Kuivaavan pyykinpesukoneen lakko

perjantai 12. heinäkuuta 2019

Vähän reilu viikko sitten iski taas pieni paniikki, kun siihen asti moitteettomasti toiminut kuivaava pyykinpesukone lakkasi kuivaamasta. Kone tuntui toimivan muuten hyvin, mutta yhtäkkiä kaikki lämpö oli poissa. Tokihan puoli vuotta vanhassa koneessa on vielä takuu voimassa, mutta ahdisti pelkkä ajatuskin siitä, jos joutuisi elämään taas useamman viikon ilman pyykinpesukonetta. Monieläintaloudessa sitä pyykkiä kun tulee ihan kiitettävästi, pelkästään näätienkin huoneesta monta koneellista kuukaudessa.

Jussi lähti selvittelemään huoltoasioita, ja lopulta korjaaja saatiin paikalle täksi aamuksi. Itse olin töissä, ja odotin koko ajan tietoa siitä, onko kone palautettavissa täyteen toiminkuntoon yhdellä kotikäynnillä. Odottelun päätteeksi sitä tulikin sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvät uutiset olivat että kone saatiin korjattua: isoin vika oli lämpörelekytkin, joka oli pompannut pois päältä estääkseen mahdolliset isommat vauriot, kuten tulipalon. Huonot uutiset olivatkin sitten aika huonoja: rele oli pompannut pois paikoiltaan siksi, että koko koneisto oli täynnä karvaa, joka esti ilmankierron koneen sisällä, ja joka olisi kuivurin lämmön vaikutuksesta saattanut syttyä palamaan, ellei kone olisi katkaissut lämpöjä. Nyt kun kone avattiin, karvat saatiin imuroitua pois ja putsattua koneen sisus. Se mikä tekee asiasta ongelmallisen on se, että konetta on käytetty täysin oikein, ja meidän normaalilla käytöllä ongelma tulee uusimaan.

Voi Hoover minkä teit
Korjaaja kun tiesi kertoa, että yksi iso ero kuivaavan pyykinpesukoneen ja erillisen kuivurin välillä on se, että kuivaavasta pyykinpesukoneesta puuttuvat kunnolliset ja helposti puhdistettavat suodattimet, jotka erillisistä kuivureista löytyvät. Normaalissa kuivurissa eläinten karvat päätyvät tähän suodattimeen, joka on helppo puhdistaa aina koneellisten välissä. Kuivaavan pesukoneen puhaltaessa kuumaa ilmaa rumpuun ja imiessä sieltä kosteutta, se imee samalla koneistoonsa koneessa pyörivät karvat. Normaalisti nukkaa ei tule niin paljoa, että tämä olisi ongelma, etenkin kun kone samaan aikaan huuhtoo kevyesti nukkia nukkasihtiin. Mutta koska lemmikkikodeissa karvaa on paitsi paljon, se leijuu koneessa eri tavalla kuin nukka, sitä päätyy koko ajan lisää koneen koneistoon, kunnes lopulta koneelta loppuu happi ja se iskee releen auki viittä vaille valmiina tekemään polttoitsemurhan. Ja koska kukaan ei ole selvästi osannut ottaa huomioon tätä karvapaljoutta, helposti irroitettavan suodattimen sijaan karvojen saaminen ulos koneesta vaatii huoltomiehen joka tulee avaamaan koko koneen. Tämä kerta meni vielä takuun piiriin, mutta omakustanteisesti käynti olisi tullut maksamaan 110€

Ainoa keino estää ongelman toistuminen normaalikäytössä olisi kuulemma välttää pesemästä karvaista pyykkiä. Taloudessa jossa on kohta kahdeksan frettiä, kaksi kissaa ja haisunäätä, karvaton tekstiili on aika ufo juttu, etenkin kun yli puolet pestävästä pyykistä on näätien petejä ja vilttejä. Nyt onkin sitten mietinnässä mitä seuraavaksi. Ennen putkiremonttia meille ei mahdu kunnolla pesutornia erillisellä kuivausrummulla, mikä onkin se suurin syy, miksi alunperin päädyimme kuivaavaan pyykinpesukoneeseen. Eipä sillä, että sitä huvittaisi heti olla ostamassa uutta konetta, kun nykyinen on ehtinyt olla hädin tuskin puolta vuotta. Jos sitä olisi omannut aiempaa kokemusta kuivausrummuista, sitä olisi ehkä osannut ihmetellä suodattimien puuttumista aiemmin. Nyt sitä vain oletti, että karvat päätyvät nukkasihtiin - tai sen pysyessä epäilyttävän siistinä - kylpyhuoneen lavuaarin hajulukkoon, jota on pitänyt kuivurin tulosta asti avata 1-2 kertaa kuukaudessa karvatukosten poistamiseksi. Toinen vaihtoehto olisi käyttää konetta pelkästään normaalin pesukoneen tapaan, eli olla kokonaan käyttämättä kuivaustoimintoa.

Alustavasti on sovittu, että koitetaan selvitä tämän koneen kanssa putkiremonttiin asti, ja toivotaan ettei se tukehdu lopullisesti karvoihin sitä ennen. Sen jälkeen pidetään huoli, että uusittuun kylpyhuoneeseen tulee rittävästi tilaa kunnon pesutornille. Mutta jos joku lukijoista on itselleen kuivaavaa pyykinpesukonetta miettinyt, korjaajaltakin sellaiset terveiset, että eläintalouteen ei kannata. Tämä meidän tapaus kun ei ollut ensimmäinen laatuaan, eikä valitettavasti todennäköisesti myöskään viimeinen. Meillä tämä ongelma vain eskaloitui harvinaisen nopeaan, kun noita karvakavereita on ehkä pari yli keskiarvon.

8 kommenttia:

 1. Tuollainen kyllä harmittaa, mutta onneksi ei käynyt pahemmin. Tämä on myös hyvä kirjoitus siitä, kuinka herkästi tulipalo voi syttyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä joo onneksi selvittiin harmituksella. Mutta tämä oli samalla myös hyvä muistutus siitä, miksi vakuutusyhtiötkin vaativat ettei isoja kodinkoneita jätetä ikinä pyörimään vahtimatta. Koneet voivat pettää mitä erilaisimmilla tavoilla.

   Poista
 2. Tiedän yhden suurperheen, jossa kuivausrumpu oli työhuoneessa. Ei siis kylppärissä ollenkaan, kun ei sinne mahtunut. Eikä kuivaavaa konetta voinut harkitakaan, koska se on yhden koneellisen kanssa niin pitkään varattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi tietenkin kanssa ollut yksi vaihtoehto. Tällähetkellä kyllä tuntuu, että koneen valintaa olisi voinut miettiä tarkemminkin silloin vuodenvaihteessa. Mutta silloin joulun alla kun edellinen kone hajosi, tuli vain kiire saada uusi kone mahdollisimman äkkiä. Ja kun parilla kaverilla oli hyviä kokemuksia kuivaavista ja tässä oli iso pesukapsiteetti ja hyvä tarjous, annettiin mennä.

   Poista
 3. huh, enpä olisi osannut ajatella tälläistä asiaa itsekään, ettei lemmikki perheeseen kannata ostaa kuvaavaa pesukonetta. Teillä toki on sitä karvaa enemmän kuin keskimääräisessä lemmikkikodissa, mutta silti.. Tämä tieto lähtee kyllä jakoo :D. Ja onnkeis kuitenkin kone hajosi, mieluummin kuin se tulipalo :O !
  Toivottavasti pärjäätte koneen kanssa remonttiin asti, onko siihen pitkä aika? Jos koneen saa putsattua sen jälkeen sisältä, voishan sen varmaan myydä vielä eteenpäin, sehän on kuitenkin melkein uusi kone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remontin tarkka ajankohta on yhä auki, koska linjasaneeraus tullaan tekemään yhtenä urakkana tässä olevaan neljään vierekkäiseen taloyhtiöön, eikä vielä ole urakoitsijan päätöstä siitä, mistä taloista remontti lähtee liikkeelle. Aikaisimmillaan remontti voisi käsittääkseni alkaa jo heti ensivuoden alusta, jos ollaan ensimmäisten joukossa, mutta yhtä hyvin se voi mennä 2021 lopulle. Meille ideaalein olisi jotain siltä väliltä, mutta siihen ei itse pysty vaikuttamaan, eli nyt vain odotellaan ja kartoitellaan vaihtoehtoja tilapäisasuntojen ja muiden suhteen.

   Koneen pystyy varmasti putsaamaan samalla tavalla aina tarpeen mukaan, mutta ihan halpaa lystiä se ei tosiaan ole sitten kun ei mene enää takuun piiriin. Tosin sitten kun takuu raukeaa, joku käsistään kätevä osaisi varmaan tehdä sen itsekin. Eli kyllä tuo laite pyritään saamaan sitten remontin jälkeen vielä jollekin käyttöön, vaikka en ehkä ihan ekana lähtisi sitä eläimellisille kavereilleni myymään :D

   Poista
 4. Yhä vielä käyttökelpoinen kirjoitus. Itsellä sama ongelma. Kuivaaja on lakannut kuivaamasta ja syykin on sama. Koska taloudessa on vain yksi karvaaja, kuivaava kone kesti kuivaustoiminnassa kuitenkin 5v. AEG. Perhoskoiran karvat ilmeisesti kuitenkin ovat liikaa sille.Sopivasti kauppiaankin myymä ylimääräinen, viiden vuoden takuuaika, on jo päättynyt. Ehkä tyydymme pelkkään pesukoneeseen. Eiväthän koneet kaiketi kestäkään enää kuin 5-6 vuotta muutenkaan.

  VastaaPoista
 5. Meilläkin pyykinpesukone oli jo pidemmän aikaa reistaillut ja hankimmekin jonkun aika sitten uuden. Se vain odottelee vielä asennusta. Jos sitä ensi viikonloppuna saisi laitettua seinään. Tuo karvan joutuminen koneeseen on varmasti sellainen juttu joka helposti tukkii paikat ja aiheuttaa ongelmia.

  VastaaPoista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI