torstai 15. maaliskuuta 2018

Totutusrumbaa ja superbakteeripohdintoja

Edellisestä postauksesta on nyt melko tasan viikko, ja se on mennyt totutuksen suhteen melko tasaisesti. Näätähuoneessa ollessaan tytöt nukkuvat kasassa, ja koko asunnossa mennessään pystyvät aiempaa useammin jatkamaan omia touhujaan, vaikka kaveri menisi vierestä. Pääongelmasta eli jahtaamisesta ei olla silti vielä täysin päästy, vaan Justiina menee yhä välillä varuilleen kun junnuilla on hepuli päällä, ja se päättyy joskus jahtausleikkiin. Mutta kai sitä voi pitää edistyksenä, että viimeisen viikon aikana junnut ovat säpsäyttäneet Justiinan vain kerran niin että puffi olisi päässyt. Sitä on kyllä edistänyt myös se, että silloin kun junnuilla on täydet kierrokset päällä, ne otetaan usein joko vetämään ensimmäiset rallit keskenään muiden ollessa vielä näätähuoneessa, tai laitetaan hetkeksi leikkimään parvekkeelle. Kun eivät junnutkaan ilkeitä ole, mutta niiden innostuessa rauhalliset tahtovat välillä jäädä vähän jalkoihin ja kieltomuotojen ymmärrys olla heikkoa. Tulivat ne kieltomuodot sitten omistajan tai laumatoverien taholta.

Kasamuodostelmia ja pientä pälyilyä
Viime päivinä olen myös törmännyt muutamaan uutiseen lemmikeillä havaituista superbakteereista, sekä niiden yhteydestä raaka-ruokintaan. Tämä Ylen artikkeli Aino -kissasta tehdystä bakteerilöydöstä ja tämä Ylen artikkeli broilerinlihasta havaituista bakteereista eivät ole lajissaan ensimmäiset, mutta niiden myötä on kotonakin käyty taas keskusteluja aiheesta. Raakaruokinnasta emme ole silti tyttöjen kanssa luopumassa, mutta koska bakteeriasia on merkittävä myös Jussin tulevan työn kannalta, on alettu miettiä, miten sitä voisi parantaa keittiöhygieniaa tältä osin. Tähän mennessä olemme päätyneet tilaamaan tytöille lisää omia kuppeja, kiinnittämään muutenkin aiempaa enemmän huomiota siihen, mitä kaikkea käsitellään samoilla välineillä/alustoilla, sekä siirrytty astianpesukoneen kanssa käyttämään korkeampaa pesulämpötilaa, koska koneessa pestään myös näätien kuppeja ja välineitä, joita on käytetty tyttöjen ruokien pilkkomiseen ja sekoittamiseen. Sitä on kyllä miettinyt myös sitä, pitäisikö näätien kuppien kanssa siirtyä kokonaan käsinpesuun, mutta toistaiseksi mukavuuden halu on voittanut, ja ne ovat päässeet konepesun piiriin. Sitä kun ei koe tarvetta hysteriaan bakteeriasiassa, mutta koska Jussin tulevia työympäristöjä tulevat olemaan myös sairaalat, ei kotonakaan voi lähteä joka asiassa siitä, ettei täällä asu lapsia, vahuksia tai heikomman vastutuskyvyn omaavia.

Lopeta analysointi ja ruoki näädät!
Bakteeriongelmaa on havaittu ennenkaikkea broilereissa, joista monien alkuperä on suuret monikansalliset kasvattamot. Tämä on sikäli ikävä uutinen, että hinnan ja hyvän saatavuuden takia broileri muodostaa meilläkin ison osan näätien ruokavaliosta. Meilläkin kaulat ja sydämet tulevat isoissa laatikoissa samoilta tehtailta kuin ihmisten ruuaksi suunnatutkin, sillä erotuksella, että ruhon osat ovat erit, ja että näädät saavat omansa kypsentämättöminä. Toki broilerinäytteitä myös tutkitaan suuremmalla mielenkiinnolla kuin marginaalisempia tuotteita, kuten ruokahiirien kasvattamista ja lihakanien kotikasvatusta. Mutta eipä tässä auta kai kuin tarkkailla miten tilanne kehittyy, ja reagoida tarpeen mukaan.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti