Kääpiörottien linna

perjantai 15. maaliskuuta 2024

Eilen oli taas vuorossa oman kääpiörottajengin häkin siivous, ja kerrankin muistin ottaa siitä myös ovi auki kuvia, niin että sistukset näkyvät vähän paremmin. Meillä omaan jengiin kuuluu nykyään seitsemän kääpiörottaneitiä, joista yksi eli Kantarelli on nyt tosin vielä toisessa häkissä poikastensa kanssa. Likkojen häkki on yhdistetty kahdesta CritterNation Doublesta, eli kompleksille tulee mittaa 180*60*161cm, tosin korkeudesta osa menee jalustaan. Alahäkkien kohdalta häkkien välinen väliseinä on poistettu kokonaan. Alkuun näin oli myös ylähäkkien kohdalla, mutta päädyimme palauttamaan sen paikoilleen niin että vasempaan yläkulmaan on nyt kulku vain vasemman alahäkin kautta. Tämän myötä vasen yläneljännes on helppo erottaa tarvittaessa omaksi häkikseen, jos tarvitsemme hetkellisesti pienempää tilaa esimerkiksi totutuskäyttöön. Häkin alkuperäiset muovipohjat on vaihdettu teetätettyihin metallipohjiin, joihin mahtuu enemmän kuiviketta. Olen kyllä alkanut hieman haaveilla, että poistaisin häkistä jossain kohtaa alapohjat kokonaan ja vaihtaisin jalustaosaan syvät pleksilaatikot, niin että saisi koko häkin korkeuden rottien käyttöön, ja pääsisi kokeilemaan bioaktiivista pohjaa. Mutta tämä projekti tapahtuu tuskin ihan heti lähitulevaisuudessa.  

kääpiörottien häkin oikea puoli

vasen alakerta (tänne ainakin voisi kehittää vielä jotain lisää)

vasen yläkerta

Ilmankostutin on ollut nyt rottalassa käytössä sunnuntaista asti. Ilmankostuttimella meni pari päivää yli 40 prosentin ilmankosteuden saavuttamiseen, mutta nyt ilmankosteus on saatu pysymään välillä 42-44 prosenttia, kunhan ilmankostutin käy koko ajan täysillä ja sen täyttää aamuin illoin. Olin vähän haaveillut, että sitten kun tavoitekosteus on saavutettu, riittäisi keskiteho ja täyttö kerran päivässä, mutta keskiteholla ilmankosteus laskee heti lähemmäs 35 prosenttia. Meillä tähän kyllä varmasti vaikuttaa se, että talossa on koneellinen ilmanvaihto, eli kosteus ei jää vähäisimmässäkään määrin seisomaan tilaan - mikä on varmasti myös hyvä asia, tai olisi, ellei tarkoituksena nimenomaan olisi saada kosteutta nostettua. Ilmankosteuden nostaminen tuntuu jo nyt vähentäneen aivasteluita. Voin rehellisesti myöntää, että ennen Saijan kanssa juttelemista en ollut tullut edes ajatelleeksi ilmankosteuden vaikutusta rottiin yhtään, koska tämä on taas yksi sellaisia asioita, joka ei ollut minulla ikinä ongelmana silloin, kun asuimme pienemmissä neliöissä ja kaikki eläimet olivat samoissa tiloissa. Silloin akvaariot ja terraariot kun nostivat koko asunnon ilmankosteutta niin ettei se talvisinkaan pudonnut haitallisen alas. Nyt kun kaikki terraariot ja akvaariot on keskitetty yhteen muusta asunnosta täysin erilliseen tilaan ilmankosteus on matelijahuoneessa noin 60 prosenttia, mutta muualla asunnossa noin 20 prosenttia. Pakko kyllä myöntää, että nytkin hetken leikin ajatuksella, että olisin hommannut eksolaan ilmankostuttimen sijaan avoimen akvaarion. Meillä kun olisi periaatteessa ollutkin autotallissa yksi allas, jonka olisi saanut käyttöön suhteellisen pienillä investoinneilla. 

tavoite saavutettu

Tärähtänyttä sakkia <3
 

Olin myös jo kovasti ilmoittamassa rottamuksia huhtikuun alun juhlanäyttelyyn, mutta kun varmistelin vielä viimeisiä juttuja Saijalta (joka on meidän neitien toinen omistaja, kun sijoituseläimistä kyse), hän käski odotella ilmojen kanssa vielä hetken. Rotilla kun on taas tavattu uusia sienitartuntoja, joten näyttelyn kohtalostakin oli päätetty äänestää, perutaanko se varotoimenpiteenä kokonaan. Alkuviikosta tuli sitten varmistus, että näyttely perutaan. Eli nyt meillä tulee sitten pieni näyttelytauko molemmille lajeille, joiden kanssa näyttelyitä harrastetaan. Freteillä kun on nyt puolestaan pentukausi alkamassa, joten kasvattajat keskittyvät kesään asti siihen. 

keittiön ikkunalle on perustettu pieni versokasvattamo, että päästään vähentämään hevi-osaston ostoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI