Terassitarhan sisustus etenee

sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Eilen saatiin vihdoin kannettua terassitarhassa ollut pöytäkalusto paikoilleen terassin kattamattomaan osaan, ja päästiin sen myötä asentamaan terassimattoa paikoilleen. Minä vastasin pääosin miinan ja mullanraivauksesta näätien sisustustouhujen jäljiltä ja Jussi leikkasi maton. Kissat ja mummut olivat apuna asennushommassa, ja etenkin kissat olivat matosta heti ihan fiiliksissä: lähes yhdeksänmetrinen rallirata, jossa ei enää pitokaan lopu kesken. Maton asennus oli sen luokan spektaakkeli, että jopa Ruttu nousi sängystä kahden peiton alta terassille sitä ihmettelemään - onhan terassimatto maailman mahtavin materiaali mitä vasten kyhnyttää. Aika äkkiä Ruttu kuitenkin totesi, ettei terassia ole vieläkään lämmitetty, ja poistui sisälle yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. 

Ensin tarkistettiin rulla
Sitten lähdettiin levittämään
Kun matto oli saatu paikoilleen, alkoi terassitarhan sisustuksen hahmottelu käytännössä. Sinne tuli minulle riippumatto telineineen, sillä haaveilemani roikkutuoli ei vielä tässä kohtaa mahdu budjektiin. Karvakavereille lisättiin jo heti tarhan rakennusvaiheessa laitettujen hyllyjen lisäksi pieni kiipeilypuu, kaksikerroksinen mökki sekä uima-allas. Niiden lisäksi tarhaan on tulossa ainakin putkia, joista yksi kissakokoinen pitäisi kotiuttaa Salosta, ja muutama näätäkokoinen järjestellä uudelleen. Niiden lisäksi haluaisin ainakin kunnon räsymatosta tehdyn riippumaton kissoille, jahka keksi mihin saan sen parhaiten viritettyä. 

Uima-allas saavutti heti frettien suuren suosion, ja niiden vedessä lotraaminen vaikutti kissojen silmissä lähes barbaariselta - kuka nyt haluaa roiskia vettä tarhaan! Kissoja taas tuntuu viehättävän erityisesti lintujen äänet sekä se, kuinka terassin kattovalot houkuttelevat iltaisin tarhaan suurriistaa yöperhosten muodossa. Niiden vaanimiseen on hyvä käyttää tovi jos toinenkin. 

Uima-allas tarvitsi talven jäljiltä vähän painepesuria

Frettihuoneen pääty tarhasta on alkanut muotoutua. Kaksi ylintä tasoa ei näy kuvassa.

Tänään sain aikaiseksi perehtyä myös siihen, miten frettihuoneen ikkunan hyttysverkko oli kiinni, ja irroitettua sen. Poistimme samalla myös ulomman laseista toistaiseksi kokonaan. Sen osalta olemme vielä kahden vaiheilla, korvataanko se levyllä, johon kiinnitetään kissanluukku, vai kiinnitetäänkö kissanluukku suoraan siihen. Itse olisin suoraan ikkunaan kiinnittämisen kannalla, mutta Jussia vielä hirvittää kajota rakenteisiin, vaikka talo on oma ja olemme aikeissa asua tässä pitkään. Sisempi ikkuna pysyy paikoillaan osana kulunvalvontasuunnitelmaa, että näätähuoneesta saa ennen luukun tuloakin katkaistua kulun tarhaan silloin kun on mummojen tarhailuvuoro. 

Oma pää raksuttaa kuitenkin samalla myös tulevia projekteja. Olin alkuun haaveillut meille terassitarhan lisäksi selvästi isompaa maapohjaista tarhaa talon toiselle puolelle alapihan nurmikentälle. Nyt aloin miettiä, olisiko lauman kannalta kuitenkin mielekkäämpi ratkaisu, jos puolittaisikin suunnitellun tarhan koon 15 neliöön, ja sijoittaisi sen terassitarhan viereen talon päätyseinän ja metsänreunan väliin. Se olisi paitsi paikkana alunperin suunnittelemaani suojaisampi, mutta vielä isompana plussana sinne saisi tehtyä vapaan kulun terassilta. Tässä kohtaa Jussi kuitenkin taas himmailee ja muistuttelee, ettei kaikkea ole pakko saada valmiiksi tänä kesänä. Mutta suunnitelma muotoutuu jo. Tänä kesänä kun pitäisi saada ehdottomasti tehtyä ulkotarha myös kilpikonnille, ja nyt kun karvakavereilla on jo terassitarha, on se seuraavana tarhaprojektien listalla.  

Nutsku testailee kulkua frettihuoneen suunnasta tarhaan

4 kommenttia:

  1. Tuo terassi on aivan mahtava teidän nelijalkaisille! Ps levy kissanluukulla eristää ymmärtääkseni talvipakkasilla paremmin tai sitten en ymmärrä mitä suunnittelet 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa on siis lasitusliikkeessä sahauttanut aukon ihan siihen alkuperäiseen lasiin, ja kiinnityttänyt luukun siihen, jolloin ikkuna olisi ominaisuuksiltaan muuten kuin alkuperäinen, mutta luukulla. Itsestä tämä olisi siistein ratkaisu, mutta ei halvin, ja mikäli luukusta haluaisi myöhemmin eroon, ikkunaan pitäisi ostaa kokonaan uusi lasi. Sen takia Jussi olisi levyn kannalla, sillä levy eristäisi vähintään yhtä hyvin ellei paremminkin, ja mikäli luukulle ei joskus olisikaan tarvetta, levyn tilalle voisi helposti vaihtaa ehjän alkuperäisen ikkunan takaisin.

      Poista
  2. Kyllä on viihtyisä tarha nyt kaikilla ulkoilla!

    Meillä on tuuletusikkunan ulompi lasi on otettu pois ja siinä tilalla levy johon on luukku kiinnitetty. Sisempi ikkuna sitten ihan normaalisti paikoillaan, jotta voi pitää kiinni talvisin ja tarvittaessa. Jos tarha jossain vaiheessa puretaan tms niin levyn saa helposti irti ja ikkuna vaan takaisin paikoilleen.

    VastaaPoista
  3. Tuosta tulee vielä tooodella upea tila. Ja kyllä se kulkuaukkoideakin teille vielä kirkastuu, että mikä on se teille parahin ratkaisu.

    VastaaPoista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI