Akvaarioprojekti jatkuu

maanantai 4. tammikuuta 2016

Tänään saapuneet asukit
Tänään akvaarioon käytiin hakemassa lisää kalastoa kahdentoista intiaanisulan ja kolmen
haarniskamonnin verran. Tähän kalasto on myös toistaiseksi tarkoitus jättää, ja parvikokojen kasvattamista nykyisestä tai uusien kalojen hankintaa katsotaan sitten kun nykyiset hieman kasvavat. Tällähetkellä akvaario kun näyttää todennäköisesti hyvin paljon tilavammalta nykyiselle kalastolle kun se oikeasti onkaan, kun iso osa kaloista on vasta poikasia.

Letkuvirityksen hanapää
Nyt altaasta on myös tiputettu vanhan akvaarion ulkosuodatin pois, mutta vaikka tuon kokoiseen altaaseen periaatteessa riittäisi pelkkä ulkosuodatin, ei altaassa olevan suodattimen teho riitä pitämään pintavettä liikkeessä niin että siihen ei muodostuisi kalvoa. Koska suihkuputken asennon muuttaminen ei tuntunut tuovan muutosta tähän, tuli tuohon ennen vuodenvaihdetta tilattua ulkosuodattimen kaveriksi tehokas sisäsuodatin Zooplussalta. Sen pitäisi arvostelujen ja harrastajakommenttien mukaan olla vähintäänkin kyllin tehokas - mahdollisesti jopa siinä määrin, että sen virtausta saattaa joutua vielä säätämään suihkuputkella. Mutta sen jälkeen ei tarvitse myöskään stressata niin paljoa suodattimien hajoamisesta, koska systeemi pystyy pyörimään väliaikaisesti kummalla tahansa suodattimella, mikäli toiseen sattuisi tulemaan vika esimerkiksi pyhinä tai muuten hankalaan aikaan. Sitten kun tuo on saatu modattua paikoilleen, ei altaaseen onneksi pitäisi tulla enää uusia laitehankintoja ainakaan ihan heti. Etenkin kun edellisessä paketissa tuli tuonne myös ruokinta-automaatti, joka varmistaa kaloille säännölliset ateriat silloinkin kun olen viikonloppureissussa. Nyt kun altaassa on taas paljon nuoria kaloja, ei niille viitsi pitää paastopäiviä vielä yhtä usein mitä aikuisten kalojen kanssa on mahdollista.

Kaikkein isoin elämää helpottava parannus, mikä akvaarioprojektissa on tullut, ei kuitenkaan liity
Helppoa altaan täyttöä
teknologiainvestointeihin. Se on jotain paljon yksinkertaisempaa ja edullisempaa, ja siihen löytyi osat Etolasta ja rautakaupasta. Se on neljä metriä pitkä läpinäkyvä muoviletku, jonka saa kytkettyä keittiön hanaan pikaliittimellä. Tämä sinänsä yksinkertainen viritelmä tekee sen, että en nyt altaan kasvettua joudu kantamaan ensin kahtakymmentä ämpärillistä vettä altaasta kylpyhuoneeseen ja sitten kahtakymmentä ämpärillistä kylpyhuoneesta takaisin altaaseen. Sen sijaan voin laskea ensin vaihtovedet suoraan altaasta viemäriin ja sen jälkeen suoraan hanasta altaaseen, mikä säästää paitsi aikaa, laminaattia (eipä sillä, etteikö se olisi jo menetetty tapaus), myös omaa selkääni. Ilman tätä uutta letkusysteemiä elo ison altaan kanssa olisi voinut käydä hyvin äkkiä tuskaiseksi.

Nyt sitten jännätään lähinnä sitä, miten kasvit lähtevät tuolla kasvamaan ja miten kalat toipuvat muutoistaan. Vedensuosikki otti etenkin siirrosta nokkiinsa, ja on nyt aika kärsineen näköinen. Kalat taas vaikuttavat kaikki selvinneen muutoistaan hyvin, vaikka yksi lehtikaloista on vielä selvästi muita arempi ja niitä vähemmän näkyvillä. Inkkarit ottivat uudet tulokkaat heti osaksi parvea, ja vaikka parvi nyt tuplaantui, se näyttää yhä suhteellisen pieneltä. Vesiarvotkin ovat pysyneet vakaina kalamäärän kasvusta huolimatta, eli siltä osin allas selvisi muutostaan hyvin. 

Allas joulun jälkeen
Allas tänään (veden ohimenevä sameus johtuu vedenparannusaineesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI