa muille eläimille käyttöön (eikä edes uutena kuurina määrätylle eläimelle) ilman että eläinlääkärille on ensin soitettu ja varmistettu annostus ja lääkkeen sopivuus tilanteeseen. Kuitenkin esimerkiksi Metacamin saatavuus on tällähetkellä niin heikkoa, ettei pulloa hävitetä ennenkuin se menee vanhaksi.

1 kommentti:

  1. Vau, teillä on hyvin listattu kaikki ja hyvin on varauduttu! Itsekin pitäisi samaan ryhtyä, poistaa jo vanhentuneet tuotteet ja tehdä inventaariota että mitä löytyy ja mitä pitäisi ostaa..vahinko kun ei tule kello kaulassa, niin syytä varautua ennakkoon!

    VastaaPoista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI