Terveystarkistuksia

torstai 17. lokakuuta 2019

Tänään oli Maunon tehosterokotteen aika, ja samalla Huisku, Itsy ja Mihail lähtivät mukaan terveystarkistukseen. Maunoa lukuunottamatta kellään ei ollut mitään akuuttia, mutta kaikilla oli ollut jotain, mikä oli mietityttänyt. Huiskulla oli aiemmin loppukesästä painonlaskua, mille ei löytynyt mitään näkyvää syytä. Itsyllä perna tuntui laajenneelta, ja Mihaililla oli ollut kesällä normaalia vähän tiheämpää pissailua. Vaikka Huiskun ja Mihailin kohdalla näkyvä oireilu oli jo loppunut, sitä halusi tarkistaa, ettei kyse ole mistään vakavammasta.

Huisku ja Mauno saivat puhtaat paperit
Mauno oli rokotuksessa oikein reipas poika, ja sai paljon kehuja ja terveen paperit.

Huiskun kohdalla Raulio tutki tytön ulkoisesti ja katsoi sen hampaat, mutta koska neiti oli nyt normaalissa massassa, eikä suussa näkynyt yhtään hammaskiveä tai mitään merkkiä ientulehduksesta, ei Rauliosta ollut järkevää lähteä rauhoittamaan Huiskua verikokeen saamiseksi. Huiskun kohdalla hän kehoitti tarkkailemaan tilannetta, ja mikäli painonlasku uusii, katsotaan sitten uudelleen verikokeita ja otetaan ulostenäyte. Nyt hän epäili, että Huiskulla on saattanut olla jokin mahapöpö, joka on parantunut omia aikojaan.

Itsyn kohdalla pernan todettiin olevan noin kolminkertainen normaaliin nähden. Itsystä otettiin myös verikokeet, joissa ei näkynyt mitään merkkejä lymfoomasta tai muusta vakavammasta. Senkin kohdalla tilannetta kehoitettiin tarkkailemaan, sillä nykyisen kokoisena perna ei ole vielä lähellekään niin iso, että sitä olisi syytä lähteä poistamaan.

Tässä kohtaa sitä alkoi olla jo huojentunut. Etenkin Itsyn tilannetta oli tullut etukäteen jännitettyä, sillä tiedän useamman fretin, joilta on jouduttu poistamaan perna. Toki se ei ole Itsynkään kohdalla poissuljettu, etteikö siihen saateta joutua myöhemmin, mutta ainakaan sen suhteen tilanne ei ole akuutti. Jussi jäi vielä odottelemaan loppuja verikokeiden tuloksia, mutta uskoin jo, että selvisimme tarkkailulinjalla.

Mauno eli Maupallo
Sitten tulivat Mihailin tulokset. Tiesin, että ylipaino on riskitekijä. Tiesin sen, ja tunsin sen takia itseni maailman huonoimmaksi omistajaksi joka kerta kun laihdutuskuuri lopetettiin epäonnistumiseen. Se ei silti tehnyt yhtään sen helpommaksi kuulla, että Mihailin maksa-arvot ovat koholla, mikä voi viitata mm. alkavaan maksakirroosiin. Koska Mihail ei luonnollisesti ole alkoholisti, sen kohdalla todennäköisin aiheuttaja on maksan rasvoittuminen, eli ylipaino. Raulio kehoitti kyllä käyttämään pojan vielä jossain, jossa on parempi ultraäänitutkimuslaitteisto maksakasvaimen poissulkemiseksi, mutta jo nyt poika sai mukaansa maksan toimintaa tukevan lisäravinteen, jolla lähdetään hoitamaan oireita. Onneksi meillä on useampia sirulukijalla toimivia ruokakuppeja, niin yksi niistä voidaan siirtää Mihailille.

Miikkistä koskeviin uutisiin oli varauduttu, mutta ei kuitenkaan oltu
Mihailinkaan kohdalla tämä ei ole välitön kuolemantuomio, mutta ennuste tulee toki tarkentumaan sen mukaan, kun nähdään mitä tahtia tämä etenee. Maksan vajaatoiminta ei selitä kesän pissailua (Jussi mietti olisiko kyse voinut olla munuaisista, mutta munuaisarvoissa ei ollut mitään häikkää), eli kyseessä on satunnaislöydös, jota ei olisi osattu vielä epäillä minkään näkyvien oireiden perusteella. Siitä ei siis ole mitään tietoa, kauanko tilanne on ollut tämä. Nyt kun asia on tiedossa, Mihailista tullaan toki ottamaan kontrollit viimeistään sitten kun varataan Itsylle ja Justiinalle seuraavaa hammaslääkäriaikaa.

Tämä tulee vaatimaan itseltä vähän sulattelua, mutta tällähetkellä päällimmäinen ajatus on se, että lemmikkien ylipaino ei ole söpöä, se on äärettömän pelottavaa. Ja me emme onnistuneet Mihailin kanssa puuttumaan siihen ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI