maanantai 26. maaliskuuta 2018

Penikkatauti voi tarttua myös frettiin

Moni eläinihminen on varmasti jo törmännyt Eviran tiedotteeseen Pirkanmaalla todetusta penikkatautitapauksesta Venäjältä tuodulla koiralla. Yhtäaikaa kyseisen koiran kanssa tuotuja koiria on koiran tuoneen yhdistyksen mukaan päätynyt Saloon, Poriin, Nivalaan, Piikkiöön, Lappeenrantaan, Tampereelle, Valkeakoskelle, Maskuun, Raisioon, Helsinkiin, Lahteen, Vaasaan, Laihialle ja Vantaalle. Lopetetun koiran omistajan mukaan useampi tuoduista koirista olisi testattu vasta-aineiden varalta, ja että vaikka koirat on papereiden mukaan rokotettu, niiltä ei ole testeissä löydetty vasta-aineita penikkatautia eikä rabiesta vastaan. Muut koirat eivät ole kuitenkaan ainakaan vielä sairastuneet. Tämän myötä moni taho on kuitenkin herännyt muistuttamaan koirien rokottamisen tärkeydestä sekä siitä, kuinka penikkatautiepidemia on mahdollista torjua riittävällä rokotekattavuudella. Koira nousee lajina vahvasti esille sekä yleisyytensä vuoksi että siksi, että sairastunut eläin oli koira. Kaikkien fretti-ihmisten on kuitenkin syytä muistaa, että penikkatauti voi tarttua myös fretteihin, ja freteillä tauti on tappava.


Näyttelyissä käyvien frettien osalta penikkatautirokotteen voimassaolo tarkistetaan joka näyttelyssä, mutta moni joka ei harrasta frettien kanssa ei pidä rokotteita yhtä keskeisinä. Moni kun luottaa siihen, että koska fretti on vain kotona ja pihapiirissä eikä tapaa lajitovereitaan sen riski sairastua tarttuviin tauteihin on olematon. Penikkataudin osalta todennäköisin tartuttaja on kuitenkin koira, ja jokainen fretti jonka omistaja liikkuu paikoissa joissa liikkuu koiria voi saada viruksen omistajansa kenkien mukana vaikkei se ikinä edes poistuisi asunnosta. Eli etenkin nyt kun Suomessa on taas todettu penikkatautitapaus, olisi hyvä hetki hoidattaa myös frettien rokotukset kuntoon, jos ne ovat jääneet jostain syystä ottamatta.

Vaikka fretti rokotetaan samaa virusta vastaan kuin koirat, koirien rokotteet eivät kuitenkaan sovi freteille. Fretti on lajina jopa herkempi penikkataudille kuin koirat, ja koirien rokotteissa virusta ei välttämättä ole heikennetty tarpeeksi frettejä ajatellen. Niinpä osa koirien rokotteista voi pahimmillaan laukaista penikkataudin fretillä. Niinpä Suomessa freteille hyväksytään penikkatautia vastaan ainoastaan kaksi rokotetta: Febrivac Dist sekä Distemink. Tämä on se kohta, jossa frettien rokottaminen muuttuu välillä haastavaksi: näistä freteille hyväksytyistä rokotteista Febrivac Dist on erikoislupavalmiste ja Disteminkkiä myydään vain pulloissa, ja yhdessä pullossa on riittävästi rokotetta useammalle sadalle eläimelle. Koska frettejä on lemmikkinä huomattavasti vähemmän kuin koiria ja kissoja, kaikki klinikat eivät ole nähneet kannattavaksi maksaa Febrivacin vaatimaa lupamaksua. Distemink pullo taas ei säily avaamisen jälkeen montaa tuntia, joten pulloa ei ole kannattavaa hankkia ja avata vain muutamaa näätää varten. Nämä yhdessä tekevät sen, että läheskään kaikki klinikat eivät rokota frettejä, ja ne jotka rokottavat, velottavat rokottamisesta usein enemmän mitä koirien ja kissojen rokottaminen maksaa. Tämän vuoksi etenkin moni useamman fretin omistaja suosii yhdistysten järjestämiä joukkorokotuksia, joissa yhden Distemink-pullon hinta voidaan jakaa monien harrastajien kesken. Joukkorokotukset järjestetään yleensä kesäisin, jotta mahdollisimman moni pentu ehtisi saada niissä tarvitsemansa rokotuksen sille sopivaan aikaan. Tähän aikaan vuotta rokottaminen vaatii siis yleensä sellaisen klinikan etsimistä, jolla on hankittu lupa Febrivaci Distiä varten.   

Marjon vanhan klinikan aula ja joukkis vuosimallia x
Evira suosittelee penikkataudin tehosterokotetta freteillä vuosittain. Meillä penikkatautirokotus on maksanut joukkorokotuksissa 25€ per näätä ja haettaessa rokote yksittäiselle näädälle erillisellä käynnillä rokotteen hinta on ollut jonkin verran satasen alle. Mikäli frettiä ei ole rokotettu ensimmäisen kerran pentuna sen ollessa 10-14 viikkoinen, vaan se saa ensirokotuksensa aikuisena keskustele eläinlääkärisi kanssa tarvitseeko se mahdollisesti ensimmäisen vahvisteen jo pian ensimmäisen rokotuksen jälkeen, jotta sille saadaan aikaiseksi riittävän vahva vastustuskyky.

1 kommentti:

  1. Tälläinen tyhmä kysymys, että pitääkö freteille antaa penikkatautirokotus aika tasan 12 kk välein, vai haittaako jos edellinen rokotus on annettu esim. 14 kk sitten? Vaikuttaako fretin ikä, tai se jos sitä käyttää ulkona? Näyttelyyn ei tietenkään ole asiaa, se on selvä...

    VastaaPoista