Petterin ja Pampulan rokotukset

perjantai 12. tammikuuta 2024

Eilen oli kanien vuoro lähteä mukaan töihin, kun Petteri ja Pampula saivat vuosittaiset RHD-myxo -yhdistelmärokotteensa. Kanien rokottaminen on Suomessa vielä kohtalaisen uusi juttu, sillä olimme pitkään tilanteessa, jossa Suomessa ei tavattu sellaisia kanitauteja, joita olisi tarvinnut torjua rokotuksilla. Citykanikantojen kasvu loi kuitenkin edellytykset kanitautien leviämiselle myös Suomeen, ja ensimmäinen RHD eli Rabbit hemorrhagic disease epidemia levisi Suomessa 2016. Sen seurauksena markkinoille tuli ensin kanien RHD-rokote. Muutamaa vuotta myöhemmin, 2020, Suomessa tavattiin ensimmäiset myksomatoosi tapaukset, jonka jälkeen kaneja on alettu rokottaa RHD-myxo -yhdistelmärokotteella. 

Petteri

Alkuun riskiryhmänä pidettiin etenkin citykanivaltaisilla alueilla asuvia ja ulkoilevia kaneja. Kummassakin taudissa on kuitenkin korkea kuolleisuus, ja ne voivat tarttua myös ulkoa tuotavien kasvien sekä hyönteisten välityksellä, minkä takia nykyään suositellaan kaikkien, myös kokonaan sisällä asuvien, kanien rokottamista. Ihan alkuun rokotukset herättivät monissa vastustusta, ja moni jaksoi vedota siihen, kuinka on omistanut kaneja jo vuosia/vuosikymmeniä, eikä ole ikinä rokottanut, eikä kaneille ole silti ikinä tullut mitään. Nyt pikkuhiljaa rokotukset ovat alkaneet enemmän normalisoitua samantyyppiseksi rutiinijutuksi kuin koirien ja kissojenkin rokotukset. Valitettavasti kanien rokotteet ovat kuitenkin edelleen sen verran pienempi ja spesiaaliampi tuote kuin koirien ja kissojen rokotteet, että rokoteampullien hinta on huomattavasti korkeampi, mikä tekee kanien rokotuskäynneistä kalliimpia kuin koirien ja kissojen rokotuskäynnit ovat.

Pampula

Meidän kanit rokotti sama Meri joka hoisi myös junnujen hormoni-implantit viime viikolla. Tämä oli sekä Petterille että Pampulalle kolmas kerta kun tyypit saivat rokotteen. Petteri ei isommin arvostanut käsiteltäväksi joutumista ja kiinnipitämistä, ja ilmoittikin mielipiteensä kunnon takajalkojen paukutukselle heti päästyään takaisin boksiinsa. Onneksi olimme aloittaneet Pampulasta, niin Petterin varoituksille ei ollut enää otollista kuulijakuntaa. 

Meri ja Petteri

Nappasin eilen myös verenpainemittarin taas töistä lainaan, ja aloitimme Rutun verenpaineiden kontrolloinnin. Ruttu ottaa edelleen verenpainelääkkeensä joka ilta ahneesti ja mieluusti namina vastaan, joten uskon Rutun toivovan, että paineet olisivat edelleen niin koholla, että illan namiannos olisi vähintään tuplattava. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI