maanantai 22. helmikuuta 2021

Projektia pukkaa

Vapaa viikonloppu on auttanut taas edistämään muutamia juttuja kotona. Ensimmäiseksi itselle tuli uusi lelu keittiöön, kun sain Jussin vakuutettua siitä, että voisimme oikeasti hyötyä vakuumikoneesta. Se kun paitsi nopeuttaa lihojen pakkaamista, se myös auttaa pakkaamaan ne aiempaa ilmatiiviimmin, mikä sekä edistää niiden säilymistä pakastimessa, kuin pitää ne paremmin suojattuna myös sulatusvaiheessa. Meillä lauman koosta johtuen suositaan lihoja ostettaessa 10-20 kilon suurkuluttajapakkauksia, ja kun niihin yhdistää sen, että haluan pitää ruokinnan mahdollisimman monipuolisena, meillä saattaa olla lihoja enimmillään pakastimessa jopa satakunta kiloa, jos eri tuotteiden täydennykset osuvat samoihin aikoihin. Vaikka näilläkin määrillä lihojen kierto saadaan pysymään pääsääntöisesti selvästi alle kuudessa kuukaudessa, vakuumointi auttaa entisestään siihen, ettei mikään pääse kuivahtamaan pakastimessa. Miinuspuolena hommassa on toki sama kuin annospussittamisessa muutenkin, eli muovinkulutus. Vakuumipussitkin kyllä periaatteessa kestäisivät myös pesua ja uudelleenkäyttöä, mutta myönnän suoraan, että koska meillä pusseissa säilytetään pääasiallisesti raakaa broileria ja muita raakoja lihatuotteita, en ole uskaltanut lähteä pussien pesemiseen, koska pelkään että en saisi pestyä ja kuivattua niitä niin huolella, ettei niihin jäisi bakteereja. Ja koska meillä lauma raakaruokailee, lihoja ei missään vaiheessa kypsennetä niin, että bakteerit kuolisivat ruuan valmistuksen yhteydessä. Muovirasioitakin mietin joskus, mutta koska meillä annoskoot ovat vuosien saatossa vaihdelleet useaan otteeseen, ja lihat olisi hyvä saada pakastettua mahdollisimman ilmatiiviisti, purkkien käyttö vaatisi satojen erikokoisten purkkien reservin. 

Vakuumikoneella lihat sai pakattua paljon tiiviimmin paljon nopeammin <3
Riistaa ja heppaa autotallin pakastimessa
Vakuumikoneelle ja sen pusseille löytyi keittiöstä valmiiksi tyhjä laatikkokin

Lauantaina tulikin juuri sopivasti 20 kilon lihakuorma, niin vakuumikone pääsi heti tositoimiin. Kone vakuuttikin hyvin nopeasti helppokäyttöisyydellään. Voin myös myöntää, että ehkä yhtenä pienenä taka-ajatuksena koneen hankinnassa oli myös meidän tuleva kummipoika Isaac, eli siskon perheen tuleva sfinx-poika. Nyt kun pakasteet saa paremmin säilyvään muotoon, on niitä helpompi pakata välillä myös viemisiksi yhden kissan talouteen - olkootkin että yksi kasvava lapsi vastaa yleensä helposti useampaa aikuista. Kaikkia tuotteita kun ei kuitenkaan löydä yhtä helposti pienissä erissä. 

Toinen pidempään hankintalistalla ollut asia, mikä saapui sunnuntaina on frettihuoneen sohva. Itse istun kyllä sujuvasti lattiallakin riippumatta siitä, olisiko muunlaisia istuimia saatavilla, mutta silti aina välillä tulee tilanteita, että joku muu haluaisi istahtaa hetkeksi junnujen sekaan, eikä huoneessa ole tähän asti ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin se lattia. Niinpä esimerkiksi Jussi ei ole pystynyt istumaan huoneessa, ja viettämään sielä aikaa. Yleensä tämä ei toki ole ongelma, sillä kun portin avaa, junnut ovat kyllä mielellään valloittaneet olohuoneen sohvat, ja tulleet sinne seuroihin. Mutta nyt kuitenkin tämäkin puute junnujen huoneen varustelussa on korjattu. Realistina valitsin frettihuoneeseen sohvan joka on paitsi kompaktin kokoinen ja pirteän värinen, jossa on myös sellaiset päälliset, jotka saa irroitettua tarvittaessa kokonaan pesuun, ja jonka runko on helposti pyyhittävää metallia. Samalla frettihuoneeseen myös tilattiin uudet pesukoneeseen helposti mahtuvat matot, jotka eivät ole vielä tulleet. Etenkin frettien oman huoneen kohdalla helposti pestävät materiaalit ovat pop, sillä osa tyyppien ruuista sotkee aika paljon, sen lisäksi ettei laumaa voi hyvällä tahdollakaan sanoa täysin sisäsiisteiksi. Jossainkohtaa pitäisi kyllä silti investoida myös kunnon höyrypesuriin tekstiilipesurin lisäksi, sillä junnujen huoneessa on kaikesta huolimatta myös kissojen kiipeilypuita, joita ei voi sanoa suunnitellut helppo puhdistettavuus edellä. Junnuista uusi sohva oli selvästi hitti, ja se otettiin heti käyttöön myös kiipeilyyn. 

Näätähuoneen uusi sohva <3 Taustalla huomaa hyvin, että kun kaikki kestopissa-alustat ovat pesussa, niitä pienempien kertakäyttöalustojen kanssa osumatarkkuus on normaalia enemmän hukassa.

Kolmanneksi otettiin jo pari askelta eteenpäin sen yhden ison haaveen suuntaan, ja pian päästään oikeasti laskemaan viikkoja siihen että meillä on terassitarha. Otin joitain viikkoja sitten yhteyttä Porkkala Productioniin, josta olimme päättäneet tilata tarhan, ja kysyin tekevätkö he sattumalta myös mittauskäyntejä, sillä meillä olisi yhtenä lisähaasteena se, että tarhasta pitäisi saada myös fretinpitävä. Firmasta ilmoitettiinkin, että he olisivat torstaina Turussa, ja voisivat tulla mittaamaan tarhanpaikan silloin. Eilen saatiin sitten hintatarjous tarhasta, ja päätimme hyväksyä tarjouksen. Nyt sitten odotetaan, että löytyykö asennusaikataulusta tilaa jo maaliskuulle. Alkuun tarha tulee olemaan käytössä valvonnan alla, mutta tavoitteena on, että pidemmän päälle tarhaan tulisi 24/7 vapaa kulku sekä frettihuoneen ikkunasta että mahdollisesti myös kissanluukulla takaovesta, jotta kaikkien yläkerrantyyppien olisi mahdollisimman helppo käyttää tarhaa. Nykyään kun kissanluukkujakin löytyy jo sirulukijalla varustettuna, niin takaoven luukun voisi ohjelmoida vain kissoille, kun Jussi ei halua freteille ihan yhtä vapaata kulkua olohuoneeseen, koska pleksiportin ollessa auki sieltä pääsee myös portaikkoon ja sitä kautta mummujen aitaukselle. Mikäli tämän projektin kanssa kaikki menee hyvin, mielessäni on jo useampi muukin projekti, minkä mielelläni myös tilaisin saman firman kautta.  

1 kommentti:

  1. Kalastan itse paljon ja jotenkin minulta on mennyt tämä täysin ohi, että kotiin voisi saada myös vakuumikoneita. Vakuumipakkauskoneet ovat itselle tuttuja vain teollisuudesta mutta tämä kyllä kiinnostaa. Olen säilönyt itse kalaa pakastimessa rasioissa ja pusseissa. Säilöminen voisi muuttua kertaheitolla siistimmäksi. Kuten mainitset, viemiset muille voisi tehdä paljon helpommin. Hyvää kesän odotusta!

    VastaaPoista