Toipumista ja uutta ajanvarausta

perjantai 18. syyskuuta 2020

Itsyn ja Miikkiksen antibioottikuurit loppuvat huomenna, ja kummankin toipuminen on mennyt hyvin. Miikkiksen turvotus tuntuu laskeneen, ja Itsyn haava on sulkeutunut hyvin, ja tikit ovat alkaneet irrota. Itsyllä on myös alkanut jo kasvaa uutta karvaa leikkauksessa kaljuiksi ajeltuihin kohtiin. Anaalirauhas- ja pernaongelmiin liittyen olen siis toiveikas, että niiden kanssa ei jouduta palaamaan klinikalle. Meillä oli kuitenkin sen verran sovittelua, että saatiin Itsy Rauliolle Vantaalle, että emme saaneet varattua sille vielä pidempää all-inclusive aikaa, ja niinpä sen kanssa palataan Vantaalle parin viikon kuluttua vielä toisen asian tiimoilta. Ne ketkä Itsyä yhtään tuntevat, arvannevat jo sen toisen syyn: Itsyn nemesis eli hampaat. Sillä on taas ien ihan tulehtunut ja hampaat ruskean hammaskiven peitossa, tälläkertaa vasemmalla ylhäällä. Itsyllä on ollut eriasteisia hammasongelmia siitä lähtien kun se oli vuotias, ja nyt taas jännätäänkin selvitäänkö hammaskiven poistolla, vai lähteekö taas hampaita. Itsyllä kyllä pelkkä hammaskivikin on yleensä todella hurjan näköistä, eli hyvällä tuurilla ruskeaksi mennyt hampaan juuri ei indikoi sitä, että sillä olisi taas mätänemässä hammas suuhun. Itsylle tyypilliseen tapaan ruokahalu ei ole tälläkään kertaa hävinnyt mihinkään, ja se syö hyvin myös luullista lihaa ja kokonaisia ruokaeläimiä, joten sillä arveltiin olevan parempi odottaa ensikuun alkuun, että se saa rauhassa vähän toipua isosta leikkauksestaan ennen uutta rauhoitusta. Näin tiheät rauhoitukset toki hieman hirvittävät, mutta toisaalta Itsyä on jouduttu rauhoittamaan hampaiden takia 1-3 kertaa vuodessa koko sen ajan mitä se on meillä ollut, eli sen kanssa niistä on tullut jossain määrin rutiinia. 

Keittiön lääkitysasema

Kummankin toipilaan lääkitykset ovat menneet hyvin, vaikka Miikkis ei ihan täysin arvostanut, kun oltiin viikonloppuna reissussa, ja Mellu kävi huolehtimassa lauantain iltalääkkeen ja sunnuntain aamulääkkeen. Se kuitenkin onneksi tyytyi vain hieman jupisemaan aiheesta lääkkeen antamisen yhteydessä. Itsyn kohdalla olimme alkuun ajatelleet hyödyntää lääkkeen annossa samaa jippoa, millä Snurre sai lääkkeensä reilun vuoden ajan, eli pillerijauheen sekoittamista lohitahnan joukkoon. Itsylle määrätty antibiootti on kuitenkin ilmeisesti sen verran pahemman tai vahvemman makuista, ettei jippo mennyt läpi, ja tahna jäi koskematta. Niinpä siirryimme suunitelma beehen, ja liuotimme pillerijauheen 0,5 millilitraan vettä, jonka jälkeen se oli helppo antaa millilitran ruiskulla suoraan suuhun. Pilleripalan nakkaamista suoraan suuhun en lähtenyt edes kokeilemaan, sillä fretit ovat monesti yhtä hyviä sylkemään pillerit suustaan kuin kissat, ja koska Itsyllä on taas suu tulehtunut, halusin välttää sen suun pitämistä kädellä kiinni sen varmistamiseksi että se varmasti nielee pillerin. Nesteeseen liuotettuna pillerit ovat menneet alas todella nätisti. 

Itsylle määrätty antibiootti

Pillerin puolittamiseen on hyvä halkaisu-ura

Puolikkaan puolittaminen käy kätevästi pillerileikkurilla

Kannessa oleva terä halkaiseen leikkuriin asetetun pillerinpuolikkaan

Halkaistu puolikas

Leikkurissa on myös hyvä säilytystila pillerinpaloille.

Eläimille määrätyistä lääkkeistä valtaosa on suunnattu ihmisille, koirille tai kissoille, miksi valmiiksi mietityt annosteluniksit eivät aina toimi sellaisinaan freteille. Miikkiksen antibiootti on suunnattu ihmisille, ja sen mukana tulleesta kymmenen millin ruiskusta olisi ollut huomattavasti hankalampi katsoa Miikkiksen tarvitsema 2,5ml, joten pojan lääkkeeseen tuli kaivettua ensiapulaukusta 5ml ruisku, jossa nuo puolikkaat millitkin näkyvät selvemmin. Itsyn kipulääkkeessä Metacamissa lääkkeen mukana tulee ruisku, johon on merkitty kissan painokilot, jonka mukaan on ajateltu helpoksi ottaa sopiva määrä lääkettä, mutta joka ei luonnollisesti toimi, kun kyseessä on 700 grammainen fretti, jolle annos on ilmoitettu millilitran kymmenesosissa. Tähänkin löytyi taas apu ensiapulaukusta, josta löytyi lääkkeelle sopiva 1ml ruisku. Itsylle määrätyissä antibiooteissa oli hyvä katkaisu-ura helpottamaan lääkeannoksen säätämistä myös pienemmille eläimille, mutta siitä oli apua vain puoliksi, kun Itsyn kokoisella annos mitataan neljänneksinä. Tähän löytyi avuksi Snurrelle aikoinaan hankittu pillerinhalkaisija. Snurre kun sai vielä pienempänä monesta lääkkeestä kahdeksasosia. Itsyn pillerin liuottamiseen otettiin avuksi pieni muovinen snapsilasi, joita tuli joskus ostettua marketista alle eurolla sellainen isompi nippu. Silloin kun on joutunut pelaamaan lääkitysten kanssa, etenkin nuo erikokoiset ruiskut on huomannut erittäin käteviksi löytyä kaapista. 

Pillerien jauhamiseen olen kokenut käteväksi käyttää kahta lusikkaa

Pilleri on helppo murskata lusikoiden välissä kevyesti painamalla

Pillerijauhe jää alempaan lusikkaan (ja joskus vähän ylemmän pohjaan - sekin kannattaa tarkistaa)

Lusikasta jauhe on helppo sekoittaa lohitahnaan, ruokaan tai nesteeseen

Meillä se sekoitettiin ruiskulla 0,5ml vettä

Lääkkeen liuottua veteen se vedettiin ruiskuun, jonka jälkeen se on helppo antaa suoraan suuhun

Vaikka lääkitykset ovatkin menneet helposti, en voi kieltää odottavani sitä, kun saa taas huomenna siivota lääkitysaseman pois keittiöstä, eikä tarvitse hetkeen lääkitä ketään. Parin viikon päästä tilanne on todennäköisesti taas toinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI