sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kuluseuranta 2018: Yhteenveto

Siinä missä vuosien 2016-2017 kuluseurannat alkoivat luoda itselleni käsitystä siitä, kuinka paljon todella käytän rahaa eläimiin, vuoden 2018 kuluseuranta on osaltaan vahvistanut sitä. Nykyisilläni valinnoillani näätien ruokavalion ja vessamateriaalin suhteen, meillä jo peruskulutus (ruokinta, eläinlääkäri, pissa-alustat ja siivoussuihkeet) on 373,20€/kk. Eli ilman muita tarvikehankintoja ja näyttelyitäkin käytän laumaan lähes neljäsataa euroa kuussa. Kun tähän lisää vielä näyttelyt, ja kaiken sen ekstran, mitä laumalle tänä vuonna hankin, näätiin meni vuonna 2018 kaikkineen 6769,90€, eli keskimäärin 564,16€/kk. Se selittää jo osaltaan sen, miksi onnistuin vain yhtenä kuukautena pitämään näätien kulut alle satasessa kuukauden ajan. Viime vuoteen verrattuna kuukaudessa käytetty summa nousi 103,02€/kk. Isoimmat muutokset tulivat ruokintakustannuksissa, jotka lähes tuplaantuivat viime vuodesta.

Kuluseurannan kategoriat

Tänä vuonna kuluseurannassa seurattavat kategoriat olivat melko samat kuin vuonna 2017, mikä helpottaa lukujen vertailua. Isoimmat erot tulevat siinä, että tänä vuonna jätin akvaariokulut kuluseurannan ulkopuolelle, ja kategorioista tippui pois näätähuone. Lukuja vertaillessa vertailussa ei ole huomiotu ollenkaan vuoden 2017 akvaariolukuja, eli siltä osin luvut ovat vertailukelpoiset, Tämänvuotinen hömppäkategoria (lelut, pedit ja muu eksta, yht. 1317,95€) tuntuu todella massiiviselta verrattuna viime vuotiseen (564,19€). Mutta jos viimevuodelta lasketaan yhteen hömppä ja näätähuone (564,19€ + 806,81€ = 1371,00€), luvut menevät itseasiassa melko samoihin. En vain ollut vuonna 2017 osannut kuvitella, että innostuisin vaihtamaan häkkiä ja tekemään muita muutoksia huoneessa, jonka myötä kaikki näätähuonekulut eivät jääneetkään niin kertaluontoisiksi ja muusta kulutuksesta erillään oleviksi kuin olin kuvitellut.

Ruokakuluista

Jo vuoden 2017 kuluseurannan yhteydessä arvioin, että ruokintakulujen osuus olisi meillä kasvamassa. Näin kävikin, vaikka itselleni tulikin pienenä yllätyksenä, että kulujen kasvu oli niinkin voimakasta, että kuukausittainen summa nousi 79,10 eurosta 152,20 euroon. Tällä kertaa pienempi osuus muutoksesta selittyy näätämäärän kasvulla (vuoden 2017 lopussa meillä oli kuusi frettiä ja Miikkis, vuonna 2018 lauman koko on ollut välillä 6-7 frettiä ja Miikkis). Isoimpana selittävänä tekijänä on varmasti ollut kokonaisten ruokaeläinten määrän lisääminen. Nykyään lauma saa niitä 2-3 kertaa viikossa aikaisemman 1-2 kerran sijaan, ja sen myötä kokonaisten ruokaeläinten osuus ruokintakuluista on noussut 26 prosentista 39 prosenttiin. Ruokintakuluista lähes kaksi viidesosaa koostuu siis siitä, mitä menee hiiriin, rottiin, marsuihin, gerbiileihin yms. kokonaisena syötettäviin. Sen lisäksi ruokintakuluja on nostanut jonkin verran se, että näädille on hankittu myös aiempaa enemmän kania, ja ostamassani kaninlihassa ja sisäelimissä kilohinnat ovat vaihdelleet 6-13 euron välillä, siinä missä kanaa ja kalkkunaa meillä on yleensä hankittu 2,4-4,5€/kg.

Näätien ruokinta alkaa olla nyt mielestäni aika hyvällä mallilla niin monipuolisuuden kuin kokonaisten ruokaeläinten määrän suhteen, eli en usko, että ruokintakulut tulevat nousemaan tästä enää merkittävästi, ellei laumakoossa tapahtuisi isompia muutoksia. Toisaalta en myöskään ensivuonna halua tinkiä kokonaisten ruokaeläinten määrästä, tai luopua kaninkäytöstä, joten ruokintakuluissa ei ole myöskään odotettavissa merkittävää laskua. Toki vertailu viime vuoteen osoittaa, että pakon edessä ruokintakuluista olisi suht helppo leikata jopa puolet pois, ja näädät olisi silti mahdollista ruokkia pitkälti nykyisten suositusten mukaan.

Eläinlääkärikuluista

Tällä kertaa eläinlääkärikuluista ei valitettavasti saatu laadittua yhtä hienoja näätäkohtaisia pylväitä kuin viime vuonna, sillä valtaosa käynneistä meillä on ollut ryhmäkäyntejä, eivätkä kulut ole olleet kaikilta osin helposti eroteltavissa. Eläinlääkärikulut nousivat viime vuoteen verrattuna jonkin verran (2017 1119,02€ vs. 2018 1791,09€). Siinä meillä on kuitenkin ollut edelleen onni matkassa, että summasta suurin osa on mennyt perusterveydenhuoltoon (rokotukset, implantit, hampaidenpuhdistus), sekä terveystutkimuksiin (verikokeet, kuulotutkimukset), eikä laumassa ole vieläkään ollut isompia sairasteluita. Toki alkuvuodesta eläinlääkäriä tarvittiin myös niissä surullisemmissa merkeissä, kun Snuure jouduttiin lopettamaan, kun insulinooma ei pysynyt enää riittävän hyvin hallinnassa lääkkeillä.

Tulevan vuoden eläinlääkärikuluja on hankala ennustaa, mutta en usko, että ne ainakaan merkittävästi pienenevät. Ainakin Esterin, Itsyn ja Justiinan kohdalla hammastarkeissa kun tullaan taatusti käymään ensivuonnakin. Mihail sai omasta hammastarkistuksestaan sen verran puhtaat paperit, eli sen kohdalla vielä mietitään, aletaanko sitä käyttää vuosittaisissa hammastarkistuksissa eläinlääkärillä, vai jatketaanko tämän viisivuotistarkistuksen jälkeen vielä toistaiseksi linjalla, että mennään vasta sitten näyttämään, jos jotain näkyy.

Tarvikkeista ja harrastuskuluista

Vuonna 2018 tarvikehankinnoista valtaosa meni meillä hömppäkategoriaan, eli näädät saivat paljon kaikkea ei-välttämätöntä, kuten uusia petejä, pinkin häkin, parempikuntoisia aitausmattoja yms., jolla ei ole suoraa vaikutusta niiden hyvinvointiin. Tokihan näädät rakastavat kaikkea uutta ja ne nauttivat pedeistä, mutta ellei omistaja itse haluaisi panostaa näihin, näädät olisivat taatusti yhtä iloisia vanhasta tyynystä tai kirppikseltä löytyneestä korista. Tätä kategoriaa minun pitikin koittaa suitsia jo tänä vuonna, ja vähentää etenkin petien ostelua. Hömppäkategorian kokonaissummastakin (1317,95€, josta petien osuus 282,24€) sen kuitenkin näkee, ettei homma mennyt ihan niin. Olen höveli, ja rakastan ostaa näädille uusia juttuja, vaikka kämppä onkin muuten ajautunut vuosien saatossa koko ajan minimalistisempaan suuntaan. Näyttelykulut pysyivät melko samoina viime vuoteen nähden, etenkin jos ottaa huomioon sen, että olen todennäköisesti unohtanut vähentää kuluseurannesta yhden peruuntuneen näyttelyn palautuneet ilmoittautumismaksut.

Tarpeellisten tarvikkeiden osio taas koostui muutamaa kuppia lukuunottamatta lähinnä pissa-alustoista ja siivoussuihkeista, joihin molempiin meillä menee satasia vuodessa (pissa-alustoihin käytettiin vuonna 2018 622,35€ ja siivoussuihkeisiin 238,47€). Tämä olisi taas sellainen kohta, jossa olisi helppo säästää useita satasia vuodessa vaihtamalla pissa-alustat puupellettiin ja siivoussuihkeet etikkaan. Jussi oli kuitenkin edelleen luvut nähtyäänkin sitä mieltä, että ne ovat pieni summa siitä, että joka paikka ei ole täynnä hiekkaa tai puupurua, ja asunnossa ei haise vähän väliä etikka. Eli päädyimme jatkamaan sekä pissa-alustojen että siivoussuihkeiden käyttöä myös ensivuonna.

  

Lemmikin hankintakuluista

Tänäkin vuonna meidän lauma kasvoi kahdella tyypillä. Tällä kertaa hankintakulukohtaan tuli kuitenkin vähemmän mitä yksi pentu maksaisi. Suurimpana syynä tähän on se, että päädyin kirjaamaan ylös vain kaikkein suorimmin eläintenhankintaan liittyvät kulut, eli Nutellasta sovitun sijoituspantin, Nutellan rahtimaksun (jonka itse halusin maksaa), Nutellan ja Justiinan rekisteröinnin Turvasirupalveluun ja Justiinan rekisteröinnin Suomen frettiliiton rekisteriin. Eli tällaisia juttuja, mitkä haluan hoitaa kuntoon kaikille meille tuleville uusille tulokkaille (Sarianna hoisi Nutellan rekisteröinnin Frettiliiton rekisteriin). Justiinasta itsestään en maksanut mitään, mutta sen kohdalla hinnaksi sovittiin, että hoidan sen rokotukset itse ajantasalle, mikä näkyy taas eläinlääkärikulukohdassa. Toki sorruin myös hankkimaan tulokkaille uusia juttuja, kuten valjaita, mutta nekin menivät kuluseurannan muihin kategorioihin.

Toki esimerkiksi Nutellan maahantuonti maksoi huomattavasti enemmän, mitä tuo 75€, samoin kuin pentu itse enemmän kuin tuon 200€. Mutta koska Nutella on meillä sijoituksessa, ei minun olisi todellakaan tarvinnut lähteä hakemaan sitä itse, tai maksaa edes tuota rahtimaksua. Niinpä olisi tuntunut vähän hullulta kirjata ylös hankintakuluihin kaikki lennot ja hotellit, kun yksi iso syy lähtöön oli se, että Jussi on jo pitkään halunnut käydä Lontoossa, ja pennun myötä löysin itsekin oikein mieluisan syyn poiketa taas sille suunnalle. Pennun hankintahinnan taas Sarianna suoritti Nutellan kasvattajalle, ja hänellä on pennusta Lucyn kanssa oma sopimuksensa, siinä missä minulla on Sariannan kanssa omani. Eli sen myötä kaikki pennun hankintaan liittyvät kustannukset eivät näy kuluseurannassa, ja tällä kertaa olen hyvin iloinen siitä, ettei niitä kaikkia taida olla missään edes summattuna. Sillä kokonaisuutena tuo neiti on kyllä sekä Sariannasta että Jussista aika million dollar baby.

Suuntaviivoja vuodelle 2019

Haluaisin taas uskoa, ettei meillä mene ensivuonna yli 1300 euroa hömppäjuttuihin. Tällä kertaa en mene kuitenkaan vannomaan mitään, sillä tiedän jo jonkin aikaa katselleeni muutamaa kohtuu kallistakin juttua, joita mielelläni pääsisin testaamaan. Eli vaikka onnistuisin karsimaan selvästi kaikista pikkujutuista, kuten pedeistä, en usko, että tämä kategoria tulee koostumaan pelkistä satasista ensivuonnakaan. Ellen sitten jää tyttömäksi, tai tule jotain muuta pakottavaa syytä karsia kulutusta.

Sen sijaan ruokinta ja tarpeelliset tarvikkeet kategoroiden osalta uskon, että niiden kohdalla kuluihin ei ole tulossa isoja muutoksia. Ruokinnan kanssa ollaan tosiaan saavutettu se taso, johon olen nykytietämykseni mukaan tyytyväinen. Samaten en usko, että meidän lauma tulee kasvamaan ainakaan isosti, niin että pissa-alustojen ja siivoussuihkeiden menekki kasvaisi radikaalisti. Ensivuotta ajatellen meillä on myös edelleen ihan hyvä pohjavarasto niin pissa-alustoissa kuin kanipakasteissakin, eli uuteen vuoteen ei lähdetä mistään nollatilanteesta, kuten ei lähdetty viimevuoteenkaan (tämä on hyvä ottaa muissakin kulutustuotteita kuvaavissa luvuissa huomioon, eli luvuista ei ole vähennetty varastoon jäävien tuotteiden arvoa vuoden lopussa. Teen tätä kuitenkin lähinnä mielenkiinnosta ja oman harrastuksen tueksi, ja se olisi omasta mielestä jo turhan työlästä).

Ensivuoden osalta isoin tavoite ehkä olisikin, että mikäli eläinlääkärikuluissa ei tapahdu muutoksia, kulut eivät ainakaan isommin kasvaisi. Ja mahdollisesti pyrkiä karsimaan hömppäkategoriasta ja tarvikehankinnoista sen verran, että kokonaiskuukausikulut laskisivat mieluummin lähelle viittasataa tai sen alle (tänä vuonna 564,16€/kk).

2 kommenttia:

 1. Nää on ihan parasta luettavaa! Mielenkiintoista dataa mutta hui miten suuri yhteissumma niistä kertyykään. Ruokahommat ja vessa- ja siivousasiat on kyllä tärkeitä. Ja niin on tietysti peditkin. :D

  Onko herppipuolelta olemassa kuluarvioita? Olisi jännää tietää niistäkin, miten paljon niitten otusten ruoka ja sisustuselementit ja uudet terraariot ja sen sellaiset maksavat. Jotenkin luulisi, että olisivat kalliita, mutta ehkä kuitenkin vähän halvempia kuin näätämenot...? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herppipuolelta meillä ei ole olemassa vastaavaa kuluseurantaa, sillä Jussi ei koe sellaisen pitämistä yhtä kiinnostavaksi kuin minä. Mutta käytännössä kaikkiin talouden herppeihin ja akvaarioon menee yhteensä selvästi vähemmän rahaa kuin näätiin.

   Näädillä menee viikossa yhtä paljon kokonaisia ruokaeläimiä kuin yli kymmenellä käärmeellä yhteensä kuukaudessa. Sillä erotuksella vielä, että käärmeille ne ovat koko ruokavalio, näädille osa sitä. Terraarioita ei osteta kuukausittain, ja esimerkiksi viljakäärmeiden vaneriterraariot olivat rahteineen noin 100€/kpl, ja Alma kaikkine tarvikkeineen 200€. Iso osa terraarioiden koristeista on tullut käytettynä tai alennuksista/poistomyynneistä. Lisäksi sisustuksessa on käytetty luonnonmateriaaleja. Monella kuivikkeena käytettävä turve maksaa noin 6€/65 litran säkki, ja 5€ hyönteisrasialla ruokkii hyvin monta hämähäkkiä ja pikkuliskoa, jonka lisäksi osa hyönteisistä kasvatetaan itse.

   Meillä ei herpeissä ole loppujen lopuksi mitään kauhean suuriruokaisia otuksia, kuten isoja liskoja, jotka söisivät usein ja isoja määriä kerralla. Vaikka Almakin syö suht suuria ruokaeläimiä, se kuitenkin syö yleensä vain 1-1,5 kuukauden välein. Kalanruuat täydennetään yleensä pari kertaa vuodessa. Useimmilla tyypeillä on terraariovaloina ledejä, joita saa edullisesti esimerkiksi Ikeasta. Meillä olevista lajeista kun vain osa tarvitsee erillisen uvb-putken, joka pitää hankkia eläinkaupasta.

   Poista