Frettien ruokaviikko: arkirealismi edition

maanantai 19. helmikuuta 2024

Aloin kuvata tätä postausta heti sen jälkeen, kun olin kysynyt postaustoiveita Frettiliiton facebookryhmässä. Tämä tekee sen, että postaus kuvaa meidän frettien ruokailua sellaisena, kun se on juuri nyt ollut itselleni asettamien ideaalien sijaan. Ideaalitilanteessa ruokakupissa olisi ollut myös vähintään muutamana päivänä kokonaisia ruokaeläimiä, mutta en ole saanut taas vähään aikaan hankittua mistään isommissa erissä kotimaisia pakastehiiriä, ja siinä vaiheessa kun olisin ollut poikkeuksellisesti valmis tarjoamaan freteille ulkomaisia tukkuhiiriä, Jussi unohti tuoda niitä eläinkaupassa käydessään. Samaan aikaan minulla on ollut myös jo jonkin aikaa kotimainen luullinen kani loppu pakastimesta, eli luullisena lihana on mennyt nyt hyvin yksipuolisesti pelkkiä kanankauloja. Mutta tämmöistä tämä arki on meilläkin: vaikka sitä haluaisi aina pyrkiä ideaaliin, arjessa on joskus tyydyttävä sellaiseen perushyvään, jossa on hyvä saatavuus.

Annoskokona on tällä hetkellä pidetty kanankauloissa junnunaarailla 1,5-2 kpl per pää ja vanhemmilla 1kpl per pää. Kauloja on alkanut löytyä sen verran jemmoista, että tästä alkaa olla selvästi varaa tiputtaa. Kananmunia on tarjottu 1 per fretti per viikko. Jauhelihoja ja palalihoja sulatan yleensä aterialle aina yhden kokonaisen 500 gramman paketin, josta menee välillä osa talouden muille eläimille. Jatkossa pitää varmaan jakaa siitä nykyistä enemmän myös kissoille/rotille/siilille/tegulle/yms., koska frettilaumamme on kutistunut viiteen tyttöön, kukaan ei ole enää kasvavassa iässä ja Mymski ja Notte saivat jo näyttelyssä mainintaa, että rasvakerrosta ei tarvitsisi olla ainakaan enempää. Aiemmin paketin saattoi heittää freteille kokonaan, kun frettejä oli pari enemmän jonka lisäksi junnut vielä kasvoivat. Frettiliiton sivujen mukaan aikuinen fretti tarvitsee ruokaa yleensä noin 4-7,5 prosenttia omasta painostaan. Meidän tytöt painavat tällä hetkellä yhteensä 6130 grammaa, eli 4-7,5 prosenttia siitä olisi 245,2-459,75g. Eli minun täytyy todennäköisesti opetella kutistamaan annoskokoja vielä entisestään.

Lisäravinteita meillä menee vähän vaihtelevasti. Tällä hetkellä meillä on käytössä Felini Complete, jota käytetään erityisesti niinä viikkoina, kun kokonaisia ruokaeläimiä ei ole ollut saatavilla, tai jos sisäelintarjonta on ollut yksipuolisempaa. Muutenkin sitä menee yleensä vähintään kerran viikossa, koska siinä mukana jodia, jota löytyy ravinnosta yleensä huonommin. Jodia saisi toki myös merilevästä, mutta meillä on ollut pari frettiä, jotka kranttuilivat merilevän kanssa. Sitä voisi kyllä kokeilla taas jossain vaiheessa nykyiselle kokoonpanolle. Pidemmällä tähtäimellä meilläkin tulisi varmasti edullisemmaksi jättää monivitamiini kokonaan pois, ja hankkia erillisinä ne tuotteet, mitkä jäävät ruokavaliossa muuten vähemmälle, eli jodi, sinkki ja D-vitamiini, koska esimerkiksi B-vitamiinit, A-vitamiini ja tauriini tulee aika hyvin katettua jo ruokavaliolla, etenkin sitten kun saadaan fileesuikaleen tilalle taas koipi-reisilihaa.

Kaikki tämän viikon ruuat kananmunia ja kanin sisäelimiä lukuunottamatta on tilattu Kennel-rehulta. Sielä on ihan hyvä valikoima peruslihoja, mutta valitettavasti lähes kaikkea löytyy paremmin jauhetussa muodossa. Freteille palalihat olisivat yleisesti ottaen parempia, sillä sitkeät lihankappaleet tarjoavat enemmän haastetta hampaille, jonka lisäsi palalihan syöminen on hitaampaa, joka ennaltaehkäisee ahmimista. Lisäravinteista Felini Complete -täydennysravinto ja lohiöljy on tilattu Zooplussalta.

Maanantai:Aamupala: broilerin fileesuikaletta jonka seassa Felini Complete -lisäravinne

Iltapala: kanankauloja


Tiistai:


Aamupala: broilerin sydämiä

Iltapala: kanankauloja


Keskiviikko:

Aamupala: kokonaisena jauhettua lohta

Iltapala: kanankauloja


Torstai:

Aamupala: kanin sisäelimiä (maksaa, munuaista, keuhkoja, ruokatorvia, sydämiä)

Iltapala: kanankauloja


Perjantai:


Aamupala: kalkkunan jauhelihaa, jonka joukossa Felini Complete -lisäravinnetta ja lohiöljyä

Iltapala: kanankauloja


Lauantai:

Aamupala: kalkkunan jauheliha

Iltapala: kanankauloja


Sunnuntai:


Aamupala: kokonaisia kanamunia keltuaiset ja valkuaiset vatkattuina sekaisin

Iltapala: kanankauloja


Kanankaula-annokset olivat kaikki tätä luokkaa, niin en kuvannut niitä joka päivälle erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI