Mallun hammaslääkäri

maanantai 13. marraskuuta 2023

Tänään hoidettiin alta pois yksi niistä eläinlääkärijutuista, joita olen vähän lykännyt, kun näitä akuutimpia alkoi kasaantua syksyyn. Eli kävimme poistattamassa Mallulta tummuneen yläkulmurin ja aiemmin katkenneen yläkulmurin juuren. Olemme aiemmin hoidattaneet frettien hampaita paljon Johanna Rauliolla Vantaalla ja Gisle Sjöbergillä Porvoossa. Se on ollut sikäli helppoa, että molemmilla käy paljon eksopotilaita, ja kumpikin on hoitanut meidän tyyppejä jo monen vuoden ajan. Kuitenkin mitä enemmän olen itse työskennellyt Turun seudulla ja tutustunut eläinlääkäreihin täällä, sitä isommaksi minulla on kasvanut kynnys ajaa joka asiasta pääkaupunkiseudulle. Täälläkin kun on kuitenkin paljon monenlaista osaamista, eikä kenestäkään tule spesialistia ilman että pääsee harjoittelemaan. Niinpä päätettyäni hoitaa kuntoon myös nämä lykätyt asiat, kysyin töissä Kaarinan eläinlääkäriasemalla haluaisiko Pauliina Meri laajentaa kissojen, koirien ja kanien hampaista fretteihin. 

Tassusta ajeltiin karvaa kanylointia varten

Pauliina oli avoin ehdotukselle, joten Mallu kävi pari viikkoa sitten näyttäytymässä töissä ja sovittiin millaista aikaa neidille varataan. Ja tänään oli tosiaan sitten hoitopäivä. Tänään Pauliinan hoitajana oli Heli, joka pääsi sitten harjoittelemaan fretin kanylointia. Tänään en edes koittanut ehdottaa itseäni siihen hommaan, vaan keskityin olemaan enemmän omistaja ja vähemmän hoitaja. Mallun kanssa kaikki menikin oikein kivasti: Mallu nukahti nopeasti, Heli sai neidin toisella yrittämällä kanyloitua, vaikka freteillä on todella sitkeä nahka ja pienet suonet ja klinikalta löytyi jopa sopivan pieni intubaatioputki tällaisen minin inhalaatioanestesiaan. Eli anestesia saatiin toteutettua Mallulle yhtä turvallisesti kuin koirille ja kissoillekin.   

Pauliina otti ensin työn alle sen tummentuneen kulmurin jonka takia aika oli alunperin varattu, ja hammas lähti hyvin pois juurineen. Sen jälkeen tarkistettiin aiemmin katkenneen kulmurin kohta, ja poistettiin sen juuri, joka oli vielä paikoillaan. Hammaskiveä ei ollut kauheasti kertynyt, mutta ne mitä oli poistettiin samalla käynnillä. Kumpikin poistokohdista suljettiin sulavilla tikeillä. Mallu sai operaation yhteydessä kipulääkkeen ja pahoinvoinninestolääkkeen.

Hampaanpoisto käynnissä

Operaation jälkeen Mallu siirtyi heräilemään sylissäni happimaskin luokse. Koska minulla ei ollut tänään työvuoroa, ja halusin luonnollisesti odottaa Mallun olevan kunnolla hereillä ennen kotiin lähtöä, saatoin yhtä hyvin hengailla sen kanssa heräämössä. Eipä siinä kauaa tarvinnut edes istua, kun Mallu alkoikin herätteen saatuaan jo nostella päätään ja tunnustella kielellä suutaan. Siirryttiinkin siitä sitten vähän ajan jälkeen taukotilaan, jossa Mallu sai sitten heräillä loppuun hupparini sisässä ja pääsin kyselemään Pauliinan fiilikset operaation jälkeen. Että oliko tämä nyt potilaskokemuksena kuinka erilainen kuin kissan hammashoito. Intubointi eli hengitystuubin asettaminen oli kuulemma ollut melkein jopa helpompaa kuin kissojen kohdalla, ja kulmahampaan juurikaan ei ollut ollut paha. Tämän kokemuksen perusteella Pauliina sanoi olevansa valmis hoitamaan frettien hampaita myös jatkossa.

Heräämössä suussa tuntui vähän hassulta

Olinkin etukäteen luvannut, että jos homma on hänestä ihan kamalaa, jätän klinikan ja eläinlääkärin nimet pois tästä postauksesta, ettei kukaan muu kysy häneltä enää vastaavaa. Mutta muussa tapauksessa annan luvan käyttää kuvia halutessa myös klinikan somessa, että tämmöistäkin on tullut hoidettua. Itsekin uskallan varmasti myös jatkossa kääntyä Pauliinan puoleen silloin kun on tarvetta frettien hammashoidoille.

Kotiin päästyä Mallu pääsi heti emonsa seuraan, joka katsoikin heti tarkkaan läpi, missä Mallu oli ollut hummailemassa. Sen jälkeen käperryttiinkin samaan pesään nukkumaan. Ihan vielä en ole kertonut Mallulle seuraavaa huonoa uutista, eli että seuraava viikko menee jauhelihakuurilla, jotta tikit saavat rauhassa parantua. Mallu kun on selvästi enemmän kokonaisten ruokaeläinten perään. 

Tämmöiset sinne sitten jäi. Samoin kuin omistajan morkkis siitä, että tämänkin olisi voinut hoidattaa jo vähän aiemmin.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, teidän fretit kouluttavat turkulaasia frettiasiantuntijoiksi. Kohta isoolta kirkolta ajellahan Turkuhu hoidattamaan frettejä ♥

    VastaaPoista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI