Skunkin sveitsiläinen linkkuveitsi

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Ensikertaa Mihailin nähdessään moni kauhistuu sen pitkiä ja kaarevia etukynsiä. Monen mielestä ne näyttävät hurjilta, etenkin ennenkuin huomaavat ne tylpiksi. Haisunäädän etukynnet ovat kuitenkin yksi eläinmaailman kätevimpiä monityökaluja, mitä olen niitä Mihailin käytössä tarkkaillut. Noilla etukynsillä saa aikaiseksi vaikka mitä.

Etukynsillä on erittäin hyvä kaivaa maata. Niillä saa rikottua hyvin pintamaan, ja ne selviät myös lahopuusta. Niillä saa
Kynsieläin muksuna :)
myös rikottua muurahaispesiä toukkajahdissa ollessa (joskin Miikkis ei tunnu olevan kovin kova muurahaisten ystävä, vaikka kuono vetääkin sen aina välillä pesille).

Etukynsillä voi myös pilkkoa ruokaa sopiviksi annospaloiksi. Etenkin vesimeloni maistuu paljon paremmalta, kun sen leikkaa kynsillä osiin (ja levittää samalla mehut pitkin keittiön lattiaa, mutta se ei onneksi ole skunkin huolenaihe). Myös monesta muusta ruuasta saa hyvin riivittyä sopivia annospaloja kynsiä avuksi käyttäen.

Etukynnet ovat mitä mainioin marjapoimuri, jolla saa vedettyä karviaiset irti karoistaan ja ohjattua suuhun. Kynsillä pystyy myös kalastamaan lautasella olevilla marjoja istuttaessa pepullaan lautasen vieressä sekä hajottamaan isompia marjaterttuja osiin.

Etukunnet ovat myös oivallinen jokapaikan avain, jolla aukeavat niin kaapit, pakastin kuin lattiakaivokin. Kynnet saa ujutettua juuri sopivasti kaapinoven reunan alle, pakastimen tiivisteen väliin tai lattiakaivon ritilän lomaan. Pakastinkin aukeaa erittäin nätisti otettuaan hieman ilmaa (ellei ilkeä omistaja olisi liimannut siihen lapsilukkoa).

Tuoreempi kuva luonnon omasta McGyveristä
Etukynsillä pystyy avaamaan myös vetoketjuja ja jousihakoja, joka on saanut omistajan harkitsemaan hyvin vakavasti muovisen kantokopan hankkimista. Kantokassin vetoketjut kun eivät tahdo enää pysyä kiinni edes kahdella lukolla, etenkin nyt kun samoilla etukynsillä on revitty etuverkkoa niin että Mihail pääsee entistä paremmin käsiksi lukkoihin. 

Etukynsillä saa myös irroitettua ikävästi alustaansa tarttuneet makupalat, kuten purukumit. Tästä käyttöfunktiosta en ymmärrettävästi ole kovin riemuissani, etenkin kun tämä sama monitoimityökalu toimii samalla haarukkana, jolla löydetty aarre on hyvin nopeasti siirrettävissä suoraan suuhun. Keskustassa asuessa näitä "nameja" saikin muutamaan oitteeseen kalastella skunkin suusta.

Etukynsillä pystyy myös tarttumaan esineisiin ja vetämään niitä lähemmäksi. Kotioloissa tämä tarttumakoukku tarraa erityisen hyvin kiinni kuivakalalaatikon reunaan, namipusseisin ja tai namipussia kannattelevaan hihaan estäen sitä vetäytymästä kauemmaksi. Ohuempien namipussien kanssa niillä saa myös tehtyä hyvin nopeasti reiän pussiin, jolloin namit virtaavat paremmin skunkin saataville.

Etukynsikoukulla saa hyvin kiinni myös kohteista, jotka on tarve vetää lähemmäksi tarkempaa tutustumista varten. Kynsillä saa hyvän otteen sohvanreunan yli pilkottavista pesäpaikaksi sopivista vaatteista sekä sohvapöydän pitsiliinasta, jolloin ylhäällä pöydällä olevat tavarat on mahdollista vetää alas skunkin nähtäväksi. Koska Mihail ei pääse kiipeämään itse pöydälle asti, tämä on erityisen kätevää silloin jos pöydänsuunnalla tuoksuu nameilta. Tähän pöytään löytyy kyllä pojan harmiksi toinenkin liina, josta ei saa samalla tavalla otetta.

Lähikuva vielä näppäristä kynsistä
Listan viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä etukynsistä on hyötyä myös käpertyessä. Kun hellyydenkipeä pieni skunkkipoika painaa pään kainaloon ja ottaa tassullaan käsivarresta kiinni, töihinlähtökin muuttuu monta astetta vaikeammaksi. Sillä halipulan iskiessa olen usein yhä ainoa, joka pojalle tyynyksi ja silittäjäksi kelpaa. Siinäkin tapauksessa, että pojalle tarjoaisi vaihtoehdoksi sänkypaikkaa Jussin vierestä. Ja uninen pieni skunkkipallo osaa olla jotain sanoinkuvaamattoman vetoavaa. Onneksi iltaisin löytyy välillä aikaa vain makoilla matolla pojan kanssa, kuunnella sen tuhinaa ja nuuskuttaa pojan niskaa. Pojan ominaistuoksussa vain on jotain tavattoman rauhoittavaa ja kotoisaa, siitäkin huolimatta että kylähullun pesti voi olla varsin taattu, kun myöntää rakastavansa haisunäädän tuoksua ;D

Etukynsissä on myös hyvin iso etu huomiota hakiessa. Niillä pystyy paitsi vetämään sukkaa pois omistajan jalasta, myös kutittamaan jalkapohjaa ja kylkeä erittäin tehokkaasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI