lauantai 23. syyskuuta 2017

Esittelyssä herppihuone

Siinä missä minä vastaan kotona näätähuoneen asujaimistosta ja huoneen siivouksesta ja sisustuksesta, herppihuone on Jussin valtakuntaa. Toki minäkin käyn sielä katselemassa eläimiä ja saan osallistua halutessani niiden hoitoon, mutta päävastuu tästä taloutemme osasta kuuluu Jussille. Niinpä myös herppihuoneen lajivalikoimasta ja yksilömäärästä lopullinen sana on Jussilla, vaikka mie saatankin joskus vähän yllyttää ihastuttuani johonkin otukseen. Ja kyllähän herppihuoneeseen varmasti mahtuisi miullekin jokin ihan oma otus, mutta toistaiseksi en ole nähnyt sellaiselle tarvetta. On noissa näädissä välillä kyllä sellainen savotta, että ne ja akvaario riittävät omalle vastuulleni. Jussin joutuessa opintojen ja töiden takia välillä pois Turusta, vastuujako toki muuttuu, ja sen myötä itse on kyllä perehtynyt kaikkien taloudessa asustavien otusten vaatimuksiin, vaikka en niiden kanssa päivittäin touhuilekaan.

Panoramana koko huone
Herppihuoneen melkein jokaisessa terraariossa on tällähetkellä asukki. Ainoastaan ikkunan viereisen varastohyllyn päällä on odottamassa erikokoisia tyhjiä terraarioita, jotka tulevat käyttöön sitä mukaan kuin poikasbokseissa olevat otukset kasvavat. Matelijoilla ja hämähäkkieläimillä kehitys pienestä poikasesta aikuiskokoon voi viedä lajista riippuen jopa vuosikymmenen, joten moni laji asuu alkuun pienemmässä terraariossa. Se on helpompaa paitsi eläimen kunnon seuraamisen kannalta, se helpottaa myös esimerkiksi ruokintaa. Senttinen hämähäkki voisi äkkiä kadota aikuisen tarantulan terraarioon, samaten kuin sen ravinnoksi tarkoitetut vastakuoriutuneet jauhomadot, banaanikärpäset ja minisirkat.

Ötökkä ja Sauron ovat naapureita. Laatikoissa vesikippoja, hoitovälineitä ja sisustustarvikkeita.
Koska moni huoneen lajeista on kotoisin Suomea trooppisemmista olosuhteita, tarvitsee homma pyöriäkseen myös astetta enemmän tekniikkaa. Osalle lajeista huoneenlämpö ja -valo riittävät sellaisenaan, mutta moni tarvitsee asumukseensa lämmittelypaikkoja, päivänvaloa jäljitteleviä lamppuja, lisäkosteutusta tai muuta modausta. Niinpä herppihuone on täynnä jatkojohtoja ja ajastimia. Ne tekivät myös huoneen asukkien muutosta mukavan haasteellista, kun olosuhteet piti saada optimoitua mahdollisimman nopeasti muuton jälkeen joka lajille erikseen.

Käärmeitä lukuunottamatta valtaosa huoneen asukeista on joko kokonaan tai osittain hyönteissyöjiä. Niinpä huoneessa pyörivät myös banaanikärpäs-, torakka- ja jauhomatofarmit, joiden lisäksi osalle otuksista hankitaan ostosirkkoja ja välillä vaihtelua tuomaan esimerkiksi sotilaskärpäsiä. Nyt kun asunnossa on näin paljon enemmän hyönteissyöjiä, Miikkiksellekään ei enää osteta eläviä hyönteisiä, vaan ne kasvatetaan itse samalla myös pojalle. Nykyisistä käärmeistä kaikki syövät hiiriä tai rottia. Tulossa oleva tiikeripytonin poikanen tulee kasvaessaan tarvitsemaan myös isompia ruokaeläimiä, kuten kaneja ja porsaita. Senkin kasvu aikuiskokoon tulee viemään kuitenkin vuosia, eli Jussi saa vielä tovin odottaa sitä isoa käärmettään.

Suurin osa liskoista ja sammmakoista on tässä hyllyssä. Alhaalla hyönteisviljelmiä.
Moni huoneeseen tulija kavahtaa monien terraarioiden pääkallomerkkejä jo ennenkuin he ehtivät edes huomata käärmeitä, hämähäkkejä tai ötököitä. Meidän talouden herppiosastolla pääkallolla merkittyjen lajien myrkyllisyys vaihtelee ampiaisesta jonkin verran kotimaisen kyyn myrkkyä tujumpaan myrkkyyn. Läheskään kaikki myrkylliset eivät siis ole potentiaalisia tappajia - ellei myrkylle satu olemaan allerginen. Sen varalta herppihuoneen kaapista löytyy aina varuiksi Epipen. Ensisijainen ja toistaiseksi riittävä varotoimenpide on kuitenkin ollut yksinkertaisesti olla koskematta myrkkyihin. Ne kun pystyy siirtämään hyvin myös koukuilla, purkeilla tms. eläimiin koskematta. Muista myrkyttömistä lajeista löytyy sitten muutamia sopivia yksilöitä, jos joku haluaa esimerkiksi koittaa miltä käärme tuntuu. Mitään sylilemmikeitä nekään eivät kuitenkaan ole, eikä niitä juurikaan käsitellä muuten kuin joskus esiteltäessä lajeja. Böffö-hamsteriin en tosin itse suostu koskemaan edes esiteltäessä.

Moni kiinnittää katseensa ensiksi myrkkyvaroituksiin.

Hamsterin koti

Herppihuoneessa asuu:

Käärmeet:

Viljakäärmeet Hani (snow), Putti (butter) ja Mini (bloodred).
Kuningaspytonit Pamela (pinstripe) ja Selena (vanilla creme)
Bamburottakäärme Enzo
Vietnamilainen nokkakäärme Sauron
Ripsipalmukyy Nacho Cheddar
Valkohuulikyy Alpo
Trimeresurus trigonocephalus Trigo
Tulossa tiikeripyton Luigi (albiino)

Kuningaspyton Pamela. Tämän hetken isoin käärme. 1,5 m pitkä ja 2 kg painava.
Alpo on valkohuulikyy ja asustaa oksilla.

Sauron on nimestään huolimatta tyttö.
Hani eli Hannibal on ensimmäinen käärme.
Nacho Cheddar on saanut nimensä kirkkaan keltaisesta väristä.
Trigo on myrkyistä tuorein tulokas.

Liskot:

Madagaskarin päivägekko Ötökkä
Silmäskinkki Pätkis
Lännen vihersisilisko Timon


Ötökkä on kärkkäästi kerjäämässä ruokaa... jos ruokkija on oikea. Hän erottaa ihmiset ja suostuu ottamaan sirkkoja vain Jussilta.
Ötökän sivuprofiili. Poskilla on kalkkivarastot.
Timon on peloton lisko, joka on valmis syömään kaikki ja kaiken.

Pätkis on vielä aivan minimini lisko.

Sammakkoeläimet:

Koristesarvisammakko ornata Jäte-Joonas "Jonttu"
Sarvisammakko cranwelli Wasabi (albiino)
Sininuolimyrkkysammakot Ukko ja Akka
Tulisalamanteri Fenix

Jäte-Joonas on saanut nimensä pohjattomasta vatsastaan.
Fenix on tulisalamanteri. Liskomaisesta ulkomuodosta huolimatta hän sammakkoeläin.
Ukko on sininuolimyrkkysammakko. Hänellä on parina dominoiva Akka.
Jyrsijät:

pk syyrialainen hamsteri Böffö (kyyhkynharmaa)

Böffö on nimestään huolimatta hurja hamsteri.
Hämähäkit:

0.0.1 Avicularia avicularia
1.0 Brachypelma albopilosum (Jessika)
0.0.1 Brachypelma boehmei (Punahilkka)
0.1 Brachypelma emilia (Emilia)
0.0.1 Brachypelma hamorii (Lotta-Päivi)
0.0.1 Ceratogyrus marshalli
0.0.1 Chromatopelma cyaneopubescens (Sinikka)
0.0.1 Cyriocosmus elegans
0.0.1 Davus pentaloris (Lukki)
0.0.1 Encyocratella olivacea
0.0.2 Ephebopus cyanognathus
0.0.1 Harpactira pulchripes
0.0.1 Heteroscodra maculata
0.0.1 Lasiodora parahybana (Höppänä)
0.0.1 Linothele megatheloides
0.0.1 Monocentropus balfouri
0.0.1 Pamphobeteus sp. Machalla
0.0.1 Poecilotheria metallica
0.0.1 Poecilotheria regalis
0.0.1 Psalmopoeus cambridgei
0.0.1 Psalmopoeus irminia
0.0.1 Pterinochilus murinus (Fifi)
0.1 Tapinauchenius gigas (Rehveli)


Kaapissa on paljon jauhopurkkeja ja pieniä rasioita, jossa on kasvamassa hämähäkkivauvoja.
Fifi tunnetaan englanniksi OBT:na (Orange Bity Thing). Se on vihainen hämppy, jonka myrkky on hyvin kivuliasta.
Lukki on hämppymittapuulla vielä varhaisteini. Se ei ole aikuisen kokoinen, muttei pieni slingikään.
Rehveli on oranssi puuhämähäkki. Tullessaan siltä puutui puolet jaloista, mutta molttien jälkeen se on regeneroinut ne takaisin.
Sinikka on kova seitittämään ja on kooltaan sama luokkaa Lukin kanssa
Skorpionit:

0.0.1 Damon diadema
0.0.2 Heterometrus petersii
0.0.1 Scorpio maurus
Heterometrus petersii

Juoksujalkaiset:

Scolopendra subspinipes (Pikku-Tino jr.)

Pikku-Tino jr. iltalenkillä terraariossaan
Taskuravut:

Halloweentaskurapu Sebastian
X määrä vampyyritaskurapuja

Sebastian on halloween taskurapu ja noin kämmenen kokoinen. Hän on harvoin esillä.
Myönnän, että osa Jussin otuksista on minun nimeämiäni, ja että hämähäkkieläinten kohdalla olen aikalailla luovuttanut nimeämisen suhteen. Nykyään niistä nimen saavat lähinnä aikuiset, minullekin ilman nimilappuja tunnistettavissa olevat yksilöt. Käärmeet, liskot ja sammakot ovat niitä, joiden kanssa itsekin on enemmän tekemisissä, ja joista koen helpommaksi puhua nimillä kuin lajien tieteellisillä nimillä - vaikkakin niistä Trigo on onneksi ainoa, jolla ei ole lisäksi ainakin jonkinlaista suomenkielistä lajinimeä. Osien kohdalla pyrin kyllä muistamaan tieteelliset nimet, jotta pystyn joskus puhumaan niistä muidenkin kuin Jussin kanssa.

9 kommenttia:

 1. Hieno esittely! :) Scolo on näemmä eksynyt hämppylajien listaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjattu :) Pikku-Tino oli tullut kahteen listaan, kun Jussi oli täydentänyt aloittamani lajilistan omista tiedostoistaan.

   Poista
 2. Huh, aikamoisia! Upeaa, että ihmisillä on mielekkäitä harrastuksia, vaikka joku toinen ei niitä ymmärtäisikään. ;) Mitä nuo hämähäkkien ja skorppareiden numerot ovat?

  Mikä "vika" Böffössä on kun et siihen suostu koskemaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämäkkien ja skorpparien numerot ovat sukupuolia. Ensimmäinen numero ilmoittaa koiraidein määrän, toinen naaraiden ja kolmas niiden, joiden sukupuoli on tuntematon. Hämähäkki- ja skorpionilistat Jussi kaivoi omista tiedostoistaan, niin niissä tiedot ovat enemmän siinä muodossa kuin Jussin oma eläinkirjanpito menee :) Samaa numerosysteemiä käytetään yleisesti myös käärmeistä ja liskoista.

   Böffö oli meille tullessaan aika hammasteleva tapaus, ja jyrsijöiden talttahampaat ovat sen verran ikävät iskiessään kunnolla kiinni, että kun miun ei ole pakko käsitellä Böfföä, tyydyn mieluummin sylittelyn sijaan lahjomaan sitä pähkinöillä. Vaikka fretin purematkin kyllä tuntuvat todella ikäviltä, jos fretti sattuu kunnolla puremaan, niin silti koen saaneeni ikävimmät puremani jyrsijäpuolelta.

   Poista
 3. Nyt on kysyttävä, että mistä ostetaan käärmeelle evääksi porsaita tai kaneja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomesta löytyy jonkin verran ruokakanikasvattajia, joista osa myös myy kaneja lemmikkienruuaksi. Lisäksi osa lemmikkikanikasvattajista myy ruuaksi kaneja, jotka on jouduttu lopettamaan.

   Samaten osa sika-/vuohi-/lammastiloista myy lemmikkienruuaksi eläimiä, jotka on jouduttu lopettamaan tai jotka eivät kelpaa ihmisravinnoksi. Lemmikkien rehua kun ei koske yhtä tiukat vaatimukset mitä ihmiselle elintarvikkeeksi myytäviä.

   Poista
 4. Tosi hieno esittely! Oli mielenkiintoista luettavaa :)

  http://haskisti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Terve Piärynäelläin ja muut karvapötkylät sekä karvattomat ja myös palvelusväki! Pääsi viimein tähän päivään, siis viimeisimpään tekstiin ja oikein mieluusti jään vakilukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vakilukijaksi ja kiitos kivoista kommenteista vanhoihinkin postauksiin ❤️

   Poista