lauantai 30. joulukuuta 2017

Kuluseuranta 2017: Yhteenveto

Nyt on takana toinen vuosi kuluseurantaa. Jos jotain olen oppinut kuluseurannasta tähän mennessä se on se, että se mitä minä tahdon pitää poikkeuksena, taitaa olla meillä itseasiassa normaali. Kyllähän sitä on aina tiennyt, että eläimiin menee paljon rahaa, mutta olen ajatellut niiden isompien kuluerien olevan satunnaisia, ja että pitkässä juoksussa kulut tasoittuvat. Silti meillä meni nyt 2017 näätiin ja akvaarioon yhteensä 6395,29€, eli keskimäärin 532,94€/kk. Tästä näätien osuus oli 5533,62€, eli keskimäärin 461,14€/kk. Tästä summasta ruokien osuus oli keskimäärin 79,10€/kk ja pissa-alustojen 38,48€/kk. Eläinlääkäriin meillä meni vuoden aikana 1119,02€, eli keskimäärin 93,25€/kk.


Kuluseurannan kategoriat


Tänä vuonna seurattavat kategoriat poikkesivat ensimmäisen vuoden kuluseurannasta. Halusin pystyä seuraamaan kuluja aiempaa tarkemmin etenkin niissä kategorioissa, joissa arvelin rahaa saattavan palaa herkästi. Näitä olivat etenkin näyttely- ja yhdistyskulut, lemmikkien hankinta sekä lelut, pedit ja muu ekstra. Eli sellaiset ei-välttämättömät normaaleista juoksevista kuluista poikkeavat kulut. Vuoden mittaan lisäsin oman kategorian myös näätähuoneelle, sillä meillä tuli toukokuussa isompi liuta siihen liittyviä toivottavasti kertaluonteisia kuluja, kuten muovimaton osto, portin rakentaminen ja häkin hankinta. Nämä neljä kategoriaa yhdessä kattoivatkin 44% kaikista eläinkuluista, siinä missä näätien ruuat ja  namit, eläinlääkäri- ja lääkintakulut sekä tarpeelliset tarvikkeet kattoivat eläinkuluista 43%. Akvaariokuluistakin iso osa tuli altaan päivityksestä isompaan muuton yhteydessä, eli ilman uusien lemmikkien hankintaa, näyttelyharrastusta ja hömppäostoksia eläinkulut olisivat olleet tiputettavissa puoleen karsimatta juurikaan eläinten hyvinvoinnista.


Ruokakuluista


Ruokakulut kasvoivat tänä vuonna hieman vajaalla 350 eurolla viime vuodesta. Tämä selittyy varmasti osaltaan frettimäärän kasvulla (vuoden 2016 alussa meillä oli haisunäädän lisäksi kaksi frettiä ja lopussa neljä, vuonna 2017 meillä oli vuoden alussa haisunäädän lisäksi neljä frettiä ja lopussa kuusi). Toisena isompana muutoksena lauma on alkanut saada aiempaa enemmän kokonaisia ruokaeläimiä, mikä näkyy yllättävän paljon ruokalaskussa. Siinä missä suurkuluttajapakkauksissa kanan kauloille jää hintaa 2,4€/kg ja kanan sydämille 3,9€/kg, esimerkiksi kokonaisista hiiristä melkeimpä halvin kilohinta mihin on onnistuttu pääsemään on ollut 59€/kg. Tipuja, marsuja, hamstereita, kaneja yms. löytyy hiiriä halvemmalla, mutta niissäkin kilohinnat ovat selvästi kalliimpia kuin kauloissa, sydämissä, jauhelihoissa yms. Silti haluaisin kasvattaa kokonaisten ruokaeläinten osuutta vielä nykyisestä, sillä ne ovat etenkin parille näädistä selvästi sitä lemppariruokaa, sen lisäksi että ne ovat noille sitä parasta mahdollista ravintoa.


Eläinlääkärikuluista


Eläinlääkäriin meillä meni kasvaneesta näätämäärästä huolimatta tänä vuonna reilu 250€ vähemmän kuin viime vuonna, eli yhteensä 1119.02€ (vuonna 2016 1382,22€). Isoimmat eläinlääkärilaskut tulivat taas Esterille ja Itsylle tehdyistä hammasremonteista. Tänä vuonna kummallekaan ei tarvinnut kuitenkaan tehdä niin isoa hammasleikkausta kuin Esterille tehtiin viime vuonna. Nuorisosta Mitella, Huisku ja Lysti selvisivät pelkillä rokotuksilla. Näihin meni kuitenkin kaikilla eri summat, sillä Mitella rokotettiin joukkorokotuksessa ja se sai pelkän penikkatautirokotteen. Huisku puolestaan rokotettiin kasvattajan toimesta ja rokotukset (penikkatauti + rabies) sisältyivät pennun hintaan. Lysti taas käytettiin erikseen rokotettavana, ja se sille otettiin sekä penikkatautirokotus, että rabiesrokote ja passi. Esterillä ja Snurrella on palkeissaan mukana myös hormoni-implantit.  Snurrella isoimmat kuluerät lantin ohella olivat insulinooman vahvistaneet verikokeet ja insolinoomalääkitys. Mihailin kohdalla rahaa on mennyt silmän tutkimiseen ja silmätippoihin, joilla silmäongelmaa on pyritty hoitamaan.

 Suuntaviivoja vuodelle 2018

Olen kokenut kuluseurannan sen verran kiinnostavaksi itselleni, että aion jatkaa sitä myös vuonna 2018. Tänä vuonna minulla on kuitenkin taas tarkentunut se, mihin haluan erityisesti kiinnittää huomiotani. Sen myötä olen päättänyt lopettaa kuluseurannan kokonaan akvaarion osalta: eläinkulutuksessani altaan osuus on suhteellisen marginaalinen, ja sen kanssa minulla ei ole samanlaista taipumusta shoppailuun. Niinpä en koe, että sen kulujen seuraamisessa on itselleni vastaavaa hyötyä.

Ensivuonna aion ottaa tavoitteiksi etenkin "hupiostelun" vähentämisen, eli pyrkiä käyttämään vähemmän rahaa leluihin, peteihin ja muuhun ekstraan. Etenkin leluja ja petejä kaapeista kun löytyy jo paljon, eli niitä vaihtelemalla näädillä riittää niissä varmasti vuodeksi tutkittavaa ja touhuttavaa, etenkään kun en usko pystyväni tässä suhteessa täysin nollalinjaan.  Myöskään näätähuoneeseen ei pitäisi olla tiedossa mitään isompia päivityksiä. Pissa-alustoissa löysin nyt loppuvuodesta aiempaa hieman halvemman, mutta yhtä hyvin toimivan merkin, johon siirtymällä meidän pitäisi pystyä säästämään pissa-alustoissa noin 150€/vuosi, jos kulutus ja hinnat pysyisivät ennallaan.

Näyttely- ja yhdistyskuluissa tuskin tullaan kauheasti alaspäin. Minusta on mukava näyttelyttää omia, ja meidän näyttelytiimi ei ole toivottavasti ensivuonna ainakaan kutistumassa. Joistain ilmomaksuista voi kyllä tulla säästöä, jos saisin nyt ensivuonna viimein liityttyä Pk-fretteihin. Heidän tapahtumiinsa kun on tullut osallistuttua tänäkin vuonna useamman kerran, ja ilmohinnat ovat jäsenille erit kuin ei-jäsenille. Tänä vuonna meillä kului näyttelyiden ilmoittautumismaksuihin 368€. Mistä päästäänkin luontevasti siihen toiseen kuluerään, mikä oli tänä vuonna iso, eli eläinten hankintaan. En usko, että olen ensivuonna ainakaan tuomassa pentua ulkomailta, mutta on mahdollista, että meille tulee pentu. Siihenkin voi siis mennä ensivuonna se 420€ (pentu suomalaiselta kasvattajalta 400€ + mikrosirun rekisteröiminen Turvasirupalveluun 20€). Mikäli Sarianna löytää jonkin meille sopivan sijoitusnaaraan, se katsotaan sitten kanssa tapauksen mukaan.

Ruokinnan suhteen pidän mahdollisena, että siihen kuluu ensivuonna enemmän rahaa kuin tänä vuonna. Ruokinnassa kun haluaisin panostaa aiempaa enemmän erityisesti kokonaisiin ruokaeläimiin, mikä on myös se ruokinnan kallein osa.

Se, tulevatko kokonaiskulut olemaan ensivuonna pienemmät kuin tänä vuonna rippuu varmasti ennenkaikkea eläinlääkärisektorista. Tänä vuonna meillä oli melkein joka kuukaudelle jotain pienempiä asiointeja eläinlääkärille, mutta kellään ei ollut mitään isompaa kremppaa. Ensivuonnakin meillä tulee olemaan melko varmasti edessä ainakin kahden näädän implantointi, kuuden rokotukset ja mitä todennäköisimmin ainakin jotain hammastarkkia/huoltoa Itsylle ja ainakin yksi lopetuskäynti. Se mitä näiden päälle tulee, selviää ensivuonna.

Eri kuukausien kulut löydät listattuna täältä.

2 kommenttia:

  1. Mua kiinnostaa mitä noihin yli 600e tarpeellisiin kuluihin kuuluu? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niistä 461,81€ tulee pissa-alustoista, joita meillä käytetään vessapaikoissa. Loppusumma koostuu sitten siivoussuihkeista, talouspaperista, Miikkiksen vaa'asta ja helmikuussa uusitusta aitausmatosta. Eli pitkälti kyse on kalliista valinnasta vessakuivikkeeksi, ja puupellettiä käyttämällä tuosta summasta säästettäisiin satasia. Mutta tuolla säästetään hermoja, ja se on yksi niistä summista, mikä oli Jussista ehdottomasti hyvin käytetty :D

      Poista