Lainsäädäntö muuttuu

torstai 31. joulukuuta 2015

Eilen tuli se tieto, mitä haisunäätäharrastajien kesken on jo jonkin aikaa odoteltu. Valtioneuvoston asetus kansallisesti merkityksellisistä haitallisista vieraslajeista annettiin julkisuuteen, ja se sisälsi listan lajeista, jotka tulevat kielletyiksi Suomessa 1.1.2016 alkaen. Lista täydentää aiemmin julkaistua koko Euroopan unionia koskevaa listaa. Uusi vieraslajiasetus löytyy kokonaisuudessaan Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta. Meidän kannaltamme olennainen tuli kuitenkin lajilistan kohdassa 1.1., jossa käsitellään carnivora-heimoon kuuluvia petoeläimiä. Niiden maahantuonti, lisäännyttäminen ja myynti tulee jatkossa olemaan kiellettyä lukuunottamatta kissaa, koiraa, frettiä ja turkistarhausta. Koska haisunäätä kuuluu myös tähän heimoon, eikä sitä mainita poikkeusten joukossa, tulee kielto koskemaan myös niitä.

Kun kansallista lajilistaa alettiin laatia joulukuun alussa EU-listan tultua julki, saimme Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdisten liiton kautta tiedon, että haisunäätä on mahdollisesti päätymässä listalle. Joulukuun alku menikin sitten kannanottoa valmistellessa ja ollessa Joonaksen kautta yhteydessä päättäjiin heitä haisunäädissä huolestuttavissa asioissa. Toivoimme, että se olisi riittänyt haisunäädän saamiseen poikkeuslistalle, mutta niin ei käynyt. Haisunäätien harrastajakunta katsottiin liian pieneksi riskiin nähden, ja laji turvallisemmaksi kieltää ennenkuin ne yleistyvät Suomessa ja niiden lemmikkipopulaatio kasvaa suuremmaksi. Toki ymmärrän myös päättäjien huolen, kun sitä tietää Suomeen muodostuneen jo useampia kissa- ja kanipopulaatioita, mutta haisunäätäharrastajana tämä tietenkin harmittaa. Etenkin kun niitä samoja argumentteja Suomen kotoperäisen luonnon suojelemisesta ei uloteta niihin pahimpiin uhkatekijöihin, eli kissoihin ja minkkeihin edes niin, että niiden pitoa rajoitettaisiin nykyisestä.

Mutta tilanne on nyt kuitenkin tämä. Ensivuoden alusta alkaen ainoat lailliset haisunäätälemmikit ovat ne, jotka ovat tulleet omistajilleen ennen vuodenvaihdetta. Ne saa pitää niiden elämän luonnolliseen päätökseen asti, mutta omistajan vastuulla on varmistaa, että eläin ei pääse lisääntymään tai luontoon. Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että kaikki he jotka odottivat ensivuoden pentueita ja toivoivat saavansa niistä uuden perheenjäsenen itselleen joutuvat hautaamaan haaveensa toistaiseksi. Nyt kun voimme vain toivoa, että lakiin saadaan vielä joskus muutos. Siihen asti toivon, että kaikki haisunäätäharrastajat ja sellaisiksi mielivät myös noudattavat tätä uutta lakia, niin epäreilulta kuin se joistain tuntuukin. Sillä mikäli asiaan halutaan saada joskus muutosta, on sen tapahduttava virallista tietä eikä salakuljettamalla tai salapennuttamalla, jotta muutos voisi olla millään tasolla pysyvä.

Valitettavasti haisunäätä ei kuitenkaan ole kuin yksi nyt kieltoon menneistä lajeista. Haisunäädän ohella yleisemmistä lemmikeistä kiellettiin EU-listan myötä myös siperian maaorava ja punakorvakilpikonna. Kumpaakin listaa on myös tarkoitus päivittää lähitulevaisuudessa, eli tämä vaatii nyt tarkkuutta kaikilta eksoottisten eläinten hankkijoilta: mikäli olet tuomassa itsellesi eksoottista lemmikkiä ulkomailta, muista _aina_ tarkistaa ajantasainen lainsäädäntö lajia koskien, vaikka edellisestä tuonnista ei olisi kulunut pitkä aika. Näin vältetään parhaiten ikävät yllätykset rajatarkastuksissa ja tahattomasti salakuljetetut eläimet.

Mihailin suhteen tämä ei onneksi tarkoita mitään. Mihail on meidän lemmikki, ja tulee pysymään sellaisena kuolemaansa saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI