Nipsu on kotona

sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Eilen lauantaina otettiin suunta kohti Tuusulaa, ja haettiin meidän minimies, eli kotipäästäisopossumi Nipsu kotiin. Ihan mutkitta matka ei sujunut, sillä menomatkalla piti poiketa Linnunmäen eläinklinikan kautta, jonne kävimme tiputtamassa afrikkalaisen härkäsammakomme Hypnon. Eläinlääkärikeississä kävi sellainen huono tuuri, että tälläkertaa molemmat yleensä käyttämämme eksolääkärit olivat yhtäaikaa lomalla, ja kolmas meille ehdotettu eksolääkäri ei työskentele viikonloppuisin. Siinä koitettaessa löytää jotain eläinlääkäriä, joka osaisi ehkä auttaa Hypnoa, sitä mietti taas muutamaan kertaan, onko sitä oikeasti valmis hakemaan talouteen vielä yhden eksoottisen lisää. Selvästi olimme, sillä Marikalle lähti lopulta vain viesti, että olemme matkalla, mutta myöhästymme sovitusta ajasta. Hypno vietiin lopulta hoitoon Gislen työtoverille, joka ei ole yhtä kokenut eksoottisten kanssa, mutta joka lupasi pyytää konsultaatiota Gisleltä.

Nipsun kotimatka alkoi
Terraarion tutkiminen käynnissä
Näiden ensimmäisten tuntien jälkeen voin sanoa olevani hyvin ihastunut meidän minimieheen. Tyyppi vaikuttaa yhtäaikaa sekä varsin rauhalliselta, että rohkealta ja uteliaalta tapaukselta. Ison osan automatkasta Nipsu tähysteli boksissaan, ja heti kotiinpäästyä alkoi uuden terraarion tutkiminen. Ensin käytiin läpi pohja ja tasot, sen jälkeen otettiin ensimmäiset kiipeilykokeilut terraarion kalliotaustassa. Kun tutkimusretki saavutti terraarion kattoon ripustetun fleecellä täytetyn pajupallon, tuli Nipsu siihen tulokseen, että nyt on hyvä hetki levätä reissun jälkeen ja käpertyä unille kankaiden sekaan. Tähän asti Nipsu on elänyt yhdessä emonsa ja kymmenen sisaruksensa kanssa, joten yksinelämisessä voi olla hetki ihmettelemistä. Kotipäästäisopossumit ovat kuitenkin luonnostaan erakoita, joten sopuisa yhteiselo perheenjäsenten kanssa ei olisi muutenkaan jatkunut enää kovin kauaa.

Pojan ensiasunto
Kiipeilykokeiluja taustassa
Pojan mukana tuli pieni pentupaketti, jossa oli mukana pojalle tuttua kuivaruokaa (sekoitus kissanruokia ja kuivattuja hyönteisiä), säilykesirkkoja, kissanpurkkiruokaa, naudanlihalastuja, kuivattuja kalkkitoukkia ja ihmisen kaulaan ripustettava bondailupussi, jota voi käyttää avuksi hierottaessa tuttavuutta pikkumieheen. Pentupaketissa mukana tulevat ruuat ovat kuitenkin enemmän herkkuja ja täydennysravintoa, sillä kotipäästäisopossumin ruokavalio koostuu pääosin elävistä hyönteisistä, joiden lisäksi voi sitten tarjota pienissä määrin muuta lihaa, pentupaketin mukana tulleita juttuja, jyrsijöitä, hedelmiä ja gekoille suunnattuja valmisruokia. Nappisilmistä ja pyöreistä korvistaan huolimatta Nipsu itse ei ole jyrsijä, vaan pussieläin. Tämän myötä hampaistokin on lähempänä fretin ja kissan kuin jyrsijän hampaistoa.

Nipsun mukana tullut pentupaketti
Ja vielä siitä Hypnosta. Kotimatkalla saimme puhelun, että turvonnut ulkona roikkuva kieli selittyy leukalukolla, jonka myötä kieli on jäänyt puristuksiin suun ulkopuolelle, sillä Hypno ei ole pystynyt lopettamaan oman kielensä puremista. Klinikalla leukalukko oli saatu helpottamaan sen verran, että kieli saatiin taas takaisin suuhun, mutta Hypno haluttiin pitää vielä pari päivää tarkkailussa, jotta saadaan varmistettua että se alkaa taas syödä ja ongelma on mennyt ohi. Niinpä kotiin lähdettiin vain Nipsun ja shoppailujen kanssa (Pk-seutukierrokselta mukaan tarttui muunmuassa hiiripakasteita, käytetty Herptek-terraario ja ruokahyönteisiä). Hypnon kotimatka takaisin Porvoosta Turkuun järjestetään sitten kun saadaan tieto koska se on valmis kotiutettavaksi.

14 kommenttia:

 1. Eikä, mitä en kestä tota Nipsua!! Eivät taida olla kovin yleisiä täällä suomessa? :)

  https://redeliinanrojukoppa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laji ei ole vielä yleistynyt Suomessa. Itse tiedän tällähetkellä varmuudella Suomesta seitsemän aikuista yksilöä ja kaksikymmentäkaksi tänä keväänä syntynyttä. Noissa seitsemässä aikuisessa on kolme jalostusparia, eli poikasia on mitä todennäköisimmin tulossa lisää lähivuosina.

   Kotipäästäisopossumi ei ole kuitenkaan millään tavalla luvanvarainen, ja niitä on saatavilla muualla euroopassa enemmän kuin Suomessa, joten Suomeen tuotuja yksilöitä voi olla kyllä enemmänkin kuin nuo tietämäni.

   Poista
  2. Ihastuttavan näköinen pieni otus! ^^ Odotitko kauankin omaa yksilöäsi? Millasta hoitoa nää tarvitsee? :)

   Itselläni on ollut kaikenlaisia lemmikkejä aina kaneista siiliin ja nakumarsuista erakkorapuihin. Kiinnostun aina kun löydän sellaisen eläinlajin, johon en ole aiemmin törmännyt!

   https://redeliinanrojukoppa.blogspot.com/

   Poista
  3. Aloin odottaa Nipsua meille helmikuussa, kun silloin tuli Marikan kanssa puhe, että hänelle on tullut kaksi pariskuntaa ja kesällä voisi olla poikasia. Samaan aikaan alkoi sitten tehostaa omia hyönteisviljelmiä odotellessa.

   Perushoitoon kuuluu vedenvaihto, ruokkiminen ja terraarion puhtaanapitäminen. Mikäli asunnossa on normaali ilmankosteus, tarvitsee terraario sumuttaa päivittäin (näille sopiva kosteus 40-50%). Mikäli huoneenlämpö on alle 20 astetta, tarvitsee terraarioon myös lämpömaton tai muun lämmönlähteen. Terraariossa nämä yleensä valitsevat yhden vessanurkan, mikä helpottaa puhtaanapitoa. Aikuisen yksilön voi majoittaa myös häkkiin, mikä helpottaa kiipeilyä, mutta hankaloittaa hieman kosteuden ja lämmön ylläpitämistä.

   Poista
  4. Kiitos kattavasta vastauksesta! :)

   Mikä näillä on elinajanodote?

   Poista
  5. Kotipäästäisopossumin elinikäennuste on 5-8 vuotta. 10 vuottakin on mahdollinen, mutta harvinaisempi.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Herppihuoneen väki on ollut blogin puolella aina aika aliedustettuna, mutta pitäisi kyllä nostaa blogissa esille useammin muutakin porukkaa kuin noita isompia karvakavereita 😊

   Poista
 2. Nipsu on söpö ♥ Milloin muu lauma pääsee näkemään Nipsun? Vai pääseekö ikinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nipsu tulee olemaan aikuisenakin vain hamsterin kokoluokkaa, joten vaikka herra on peto, ei hän tule pääsemään tekemisiin talouden isompien petojen kanssa vahinkojen välttämiseksi. Hän saa olla tulevan matelijabunkkerin valtias 😊

   Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI