perjantai 31. toukokuuta 2019

Vappu tulee

Ennenkuin koitetaan saada blogia kulkemaan taas enempi reaaliajassa yhteenvetojen sijaan, lienee syytä avata enemmän myös yhtä Facebookin puolella tehtyä tunnustusta. Sielä kun tuli jo sunnuntaina kerrottua Vapusta, joka muuttaa meille elokuun lopussa. Ennen sunnuntaina tapahtunutta valinnan lukitsemista ja varausmaksun maksua Vapusta oli tiennyt vain aivan pari henkilöä. Tämänhetkisen laumatilanteen luulisi kyllä äkkiä karsivan kaikki mielihalut äkillisiin pentuvarauksiin, ja niin se olisi varmaan tehnytkin, ellei Vapusta olisi olisi tasolla puhuttu jo pari vuotta, ja asiaa päätetty oikeastaan jo Vappuna, jolloin myös neidin kutsumanimi lukittui. Mutta kuka Vappu siis oikeastaan on?

May Day vom Spreewald "Vappu"
Jos ihan paperilla mennään, meidän nykyisestä laumasta freteistä viisi vanhinta ovat minun, Nutella on nyt pentueen jälkeen minun ja Jussin, ja Mallu on sijoitussopimuksen täytäntöön asti minun, Jussin ja Sariannan. Mihail on kokonaan minun, samoin kuin akvaario ja kaksi käärmeistä. Aino ja muut matelijat ovat Jussin. Käytännössä tämä ei tosiaan päde, ja nykyisissäkin freteissä on useampia, jotka ovat käytännössä aina olleet enemmän Jussin kuin minun. Silti en ole voinut olla välillä kysymättä Jussilta, eikö hänellä ole ikinä sellaista tunnetta, että hän haluaisi valita fretin ihan kokonaan itse. Tähän mennessä jokaiseen frettiin aloite kun on tullut kuitenkin minulta. Alkuun Jussin vastaus oli aina kieltävä, mutta parina viime vuotena siinä on ollut pieni sivujuonne: olisi kyllä yksi yhdistelmä, josta hän olisi erittäin kiinnostunut, mutta ei, ei hän halua, koska meillä on muutenkin jo niin iso lauma. Olen tiennyt tarkalleen, mitä yhdistelmää Jussi on tarkoittanut, mutta en ole lähtenyt patistamaan häntä asian suhteen, sillä olen luottanut siihen, että jos asia on hänelle tärkeä, hän kyllä osaa itse ottaa asian puheeksi.

Vapun toinen kylki
Viime syksynä kasvattaja ilmoitti teettävänsä kyseisestä yhdistelmä vielä yhden pentueen, mutta tämä pentue tulisi olemaan parin viimeinen. Silloinkin Jussi mietti asiaa hetken, mutta totesi ettei halua pentujonoon, koska tiesi minun toivovan pentua Nutellalta. Asia lyötiin siltä erää niillä puheilla lukkoon, mutta selvästi asia jäi vielä kytemään. Kun kyseisen kasvattajan ensimmäinen pentue tänä keväänä syntyi, Jussi oli heti kysymässä, ovatko nämä nyt Ne pennut. Ne eivät olleet, mutta Jussin reaktio paljasti, että se pentue oli edelleen hänen silmissään erityisasemassa muihin pentueisiin nähden. Ja kun sitten 1.5. tuli tieto että Akira on synnyttänyt 11 pentua, minun oli pakko kysyä Jussilta, pitäisikö meidän kuitenkin kysyä Mandyltä, liikenisikö sieltä pentu meillekin. Jussi oli täysin varma, että hän oli jo menettänyt mahdollisuutensa miettimällä liian pitkään, mutta Mandy lupasi palata asiaan heti kun saa tarkistettua paljonko tyttöjä pesässä on. Lopputulemana yhdestätoista pennusta seitsemän oli naaraita, ja Mandy lupasi että sieltä varmasti riittäisi Jussille Huiskun pikkusisko.

Sen jälkeen alkoikin uusi odottelu. Koska alustapitäen oli sovittuna, että Vappu tulee olemaan Jussin tyttö, asiaan kuului toki myös, että Jussilla oli se lopullinen päätösvalta sen suhteen, kuka valittavissa olevista tytöistä meille muuttaisi. Ja koska Jussi on huomattavasti pohtivampi luonne kuin minä, oli itsellä välillä malttaminen sen suhteen, kun odotin tietoa, kuka neideistä tulisi olemaan meidän. Mandyllä kun ei ollut tarvetta hoputtaa Jussia päätöksen teossa ensimmäisinä viikkoina, ja Jussi halusi käyttää sen ajan uusien kuvien odotteluun ja sen varmistamiseen, onko neitien joukossa mahdollisesti kuviollisia. Kun sitten vahvistui että pentueen ainoa angoratyttö on jo menossa muualle, Jussi päätyi valinnassaan toiseen pentueen puolipitkäkarvaisista kanelitytöistä. Kaneli menee usein värinä jonnekin pastellin ja suklaan välimaastoon (ollen ideaalitilanteessa niitä selvästi punertavampi), joten Jussia alkuun vähän jännäsi, tulisiko Vapusta ja Mallusta kuinka saman väriset. Nyt viimeisimmän kuvan perusteella sekaantumisvaarasta on tuskin pelkoa, sillä Vapun väritys vaikuttaisi olevan lähempänä suomalaista suklaata kuin pastellia.

Vappu ja Mallu. Eiköhän tytöistä aika eri näköiset tule.
Eli nyt se on sitten vahvistunut ja virallista, että Huiskun täysisko muuttaa meille kesän lopulla Saksasta. Huisku on ollut alusta pitäen Jussille aika spesiaalinäätä, ja mitä paremmin hän on ehtinyt Huiskuun tutustua, sen isompi mielenkiinto hänellä on ollut sitä kohtaan, voisiko Huiskun täyssiskolta löytyä niitä samoja ominaisuuksia, mitä hän Huiskussa rakastaa. Huiskun kloonia Vapusta ei toki toivota tai odoteta, mutta toki Jussi toivoo, että Vapustakin tulisi meidän porukkaan hänelle kiva ja sosiaalinen luottonäätä. Tästä tuleekin sitten ensimmäinen vuosi, kun meille tulee parillakin tavalla omien jo aikuisten näätien sukulaisia porukkaan. Ensin emo-tytär -pari Nutsku ja Mallu, ja sitten täyssiskokset Huisku ja Vappu. Se on silläkin aika jännää ja mielenkiintoista, sillä meidän ensimmäisten näätien kanssa sukulaisista ei ollut edes mitään tietoa. 

Samoin kuin Huiskun kohdalla muutama vuosi sitten, Mandy haluaa ehdottomasti luovuttaa Vapun vasta sen saatua rabiesrokotteen, jonka johdosta se on muuttovalmis aikaisintaan 15 viikkoisena. Siihen mennessä kotona on toivottavasti saatu taklattua ainakin nämä tämänhetkiset hormonihommat. Silti meillä on nyt Jussin kanssa aika vahva yhteisymmärrys siitä, että Vapun tulon jälkeen meidän näätälauma on toistaiseksi täynnä. Sen jälkeen kotona kun on kahdeksan frettineitiä plus Miikkis ja Aino. Samalla jää sitten enemmän pelivaraa työstää laumakemiota ennen vuoden-parin sisällä tulevaa putkiremonttia, jos nyt ensivuonna ei tulisi pentua. Silloin kun tulee tarve lähteä evakkoon koko lauman kanssa, ja on hyvin todennäköistä, että tilaa tulee olemaan vähemmän kuin tässä nykyisessä.

6 kommenttia:

 1. Ootte kyllä ihan hupsahtaneita, te kaksi! Hauskaa, että Jussi saa oman fretin.
  Minä oon ahkerasti käynyt lukemassa blogia, mutta en aina ole kommentoinut. Ja viimein olen löytänyt instagramin salasanat ja jopa oppinut kommentoimaan sinne, joten syrämiä jätän ja Viirukatti sanoo painavat sanasensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä auttaa paljon, kun kumppani on kanssa aikas hupsahtanut. Ei miua ja tätä laumaa muuten jaksaisi :D

   Poista
 2. Hihi, komppaan edellistä, olette ihan hupsahtaneita mutta oikein hyvällä tavalla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miua edelleen huvittaa se, että se on sit lopulta nimenomaan Jussi, joka meille sen kahdeksannen varasi :D Mie olisin ehkä jopa saattanut malttaa olla tekemättä tänävuonna niin. Ehkä.

   Poista
 3. Te ootte kyllä vähän hulluja :D ihan hyvällä tavalla onneksi <3 :)
  Onnea uudesta tulevasta perheenjäsenestä <3 . Ovat kyllä sopivasti eri väriset, uskoisin että Mallun ja Vapun erottaminen on helppoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mitä enemmän kuvia Vapun kehittymisestä on nähnyt, sitä enemmän se näyttää sen väriseltä kuin Snurre oli <3

   Poista