Kilpikonnatarhan suunnittelua

torstai 22. huhtikuuta 2021

Seuraavana isompana projektina meillä on edessä kilpikonnien ulkotarha. Nelivarpaat Donatella ja Rafaella olisi toiveissa saada majoitettua ulos viimeistään touko-kesäkuussa, joten tarhaa on tullut pyöriteltyä viime viikkoina mielessä koko ajan enemmän. Olin ihan viime päiviin asti hyvin kahden vaiheilla jopa sen suhteen, että lähdetäänkö tänä vuonna rakentamaan heti pysyvää tarhaa, vai pitäisikö sitä tyytyä vielä halvempaan ja kevyempirakenteiseen väliaikaistarhaan, jotta saisi vuoden lisäaikaa miettiä, mihin kohtaan lopullisen tarhan tahtoo ja millaisen siitä haluaa. Lopulta tulin kuitenkin siihen tulokseen, että koska meillä ei ole entuudestaan tarvikkeita väliaikaisenkaan tarhan tekoon, on turhaa käyttää nyt tänä vuonna aikaa ja rahaa rakentaakseen jotain, jonka kuitenkin haluaa purkaa viimeistään seuraavana vuonna. Etenkin kun väliaikaistarhaksikaan eivät olisi riittäneet pelkät kompostikehikot, sillä turvallisuusseikoista ei voisi tinkiä sillä perusteella, että kyseessä on yhden kesän juttu. 

Niinpä hylkäsin väliaikaissuunnitelmat ja lähdin miettimään, mihin lopullinen tarha tehdään, minkäkokoinen siitä tehdään ja millä tyylillä se toteutetaan. Tässä kohtaa vuotta Jussilla ei ole vielä tiedossa, missä vaiheessa hänen lomansa tulee olemaan, joten totesin myös sen, että mikäli haluan että kilpikonnat saavat hyödynnettyä koko kesäkauden, sitä ei kannata lähteä suunnittelemaan myöskään mitään liian suuritöistä, ainakaan jos se vaatii apukäsiä. Työpäivien jälkeen Jussia kun ei ole kauhean helppo innostaa mihinkään eeppisiin kaivuuprojekteihin. 

Tähän se sitten lähtee rakentumaan

Alkuviikko tulikin käytettyä kävellen tonttia ympäriinsä, kuvaten eri kohtia ja istuskellen milloin missäkin. Päätavoitteena oli visioida, miten näen tontin nyt ja tulevaisuudessa: haluanko ehkä joskus laajentaa viljelyksiä, ja jos, mihin suuntaan. Jos pihalle lähdetään tekemään lampea, mikä olisi sille paras paikka. Mikäli tarhaa halutaan kaivaa maan sisään, missä se ei vahingoittaisi liikaa niiden puiden juuria, mitä halutaan säilyttää. Jos kilpikonnatarha tulisi autotallin taakse, onko se liian sivussa kaikesta, vai saako oleskelualuetta laajennettua siihen suuntaan luontevasti. Olenko nyt varma, että haluan fretti-/kissatarhan talon päätyyn, vai pitääkö sille varata suunnitelmissa tilaa alunperin sille miettimältäni paikalta...

Lopulta päädyin sijainnin suhteen autallin takana olevaan alueeseen, joka on varsin lähellä kasvulavoja ja niiden viereisiä marjapensaita. Työn määrän ja vieressä olevan kuusiaidan takia aloin kallistua sen puoleen, että massiivisen kaivuu-urakan sijaan vain tasataan kohtaa hieman ja koitetaan mahdollisesti ottaa osa pintamaasta talteen, ja tehdään sen jälkeen tarhalle perustus maan pinnalle. Perustuksen suhteen päädyin että pohjalle tulee ensin verkko estämään kaivamista, ja sen päälle sokkeli legaharkoista, jotta verkon päälle saadaan kuitenkin jonkin verran maa-ainesta kaivettavaksi. Tässä vaiheessa ajattelin sokkelin korkeudeksi yhtä harkkoa, mutta mikäli tuntuu, että konnat innostuvat kaivelusta kesän myötä enemmänkin, voidaan ensivuodeksi harkita tarhan korottamista toisen harkkokerroksen verran.  

Tarhan tulevat asukit

Sen suhteen miten homma jatkuu sokkelista annoin Jussille kaksi erillistä suunnitelmaa: halvemman ja enemmän aikaa vaativan, ja kalliimman jossa homma vaatisi lähinnä kokoamista ohjeen mukaan ja sitäkin vain tarhan toisen osan suhteen. Jussi äänesti jälkimmäisen suunnitelman puolesta, joten tilasimme tarhaa varten sekä pienen 3,6 neliön alumiinirunkoisen kennokasvihuoneen Taloon.comista, että 4*2*0,65cm kokoisen verkkotarhan samalta tekijältä kuin meidän terassitarha on, eli Porkkala Produktionilta. Eli nyt meidän tehtäväksi jää pohjatyöt, sokkeli ja kasvihuoneen kasaaminen, sekä kasvihuoneen yhdistäminen verkkotarhaan, jonka Porkkala Produktion tulee asentamaan. Tämän jälkeen homma ajateltiin vielä viimeistellä sokkelin ja hieman alareunaa peittävällä puisella kukkapenkin reunanauhalla. Tässä suunnitelmassa kasvihuoneeseen pääsee kulkemaan suoraan sen ovesta, ja verkkotarhaosuuteen tulee puoliksi aukeava katto, jonka kautta sitä on mahdollista huoltaa. Molemmat osiot mukaanlaskettuna kilpikonnatarhan kokonaispinta-alaksi tulee 11,6 neliötä. Kasvihuoneidea lähti alunperin Villa Grodasta, ja tykästyin siihen heti, sillä sillä tarhaankin saadaan luotua paremmin lämpötilaeroja, kun Suomen kesä on tunnetusti hieman arvaamaton.

Pohjatöiden osalta ajattelin ryhtyä toimeen ensiviikolla, kun minulla on väliviikko työssäoppimisista. Kasvihuoneen ja verkkotarhan pitäisi molempien saapua toukokuun alkupuoliskolla. Ennen ulkoilukautta on myös yksi pieni mutta tärkeä asia, joka täytyy myös saada hoidetuksi, eli konnien tunnistemerkintä. Donatella ja Rafaella ovat tulleet meille kodinvaihtajina, eikä kumpaakaan ole vielä sirutettu. En ole pitänyt asian kanssa kiirettä, sillä todennäköisyys sille, että konnat häviäisivät sisältä talviaikaan on häviävän pieni. Mutta nyt edessä on kuitenkin meidän ensimmäinen yhteinen kesä ja ensimmäinen suunnittelemani kilpikonnien ulkoaitaus, joten vaikka uskonkin, että tarhasta tulee pakovarma, siruttaminen on kuitenkin helppo lisävarmistus konnien nopeasta kotiutumisesta, mikäli onnistuisin kuitenkin aliarvioimaan konnien houdinitaidot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI