Miten yhdistää uniongelmat ja isompi eläinlauma

lauantai 6. tammikuuta 2018

Jo useamman vuoden pimeä vuodenaika on tuonut itselläni mukanaan uniongelmat. Syystalven aikana minulla voi olla useita useamman päivän tai monen viikon kausia, jolloin yöunet jäävät nukahtamisvaikeuksien vuoksi 3-5 tuntiin per yö tai jopa sen alle. Pahimmilla pätkillä nukahtamisvaikeuksiin yhdistyy myös jatkuva heräily yön aikana ja sen myötä vähäisienkin unipätkien pirstaloituminen. Ongelman syitä on pyritty selvittämään verikokein ja tähän mennessä on tullut kokeiltua lähes kaikki lääkkeettömät hoitovaihtoehdot mitä itsellä on tullut vastaan. Reseptillä määrättäviä varsinaisia unilääkkeitä en ole toistaiseksi halunnut kokeilla, vaikka niitäkin on tullut jo moneen otteeseen mietittyä. Verikokeista ei ole selvinnyt juuri muuta, kuin liuta syitä, mitä tämä ei ainakaan ole. Tästä johtuen sitä on kuitenkin kausia, jolloin olo on aika vetämätön ja peilistä katsoo takaisin pandasilmäinen zombie. Pahimpina päivinä sitä miettii, onko sitä edes oikein pitää lemmikkejä, kun jaksaminen häviää välillä kokonaan.

Esteri & co. eivät onneksi jaa nukahtamisvaikeuksiani

Kuitenkin koska ongelma on lähinnä kausittainen, sen kanssa on oppinut elämään. Lopulta sitä heräsi ajatus koota postaus niistä konsteista, joilla meillä on pyritty tekemään lauman hoito mahdollisimman helpoksi silloin kun ei vain jaksa. Niitä päiviä kun on taatusti kaikilla.

Ensimmäiseksi kannattaa laatia lista välttämättömästi hoidettavista asioista, eli niistä, mitkä on ne oman laumasi hyvinvoinnin kannalta kaikkein keskeisimmät hoitotoimenpiteet, joista teillä ei voi tinkiä. Meillä niitä on näätien kanssa lääkitys, ruokinta, vessapaikkojen siivous ja mahdollisuus energianpurkuun. Jos mikään näistä jää tekemättä, sen huomaa siinä että seuraava päivä on varmasti pahempi.  Esimerkiksi pissa-alustat on todella paljon nopeampi kerätä silloin, kun ne eivät ole liian sotkuiset. Meidän laumalla se tarkoittaa vähintään kerran päivässä. Mikäli väli menee pidemmäksi, alkaa tulla huteja, kakkavanoja ja reunapisseja, ja padien vaihdon lisäksi saa pestä myös niitä ympäröivän lattian kunnolla.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, miten saisi mahdollisimman paljon helpotettua ja nopeutettua päivittäisistä välttämättömyyksistä selviytymistä. Meillä lähes kaikki näätien ruuat on pakastettu valmiiksi annospusseihin, eli otettaessa ruokia sulamaan, minun ei tarvitse siinä kohtaa enää miettiä annoskokoja, pilkkomista, pussittamista tai mitään, vaan otan vain pussin ja siirrän sen jääkaappiin sulamaan, ja annan sulaneen ruuan näädille. Vessapaikoissa meillä on käytössä pissa-alustat, jotka on nopea kääräistä roskapussiin ja levittää uudet paikoilleen. Pissa-alustat imevät hyvin ja niistä ei leviä mitään, joten vessapaikkojen ympäristöt pysyvät monesti hyvin puhtaina. Energianpurkuun riittää minimitasolla se, että avaan portin, niin että lauma pääsee koko asuntoon juoksemaan. Tällöin jokainen lattialle unohtunut vaatemytty tai paperipussi toimii hyvänä virikkeenä. Akvaarion kohdalla pakolliset päivittäiset hoitotoimenpiteet on delegoitu ajastimille ja ruokinta-automaatille.


Kellota paljonko aikaa pakollisiin hoitotoimenpiteisiin oikeasti kuluu. Meillä lääkityksiin menee pari minuuttia aamuin illoin, samoin ruokintaan. Vessapaikkojen siivous hoituu viidessä minuutissa. Väsyneenä välillä pienetkin askareet tuntuvat vuorten kokoisilta. Silloin ainakin itseäni auttaa se, että tiedän homman olevan oikeasti todella nopeasti tehty. Etenkin näätähuone voi välillä näyttää siltä, että se olisi kuin pommin jäljiltä, mutta siitä huolimatta se on oikeasti nopea puhdistaa, kunhan homman saa vain aloitetuksi. 

Päätä, että välillä minimi riittää, mutta pidä aina kiinni minimistä. Käytyäsi itsesi kanssa läpi kaikki välttämättömimmät hoitotoimenpiteet, sinulla on kasassa päivittäinen hoitominimi. Pidä siitä kiinni pahimpinakin päivinä, mutta muistuta myös itsellesi, että silloin kun on ihan lopussa, se riittää. Kaikki muu ehtii odottaa seuraavaan päivään, eivätkä eläimet kärsi, vaikka joskus ei jaksaisi enempää. Kunhan pitää kiinni minimistä.

Kirjoita asioita muistiin, ja sijoita muistiinpanot niin että löydät ne helposti. Ainakin itsellä pidemmät unettomuusjaksot vaikuttavat myös muistiin, ja minusta tulee helposti hajamielinen ja unohtelen asioita. Niinpä esimerkiksi punnittuani eläimet siirrän punnitustulokset lauman facebookiin. Sieltä minun on helppo tarkistaa ne myös myöhemmin, vaikka unohtaisin minne olen laittanut muistilappuni. Saatan siis hyvin itsekin tarkastella blogistani tai muista somekanavista, milloin joku eläinlääkärireissu olikaan, tai missä kuussa tein jonkin tilauksen. Sen takia oma someaktiivisuus ei aina merkittävästi kärsi unettomuuspätkilläkään.

Pyydä apua ja kutsu harrastuskavereita käymään. Jussi on ollut viime kuukaudet paljon poissa kotoa opintojen ja töiden takia, joten olen ollut tavallista enemmän yksin vastuussa sekä omasta että Jussin laumasta. Jussin ollessa kotona, hän osallistuu enemmän myös näätien hoitoon silloin kun huomaa että minulla on huonompi kausi. Jussi ei pidä yhtään vessapaikkojen siivouksesta, mutta silti hän tekee välillä myös sitä. Harrastuskaverit toimivat itselläni hyvänä kontrolliryhmänä: pyrin jaksamisen mukaan kutsumaan kavereita käymään, pitämään näätämiittejä ja muita, sillä tiedän, että lähimmät ystävät uskaltaisivat taatusti sanoa suoraan, jos huomaisivat homman alkavan väsymykseni vuoksi lipsumaan. Samoin kuin tiedän, että jos minusta ikinä tuntuisi, että homma alkaisi jaksamiseni takia lipsumaan, voisin aina kysyä heiltä apua ennenkuin homma karkaisi käsistä. Samoin olen luvannut olevani käytettävissä, jos joskus jollekin toiselle harrastajalle tulee se hetki, ettei oman jaksamisen/sairastumisen tai muun syyn takia pysty selviämään esimerkiksi eläinten sotkujen siivouksista.

Viikon paras hetki: Jussi palaa Porista ja näädätkin ihan tärähtää innosta
Siivoa kalenterisi. Jos jaksaminen on vähissä, tee kalenterillesi sama prioriteettilistaus kuin eläinten hoitotoimenpiteille, ja määritä mikä on se minimitaso, mitä sinun on tehtävä, jotta arki pyörisi suhteellisen tasaisesti mahdollisimman pienellä panostuksella. Älä pelkää laittaa muita juttuja välillä tauolle. Itselläni ne asiat joihin pahimpina pätkinä panostan on että pääsen töihin ajoissa ja saan eläimet hoidettua. Esimerkiksi peli-illat ja nukkistelut ovat olleet nyt vähemmällä, kun vastuullani oleva eläinlauma on Jussin reissujen takia ollut isompi. Tähän vaikuttaa erityisesti se, että vaikka pidänkin ystävistäni, sosiaaliset tilanteet myös vaativat itseltäni paljon jaksamista. Ne ovat kyllä myös niitä, jotka pyrin aina ensimmäisinä palauttamaan takaisin viikko-ohjelmaani silloin, kun uniongelmat helpottavat.   

Kun pahin unettomuusjakso on menossa, arki menee välillä aika sumussa, ja kaikki olematon jaksaminen menee arjen pyörittämiseen. Silloin oma elämä käpertyy tavallista tiiviimmin kodin ja lauman ympärille, ja saatan kieltäytyä kaikista kutsuista sosiaalisiin rientoihin. Samoin olen oppinut pikkuhiljaa sanomaan ei kaikkiin niihin asioihin, joihin minun ei ole silloin välttämätöntä käyttää energiaa. Koska sitä on alkanut oppia myös sen toisen puolen omista uniongelmista: sen, että ne ovat kausittaisia. Se että minä en välillä jaksa mitään, en nuku ja kaikki tuntuu romahtavan niskaan, on vain väliaikaista. Se menee ohi. Ja vaikka niillä pahimmilla hetkillä ei jaksa nauttia oikein mistään, niin kun sitten saa taas nukuttua, ne pahimpien hetkien ajatukset haihtuvat nopeasti. Ei se ole noille näädille kuolemaksi, että minä en aina jaksa - nukkuvathan ne itsekin talvella enemmän mitä kesäisin. Ei se pimein aika ole niillekään sitä aktiivisinta. Me voimme aktivoitua sitten yhdessä, kun valon määrä taas pikkuhiljaa lisääntyy.

4 kommenttia:

  1. Hyvä vinkkilista, joka pätee muuten aika osuvasti miltei mihin tahansa muuhunkin vastaavanlaiseen harrastamiseen väsymyksen, kiireen tms. keskellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kaikilla juu tulee niitä jaksoja, kun ei tahdo jaksaa tai ehtiä, oli syynä sitten unettomuus, työkiireet, lapsen sairastelu... Itsellä meni aikaa oppia, että silloin on enemmän hyötyä tilanteiden ennakoinnista ja sen suunnittelusta, miten niistä selviää, kuin morkkistelusta. Jälkimmäiseen aivot kun kykenevät erityisen hyvin väsyneinä, kun taas ensimmäisiin ei aina niin hyvin.

      Poista
  2. Itselle pitää tosiaan väsyneenä antaa helpotuksia, vielä kun se onnistuisi ilman huonoa omaatuntoa 😊 Meillä ainainen väsymys on tuttua miehen CFS:n takia ja toisinaan omakin jaksaminen on tiukkaa fibromyalgian takia (molemmissa unen laatu heikentynyttä). Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä huonoon omaantuntoon on auttanut tuo selkeästi määritetty minimi. Eli sen sijaan että koettaa väsyneenä saada aikaiseksi "jotain", on selkeä lista asioista, jotka on tehtävä. Etenkin kun tähän mennessä on tullut moneen otteeseen testattua, että minimipäivienkin jälkeen näädät ovat ihan normaaleja. Verrattuna esimerkiksi siihen, jos näädät ovat joutuneet jonkin remonttihomman takia olemaan jumissa huoneessaan, ja sen takia energianpurku on jäänyt väliin. Silloin meno menee helposti todella levottomaksi. Sama auttaa myös motivoitumaan siihen, että minimistä pitää aina kiinni. Näädät eivät kuolisi vähemmälläkään, mutta niiden hyvinvointi kärsisi, ja sitä ei pystyisi sulattamaan ilman huonoa omaatuntoa.

      Jaksamista teillekin väsymyksen keskelle!

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI