Eläinlääkärillä omaa vuoroa odottamassa |
Mattochillailua bestiksen kanssa |
Ainolle hankittiin sirunlukevakuppi, jotta näädät eivät pölli sen nappuloita. Justiinalle saatettiin myöntää pieniä erivapauksia |
Eläinlääkärillä omaa vuoroa odottamassa |
Mattochillailua bestiksen kanssa |
Ainolle hankittiin sirunlukevakuppi, jotta näädät eivät pölli sen nappuloita. Justiinalle saatettiin myöntää pieniä erivapauksia |
Hyvä ettei Justiinalla ollut mitään sen suurempaa. Miten meinaatte toimia hammaskiven kanssa, pesettekö frettien hampaita vai annatteko merilevää/luullisia lihoja? Itselläni on samanikäinen "mummoutuva" fretti, ja olen miettinyt mitä kaikkea vanhenevan fretin kanssa tulisi ottaa huomioon? Toki olen huomannut ettei se jaksa enää leikkiä ihan yhtä paljon ja usein ja nukkuukin enemmän. Tulisiko sitä käyttää terveystarkastuksessa, ja minkäikäisenä tarkastusten tulisi olla säännöllisiä. Ja tosiaan, mitä asioita itse voisi tarkkailla tai huomioida.
VastaaPoistaMeillä kaikki näädät saavat päivittäin luullisia lihoja ja säännöllisesti merilevää. Nuoremmilla ja noilla joilla hampaita ei ole jouduttu poistamaan ne riittävät paremmin. Noiden muutamien kanssa joille hammaskiveä tulee herkemmin käydään 1-3 kertaa vuodessa eläinlääkärillä hammastarkistuksessa ja hammaskiven poistossa. Hampaiden harjausta meillä ei olla vielä koitettu, mutta siitäkin voisi kieltämättä olla apua noiden tyyppien kanssa, joilta hampaita on poistettu.
PoistaMeillä lähdetään mummojen kanssa aika herkästi verikokeisiin heti jos eläimessä näkyy jotain poikkeavaa, kuten laihtumista tai nyt takapään heikkenemistä. Niistä kun voi sitten nähdä, jos on jotain pahempaa tulehdusta tms. Nyt tosiaan Justiinalle mietitään kotiin sitä verensokerimittaria, jolla voisi tarkkailla onko mummuskalla kehittymässä insulinooma. Se kun on yleisempi nappuloita syövillä freteillä, ja Justiina on ollut nappulanäätä suurimman osan elämästään.
Suht säännölliset terveystarkistukset vähintään kerran pari vuodessa meillä on aloitettu yleensä siinä kohtaa, kun on ilmennyt jotain mitä kokee tarpeelliseksi seurata. Meillä ne hoituvat yleensä helposti muiden käyntien yhteydessä, että kun tulee jotain akuutimpaa, otetaan mukaan myös noita joilla on noita seurattavia juttuja, hammaskiven puhdistusta ja muuta.
Kotona meillä tarkkaillaan vanhuksilla ja muilla etenkin painoa, liikkumista ja hampaita. Mikäli paino heittelehtii väärään vuodenaikaan, liikkeissä näkyy jotain poikkeavaa tai hampaissa hammaskiveä/ikenien punoitusta, käydään sitten yleensä tsekkaamassa eläinlääkärillä mistä on kyse, etenkin jos vaiva ei mene nopeasti itsellään ohi. Joskus on myös selvitty puhelinkonsultaatiolla, jos jokin on mietityttänyt.