Terassitarhan suunnittelua

perjantai 26. kesäkuuta 2020

Eilen kävimme heittämässä jo yhden kuormallisen tavaraa uudelle asunnolle, ja samalla ottamassa mittoja ensimmäisiin tehtäviin modauksiin. Ehdottomasti ensimmäinen ja tärkein hoidettava asia tulee olemaan portaikon varmistaminen turvalliseksi eläimille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ainakin Miikkiksen ja frettien omatoiminen pääsy portaikkoon tullaan estämään. Miikkiksellä ei sokeana ja kömpelönä tule olemaan mitään asiaa portaisiin, eivätkä ne ole turvalliset freteillekään niin kauaa, kun askelmat ovat takaa auki. Käytännössä junnulauman ei kyllä tarvitse päästä portaikkoon ollenkaan, sillä alakerrassa sijaitsevasta takkahuoneesta tulee mummuskojen valtakunta. Toinen ihan ensimmäisistä modauksista tulee olemaan näätähuoneen parketin suojaksi tuleva muovimatto. Takkahuoneessa onkin onneksi jo valmiiksi laattalattia.

Ensimmäinen muuttokuorma
Vähemmän kiireinen, mutta suuresti odottamani projekti tulemaan olemaan frettien ja kissojen yhteinen terassitarha, johon tulee olemaan vapaa kulku frettihuoneen tuuletusikkunasta. Alkuun ajattelin huomattavasti pienempää tarhaa, johon pääsisi lähinnä vähän ihmettelemään ja haistelemaan ilmaa, mutta sitten viime käynnin aloin harkita terassitarhan ulottamista koko katettuun osaan terassia. Tämä kun mahdollistaisi sen, että takaovea olisi kesäisin mahdollista pitää halutessaan myös auki ilman että kukaan pääsee karkaamaan ovesta terassitarhaa kauemmaksi. Samalla tarhassa alkaisi olla riittävästi pituutta kunnon spurtteihin. Terassitarhan ehdottomia etuja olisi se, että sen saisi pystyyn muutamilla elementeillä (+ mitä sen tiivistäminen fretinpitäväksi vaatisi), ja että sinne olisi mahdollista järjestää helposti vapaa kulku frettihuoneesta. Isoimpana miinuksena olisi se, ettei se olisi vielä se haaveilemani iso upotettu tarha istutuksilla ja kunnon kaivelumahdollisuuksilla. Mutta mitä enemmän olen asiaa miettinyt, sitä enemmän olen sillä kannalla, että upotettu tarha on ihan aikaisintaan ensivuoden projekteja, kun on ehtinyt ensin paremmin miettiä, mihin päin tonttia sen haluaa rakentaa. Käytännössä kun ne paikat johon sen helpoiten saisi olisivat sellaisia, ettei niihin saisi mitenkään järkevästi toteutettua vapaata kulkua suoraan näätähuoneesta. Toisaalta taas se ettei tarhaan olisi suoraa kulkumahdollisuutta helpottaisi laumojen vuorottelua.

Alunperin mietin terassitarhaa tähän
Sitten alkoi iskeä suuruudenhulluus, ja aloin miettiä koko tuota katettua osaa
Pää on taas täynnä ideoita, ja pitäisi malttaa painaa vähän jarrua. Talon hallinnan siirtymiseen kun on kuitenkin vielä useampi viikko, eikä tilin saldoakaan annan periksi tehdä kaikkea kerralla. 

6 kommenttia:

 1. Oibmiten mahtavalta näyttää! Tuo että tarha olisi koko terassin kokoinen jaxsaisi tuuletettua samalla olisi kyllä aika kätevää 😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuletusmahdollisuutta on viime viikkoina alkanut taas tosissaan kaivata, kun meillä ei ole saatu aikaiseksi verkottaa yhtään ikkunaa nykyisessä asunnossa niin, että niitä olisi mahdollista pitää kunnolla auki sulkematta kissoja ja frettejä tuuletuksen ajaksi muualle. Ensiasunnossa asia on ehkä pakko viimein korjata.

   Poista
 2. Ihana päästä suunnittelemaan, saati toteuttamaan kaikkia projekteja! Kiva myös täältä ruudun toiselta puolelta seurailla! Kisut ja fretit varmasti nauttivat ja arvostavat tarhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma piha on ollut niin monta vuotta vain etäinen haave, että on jotenkin vieläkin vaikea uskoa, että ihan kohta se on oikeasti todellisuutta.

   Poista
 3. Oi, voi vain kuvitella, miten otukset ilahtuvat terassitarhasta sitten, kun pääsevät sinne temmeltämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä parveke on nyt jo sellainen hitti, että itsekin voin vain kuvitella, miten paljon jännenpää se on, kun lasin välien sijaan ulkoilman pääsee kokemaan verkon läpi.

   Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI