Erilainen joulu

keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Joulun vetovastuu siirtyi mummultani äidilleni sinä vuonna kun synnyin. Viimeiset 32 vuotta, eli koko ikäni, olen siis käynyt jouluna valmiiseen pöytään ja saanut olla jouluisin aina taas lapsi - tallustella pyjamassa aamupalalle, ja käydä napsimassa joulusuklaita joulusukasta joka ei ikinä tyhjene. Tänä vuonna koitti kuitenkin aikuisuuden uusi askel, kun sekä oma äitini että Jussin äiti vetäytyvät ensi kertaa sivummalle jouluvalmisteluissa, ja vetovastuu joulusta siirtyi seuraavalle polvelle. Onnekseni siskoni otti tässä kanssani kopin, ja siskon perhe saapui Turkuun pari päivää ennen aattoa auttamaan järjestelyissä. 

Mauno löysi kuusesta komean pallon

Päätimme jouluna kokoontua yhteen koronasta huolimatta, ja osin ehkä koronan ansiosta pystyimme tekemään sen toisin kuin ikinä aikuisiällä. Jussin äiti, isä ja veli kävivät aattona syömässä, ja oma äitini oli miehensä kanssa täällä jouluaaton ja joulupäivän aamun. Mutta yksi iso ero on se, että sisarukseni lapsineen ovat täällä yhä. Yleensä porukka on hajaantunut viimeistään tapanina, koska kaikilla on ollut silloin jo kiire töihin välipäiviksi tai jatkamaan sukulointia eri puolille Suomea. Tänä vuonna kuitenkin laajemmat sukukierrokset ovat jäissä, ja ne porukasta joilla ei ole nyt lomaa ovat Jussia lukuunottamatta etätöissä. Niinpä työpiste on ollut mahdollista virittää yhtä hyvin tänne. Niinpä suunnittelemme nyt ensimmäistä kertaa vuosiin myös yhteistä uudenvuoden viettoa. Joululoma on kulunut siis pitkälti pelien merkeissä, jonka lisäksi on saunottu, katseltu elokuvia ja ulkoiltu. Joulunpyhiksi otettiin pihaan myös palju. Sisarustenlapset ovat osallistuneet myös mieluusti eläinten hoitoon ja etenkin niiden paijaamiseen ja leikittämiseen. 

Ihmisväki pääsi rentoutumaan pyhinä paljuun

Jussi ja siskonmies ovat ottaneet alusta asti kauppavastaavan roolin, ja hoitaneet kaikki kauppa-asiat ruokaostoksista kuusenhakuun, niin että muiden ei ole tarvinnut poistua saarelta. Niinpä oma lomakin on kulunut hyvin tiiviisti kotona, pihapiirissä ja vähän jopa lähiseudun lenkkipoluilla. Joulupöytä koottiin nyyttärihengessä, eli kaikki toivat myös mukanaan jouluruokia, niin että saatiin pöytään koottua kaikkien jouluiset suosikit - ja rosolli, jonka kohtalo on ensivuonna kiikkulaudalla. 

Aatonaattona muovipuu vaihtui oikeaan kuuseen

Tämä poikkeusvuosi alkaa vedellä viimeisiään. Vaikka tämä vuosi on tuonut mukanaan pandemian myötä paljon epävarmuutta, pelkoa, peruuntumisia ja muita ikäviä asioita, en voi väittää etteikö se olisi tuonut mukanaan myös paljon hyviä asioita. Yksi niistä on se, että olen saanut viettää nyt enemmän aikaa sisarusteni kanssa. Kaikesta erilaisuudestaan huolimatta tämä joulu on ollut aika ihana ja ikimuistoinen.  

Mauno on ystävystynyt hyvin Löllön kanssa

Tänään saatiin myös lunta

Jussi ja Miikkis jouluaattona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI