keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Frettien kotityöt

Kotityöt ovat yleisesti ottaen huonosti dokumentoitua arjen historiaa, ja niinpä meilläkään ei ole tästä aihepiiristä juurikaan kuvia. Se ei silti poista sitä, että meillä fretit rakastavat tehdä osansa kotitöistä, vaikka niistä ei makseta edes viikkorahaa. Tässäkin on kyllä neitikohtaisia preferenssejä, mitkä ovat niitä parhaita kotitöitä.

Assistentit valmiina auttamaan!
Esteri, Justiina ja Huisku ovat omineet tiskikoneen täytön ja tyhjennyksen pitkälti omaksi hommakseen. Heti kun tiskikone aukeaa, ilmaantuu yleensä ensimmäiset apurit tutkimaan projektia ja kartoittamaan koneen sisältöä. Etenkin mummuskojen on vaikea hyväksyä, miksi minun pitäisi saada poistaa ainakin veitset sieltä ensin. Mitellan into tiskikoneen tyhjennykseen laimeni siinä kohtaa, kun neiti sai muutamaan otteeseen palautetta siitä, ettei koneen kumitiivisteiden irroitus ja siirto kuulu näätien toimenkuvaan. Sen jälkeen Mitella siirtyi enempi pyykkihommiin. Jopa Mihail haluaa välillä osallistua etenkin tiskikoneen täyttöön varmistaen, että sinne menevät astiat ovat varmasti tyhjiä.

Pyykkihommista paras on pyykkien ripustaminen kuivumaan. Se on etenkin tehotrion eli Lystin. Mitellan ja Nutellan heiniä. Pyykkien ripustamisessa tärkeintä on painia puhtaiden pyykkien seassa, ja koittaa estää niiden nappaaminen pyykkikorista. Tytöt osaavat kuitenkin myös hyppiä sängyltä pyykinkuivaustelineelle tarkistamaan ripustetut pyykit, ja testata, onko pyyhkeet ripustettu niin hyvin, että niitä pitkin voi kiipeillä ylös ja alas telineeltä.

Ennen pyykkien ripustamista kuivumaan ne täytyy luonnollisesti pestä. Pyykinpesussa ahkerimmat apurit ovat samat kuin pyykkiä kuivumaan laittaessa. Pyykinpesuun kuuluu olennaisesti se, että kaikki koneeseen menevät vaatteet ja tekstiilit tulee tarkistaa läpi, esimerkiksi pujahtamalla lahkeeseen, ja aloittamalla sielä painileikki. Myös taskut on hyvä käydä läpi ennenkuin vaate katoaa koneeseen. Mikäli näitä työvaiheita koettaa nopeuttaa ja napata vaatteen assareilta kesken kaiken, seuraa välitön yleishepuli.

Luonnollisesti fretit osallistuvat myös siivoamiseen, etenkin silloin kun siivotaan lastalla. Tässä puuhassa Mitella on kaikkein omatoimisin, ja se on sitä mieltä, että kumista lastaa tarvittaisiin erityisesti sohvan alla, jonne se lähtee sitä aina tomerasti kiikuttamaan. Imuri ei aiheuta yhtä voimakkaita intohimoja. Imuroitaessa kun ei tule edes kivoja kasoja, joiden yli voisi sitten juosta, ja joiden päällä heittää painiksi. Frettien omia sotkuja siivotessa neidit auttaisivat erityisen mieluusti laittamalla talouspaperia silpuksi, eli paloiksi, ja kaivamalla puhtaita pissa-alustoja ulos pussista.

Joko vaihdetaan vedet?
Kaikki fretit rakastavat meillä myös herppien hoitamista. Herppihuoneessa on niin paljon näätämäistä hommaa turpeiden levittämisestä roskien läpikäyntiin, että on suoranainen vääryys, että herppihuonehommiin otetaan yleensä maksimissaan kaksi näätää kerrallaan. Etenkin silloin kun sammakoille tehtiin uutta taustaa polyuretaanivaahdosta, Lystillä olisi ollut kova tarve päästä muotoilemaan sitä vähän lisää.

Itsyn bravuuri taas on kerätä unohtuneita sukkia. Sen kanssa käydään kuitenkin yhä keskusteluja siitä, voisiko ne laittaa pyykkikoriin ammeen alle jemmaamisen sijaan. Itsy on sitä mieltä että ei. Eikä se amme ole toisaalta edes metrin päässä pyykkikorista, eli kyllä ne sen puolesta aika lähelle päätyvät, elleivät tipu matkalla lattiakaivoon. Mutta niinhän sitä sanotaan, että tekevälle sattuu.

Ja voi sitä riemua, kun vaihdetaan lakanat tai pedataan sänky! Se on juhlaa etenkin Mitellalle, Lystille ja Nutellalle. Mikä olisi sen mukavampaa, kun sinkoilla heiluvien liinavaatteiden seassa, pomppia niitä vasten ja aloittaa kunnon hepulipainit. Samalla varmistuu hyvin se, että peitot tulevat kunnolla ravistelluiksi, kun eihän niitä raaski heti levittää, kun toisilla on niin hauskaa.

Mitkä ovat muiden lemmikkien lempiarkiaskareita?

4 kommenttia:

 1. Hauska lukea apulaisista :) Max rakastaa lakanoiden vaihtoa ja Pepsi ihmisten kanaruoan valmistusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruuanlaittokin on varmasti vastuullista puuhaa! Meillä sitä valvoo etenkin Miikkis. Tyttöjen mielestä meillä syödään vähän tylsästi, kun ruuanlaittoon ei käytetä edes hiiriä. Mikä on kyllä ihan hyväkin, kun sitten näädät saavat enemmän.

   Poista
 2. Jes, hyvä että apuvoimia saatavilla joka puuhaan=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan kotitöiden teko ilman ahkeria aputassuja kauhean yksinäistä puuhaa!

   Poista