Eilen tuli aloitettua talvikausi kaneille, ja otettua Petteri ja Pampula talveksi autotalliin. Sopivan säänsuojan kanssa kanit menisivät kyllä ulkonakin ympäri vuoden, mutta olen todennut hoidon kannalta helpommaksi ottaa kanit sisälle siinä kohtaa kun illat alkavat pimetä ja kelit muuttua kylmemmiksi ja sateisemmiksi. Itse kun ei kuitenkaan erityisemmin nauti otsalampun kanssa syyssateessa hengailusta. Autotallissa meillä on sekä pieni peruslämpö, että sähköt ja juokseva vesi, joten vesikuppi on helppo pestä ja täyttää, kanit näkee paremmin ja autotallista löytyy myös sohva jolla istuksia. Pidemmälle talveen mennessä autotallille ei myöskään tarvitse tehdä erikseen lumitöitä. Näin ison lauman kanssa on kuitenkin pyrittävä siihen, että perushoito käy mahdollisimman vaivattomasti, koska se pystyttävä turvaamaan riippumatta siitä, mitä kaikkea muuta elämässä tapahtuu.
Kanien talvitukikohta |
Viime vuotiseen nähden kanien talvikämppää tuli laajennettua pienen lisäsiiven verran, kun joku aika sitten joku lahjoitti kaksikerroksisen puisen kanihäkin, jonka kävimme hakemassa talteen kaneille. Etenkin Pampula kun tykkää välillä kiipeillä. Nytkään kanit eivät ehtineet olla talvitukikohdassaan montaakaan minuuttia, kun Pampula lähti tutkimaan uutta häkkiä ja kapusi heti sen yläkertaan.
Pampula etualalla, Petteri takana |
Vuoden vaihteessa myös lainsäädäntö muuttuu siltä osin, että säänsuojan lisäksi kaneilla on oltava jatkuvasti saatavilla sulaa juomavettä, mikä voi kanssa vaatia lisäjärjestelyjä kokonaan ulkona-asuvien kanien osalta. Meillä tämä puoli olisi ollut jo hoidossa, sillä kanilan vesikupista löytyy sulanapitovastus, jota varten olisi saatu tarvittaessa vedettyä sähköt kasvihuoneelta. Sulanapitokuppi hankittiin kaneille jo ensimmäisenä syksynä, ennenkuin päädyimme kuitenkin ottamaan kanit talveksi sisälle.
Sisälle sisälle en ole kaneja halunnut ottaa useammastakaan syystä. Sisällä meillä on kuitenkin tupa täynnä pienpetoja, jonka lisäksi Jussi on allerginen osalle heinistä ja itselläni on lievä kaniallergia. Kumpikaan meistä ei kuitenkaan oireile kanien ollessa eri tilassa, ellei sitten Jussi käy hakemassa autotallin vintiltä heinätäydennystä, tai itse ala leikkaamaan karvaa vaihtavan kanin kynsiä ilman allergialääkkeitä. Mutta mikäli altistus olisi jatkuvaa, riskinä olisi aina että siedättymisen sijaan oireet lähtisivät pahenemaan. Poikkeustilanteissa sisälle asuntoon vaihtoehtoehtokin on kuitenkin aina olemassa, ja esimerkiksi Pampulan sterilisaation jälkeen ja kaneja yhdistettäessä kanit ovat olleet sisällä tarvittavan ajan.
Mulla joskus oli Aatu-pupu, joka oli allerginen kuivatulle heinälle... Kesät meni OK, mut talvella oli vaan pellettiä herraväelle tarjolla.
VastaaPoistaJos kani itse on allerginen heinälle, silloin on tosiaan vain pakko koittaa löytää jokin muu systeemi mikä toimii. Mutta noin muuten heinä on ehdottomasti se kanin perusravinto, jota ei omistajan allergian takia voi lähteä tiputtamaan pois ruokavaliosta. Ravitsemuksellisesti heinäpelletti kun pystyisi kyllä korvaamaan osan heinästä, mutta kanin pureskeluliike on pellettiä syödessä erilainen kuin heinää syödessä, joka johtaa helposti siihen, että hampaat eivät kulu oikein, mikä altistaa esimerkiksi hammaspiikeille.
Poista