lauantai 29. helmikuuta 2020

Justiinan eläinlääkärireissu

Justiinalle saatiin aika katkenneiden kulmurien juurien ja varpaan poistolle eiliselle. Olin jo aiemmin sopinut, että veljentyttöni tulee meille viettämään hiihtolomaa, joten sovittiin että Jussi lähtee Justiinan kanssa Vantaalle, jotta eläinlääkäriaikaa ei tarvitse siirtää myöhemmäksi. Niinpä Jussi otti boksin matkaansa ja suunnan kohti Raulion klinikkaa minun jäädessä pelailemaan veljentytön kanssa. Olimme varautuneet siihen, ettei kyseessä ole mikään nopea operaatio, sillä katkenneita kulmureita oli kaksi, ja kulmurien juuret voivat tunnetusti olla aika syvällä. Silti kun Jussi soitti ja ilmoitti jättäneensä Justiinan klinikalle, ja arvioitu aika koska se olisi valmis noudettavaksi oli 3,5-tunnin päästä, sitä ei voinut olla vähän huolestumatta. Justiina täyttää seuraavaksi 7-vuotta, ja noin pitkä anestesia noinkin iäkkäälle eläimelle ei ole ihan läpihuutojuttu. Olimme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Justiinalla on perusterveenä hyvät mahdollisuudet elää pitkä elämä, eikä sitä haluttu riskeerata jättämällä hoitamatta asioita, joista voisi hoitamattomina seurata ongelmia myöhemmin. Niinpä anestesian riski katsottiin pienemmäksi pahaksi.

Aamupalacoctail
Silti se oli aika pitkä 3,5-tuntinen meille molemmille. Jussi piti minut puhelimitse ajantasalla. Rauliolla oli Jussin numero, ja kun sieltä sitten kesken operaation soitettiin yksi varmistuspuhelu, Jussikin sanoi pelänneenä niin pahasti, että jokin on mennyt vikaan anestesiassa, että hänen oli mentävä sivummalle ottamaan puhelu vastaan. Onneksi tuli sitten se odotettukin puhelu: leikkaukset menivät hyvin, ja mummuska oli siirretty heräilemään. Sitä ennen Jussi oli vielä soittanut ja varmistanut kantani siihen, että lähetäänkö myös Justiinalta poistettu varvas patologille sen varmistamiseksi, mihin asti solumuutokset siinä ulottuvat. Luonteeltaan puhelu oli kyllä varsin muodollinen: Jussi kun oli päättänyt, että haluaa kuulla patologin lausunnon. Ja koska Jussi oli luvannut maksaa koko operaation, ei minulla ollut mitään syytä kieltää patologin lausunnon tilaamista. Hyvällä tuurilla sieltä kun saadaan vahvistus sille, että solumuutokset eivät yllä enää uudelle leikkauspinnalle, vaan kaikki vioittuneet solut on saatu poistettua.

Kotimatkalla Jussi kuriiroi yhden liskon pääkaupunkiseudulta Turkuun, ja kävi noutamassa Justiinan lääkkeet. Tälläkertaa operaatio oli sen verran isompi, että Justiinalle oli määrätty kahta eri kipulääkettä, ja nyt sillä onkin kolmen päivän kuuri Tramadolia ja Metacamia. Kipulääkkeiden kanssa mummuska on kyllä jo täysin oma itsensä: kotiin päästyä sillä oli kauhea kiire päästä tutkimaan asunto läpi, ja ruokakin olisi maistunut heti, kun se löysi itselleen junnujen jemmaaman kanansiiven. Eläinlääkärin ohjeistus on kuitenkin suosia seuraava viikko pehmeitä ruokia, ja kun siipi vaihdettiin luuttomaan kalkkunan jauhelihaan, Justiina totesi ettei sillä itseasiassa olekaan niin kova nälkä, että se olisi valmis mitään mössöjä syömään. Ainoa huippuhyvä mössö kun on lohitahna, jota veljentyttö kyllä sitten varsin auliisti tarjoili. Yön aikana kalkkunan jauhelihakin oli kadonnut kupista.

Yhtä varvasta kevyempi Justiina
Tänään varpaan leikkauskohdan ympäristö on ollut hieman turvoksissa, mutta muuten Justiina on täysin oma itsensä. Mummuska juoksentelee ja hääräilee itselleen tyypilliseen tapaan, eikä juurikaan arastele leikattua tassua. Ulkoilut ovat nyt kuitenkin poissa päiväjärjestyksessä ainakin seuraavan viikon, että tassu ehtii kunnolla parantua. Etenkin kun tänään satanut lumi voi vaihtua taas sulaan maahan hetkenä minä hyvänsä.

Justiinan operaatiot kustansivat kaikkineen 810€, josta patologin osuus oli noin 120€. Opintotuesta tuon maksaminen olisi ollut varsin haasteellista, mutta se onkin yksi syy sille, miksi en edes hakenut opiskelemaan ennen Jussin valmistumista. Tälläisen eläinlauman kanssa kun ei ehdoin tahdoin kannattanut harkita heittäytymistä tilanteeseen, jossa kumpikin olisi yhtäaikaa opiskelijoita. Se kun vie aika paljon stressiä pois, kun toinen on hyväpalkkaisessa työssä, ja pystyy vastaamaan yllättävistä kuluista ja isommista arkimenoista. Se on mahdollistanut myös sen, ettei näätien ruokavalioon ole tarvinnut tehdä muutoksia minun palkkatulojeni tiputtua pois. Tänä vuonna on myös ollut erittäin kannattavaa olla Pk-frettien jäsen: yhtenä jäsenetuna kun on -10% pois toimenpiteiden hinnoista Rauliolla, joten jäsenhinta on tullut säästettyä jo moninkertaisesti, vaikka ollaan vasta helmikuussa.

4 kommenttia:

 1. No huoks - reipas Justiina, taitaa olla kaimansa veroinen matami! Oikein hyvää toipumista toivotamme täältä Joensuun kupeesta!

  VastaaPoista
 2. Toivotamme isosti Justiinalle toipumisia. Ja on se jauheliha ihan OK:ta syödä...
  - Rokkimimmit -

  VastaaPoista
 3. Luin kuin jännityskertomusta ja lähes tippa silmässä, kuinka Justiinalle on käynyt. Onneksi hyvin oli sujunut leikkaus. Täältä paljon terveisiä ja pikaista toipumista Justiinalle.

  VastaaPoista
 4. Paranemisterkkuja ja rapsutuksia Justiinalle 😍🐾

  VastaaPoista