Näyttö läpi

lauantai 17. huhtikuuta 2021

Eilen oli vuorossa opintoihini kuuluva tuotantoeläinnäyttö, jonka suoritin tämänhetkisellä työssäoppimispaikallani lattiakanalassa. Tuotantoeläimen näytön suhteen olin vähän vähemmän omalla vahvuusalueellani kuin reilu kuukausi sitten pieneläinnäyttöä tehdessä, ja jännitin näyttöä jopa sen verran, että tein jotain mitä en yleensä todellakaan tee: suljin kissat koko yöksi pois makkarista, ettei kukaan herätellyt minua yöllä ennen näyttöä. Kissat sopeutuivat tähän ratkaisuun jopa yllättävän hyvin. Näyttöä varten tuli kertailua vähän tuotantoeläinjakson teoriaopintoja ja kanan anatomiaa, mutta lähinnä vain näyttöä edeltävänä päivänä. Yhtenä isona rentouttavana tekijänä näytössä oli se, että näytön otti vastaan oma opetuutorini, jonka lisäksi paikalla oli tämänhetkinen työpaikkaohjaajani, joka on todella mukava. Eli sen puolesta minun ei tarvinnut stressata näyttötilannetta yhtään.

Kasvihuonekaveri

Kun näyttö sitten alkoi, etenin alkuviikosta laatimani näyttösuunnitelman mukaan: ensin tehtiin kanalakierrokset, ja kerroin mitä työtehtäviä kanaloissa tehdään ja miksi. Sen jälkeen edettiin munahuoneeseen, jossa käytiin läpi päivän munatuotos, sekä mitä se kertoo kanojen tuotantovaiheesta, niiden hyvinvoinnista ja kanaloiden toiminnasta. Siitä edettiin tuotannollisten tekijöiden kautta yleisempiin kysymyksiin kanoista eläimenä ja tuotantoeläimenä. Nykyään käytännössä kaikki isommat kanalat ovat hyvin pitkälti automatisoituja, joten tämänkertaisessa näytössä käytännön hoitotoimenpiteiden lisäksi iso osa asioista käytiin läpi keskustelemalla, ja keskustelemalla käytiin läpi myös niitä mahdollisia ongelmia, mitä tekniikan kanssa voi tulla, ja miten niissä tilanteissa sitten toimittaisiin, ettei eläinten hyvinvointi vaarannu huoltoa odotellessa. Tätä pääsi miettimään pari viikkoa sitten myös käytännössä, kun kesken työpäivän tuli lyhyt sähkökatko. 

Näyttö meni tälläkin kertaa puhtaasti läpi, ja arviointilomakkeeseen tuli taas täysi suora vitosia. Vaikka minulla on vielä tämän jälkeen jäljellä yksi viikko kanalaa ja neljän viikon työssäoppiminen eläinlääkärin vastaanotolla, tämä aikalailla vahvisti sen, että tulen valmistumaan aikataulussa kesäkuun alussa. Tämän jälkeen minulla kun on kasassa kaikki pakolliset näytöt ja kaikille yhteiset opintoaineet eli yto-aineet. Eli vaikka tässä kohtaa joutuisin karanteeniin tai olisin muuten estynyt, loppuopintojen hyväksilukeminen olisi varmasti sovittavissa. Se ei silti tarkoita, ettenkö aikoisi antaa niissä parastani. Ainoa opintokohta, jonka annoin nyt mennä vähän rimaa hipoen läpi, on kasvio. Sitä kun en ehtinyt saattaa valmiiksi viime kesänä, niin sen suhteen opettaja ehdotti, että palauttaisin sen nyt keskeneräisenä, koska se oli joka tapauksessa niin pitkällä, että sillä pääsisi läpi. Ettei tarvitsisi sitten roikottaa sitä ihan valmistumisen kynnykselle odottaessa, että kasvukausi lähtee tämän vuoden osalta kunnolla käyntiin. 

Näytön jälkeen tuli palvottua aurinkoa kasvihuoneella

Koska sain myös sovittua, että kuittaan kanalan työssäoppimistehtävän perehdyttämiskansiolla, jota olen nyt tehnyt työpaikkaohjaajani pyynnöstä työn ohessa, saan senkin viimeisteltyä valmiiksi jo ensiviikon aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että minulla on ensiviikon jälkeen kokonainen viikon loma ennen seuraavan työssäoppimiseni alkua, sillä nyt kun kasviokin on jo palautettu ja arvosteltu, kaikki kyseiselle viikolle suunnittelemani koulutehtävät ovat jo valmiit.  

Opettajalla oli eilen myös yksi erittäin iloinen uutinen, jota en ollut osannut odottaa: koronatilanne on hellittänyt sen verran, että alkaa näyttää mahdolliselta, että saatamme saada sittenkin pienet valmistujaiset sen sijaan että todistus vain postitettaisiin kotiin kesäkuun alussa. Olisi kyllä ihan huippua, jos pääsisi näkemään vielä kurssikaverit, vaikka paikalle ei sitten tulisikaan valmistuvien ja opettajien lisäksi ketään muita.

2 kommenttia:

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI