Löllön ja Rutun eläinlääkärit

torstai 23. marraskuuta 2023

Tänään oli vuorossa Löllön hammaslääkäri ja Rutun sydänultra. Näistä Löllön hammaslääkäri oli akuutimpi, koska sillä oli havaittu syyskuussa hammaskiven puhdistuksen yhteydessä syöpymiä. Rutun kohdalla kyseessä taas oli puhtaasti tarkistuskäynti, sillä sfinkseillä esiintyy suhteellisen paljon sydänongelmia, eikä Ruttua oltu vielä sydänultrattu. Rutulta mitattiin myös samalla käynnillä verenpaineet ja otettiin verikokeet. 

Ruttu ei täysin arvostanut verenpainemittaria

Löllön kohdalla oli tiedossa että ainakin hammas 307 on todennäköisesti poistokuntoinen, mutta että hammasröntgen voi paljastaa lisää poistokuntoisia hampaita. 307 lisäksi lähtikin lopulta kaksi pienempää hammasta, 202 ja 206. Muilta osin Löllön suu näytti kuulemma siistiltä ja tilanne oli Löllön ikä huomioon ottaen hyvä. Löllölle tulikin seuraava hammashoito vasta vuoden päähän. Kotihoidoksi tuli kipulääke seuraaviksi päiviksi, tikkien päivittäin huuhtelu ja vain pehmeää ruokaa seuraavan viikon ajan. Löllön onneksi namikaapista löytyy myös nestemäisiä herkkuja.

Löllö hammashuoneessa

Rutun kohdalla sydänultrasta ei selvitty täysin puhtain paperein, mutta sitä toisaalta en oikeastaan edes odottanut 11-vuotiaalta sfinksiltä. Vasemman kammioiden seinämien koko oli harmaalla alueella, josta syystä Rutulle suositeltiin kontrolliultraa vuoden päästä. Muilta osin tilanne oli sydänultran osalta hyvä, ja verikokeissa kaikki oli viitearvojen sisällä. Verenpaine oli Rutulla sen sijaan vähän koholla, mutta sen osalta suositeltiin vielä kotimittauksia Rutun ollessa rauhallinen ja omassa ympäristössään. Tätä varten sain töistä lainaan verenpainemittarin. 

Myös sydämen kuuntelu oli vähän kyseenalaista

Kaikenkaikkiaan olo on helpottunut. Parin viime kuukauden jälkeen olo alkoi olla jo sellainen, että sitä jollain tasolla odotti koko ajan mikä on se seuraava pommi tai tulipalo, mitä lähdetään sammuttamaan. Nyt Mallun, Löllön ja Rutun käyntien jälkeen alkaa taas uskoa, että aletaan ehkä pikkuhiljaa olla taas normaalitilanteessa, mihin toki tämän kokoisen lauman kanssa kuuluu välillä kontrolleja, rokotuksia, solensia-pistoksia ja muita peruskäyntejä. Mutta mitä ei välttämättä ole ihan joka viikko ja mistä ei välttämättä seuraa heti jatkokäyntejä ja lääkityksiä.   

Ylhäältä lähti kaksi hammasta

Ja alhaalta yksi

Tuli kyllä töissä mieleen, että pitää kaivaa netistä jokin tulostettava vuosikalenteri jääkaapin oveen, johon saa yhdelle sivulle näkyviin kaikki kuukaudet, ja johon on helppo merkitä, mille kuukaudelle kenellekin olisi varattava hammaslääkäriä, rokotuksia ja muita. Nyt niiden kohdalla luottaa ehkä liikaa muistiinsa, mikä ei ole aina niin hyvä. Ja jääkaapin ovesta myös Jussin olisi helpompi tarkistaa, mitä käyntejä on tulossa, onko ne jo varattu, ja mille päivälle ne on varattu.

2 kommenttia:

  1. Millä tavalla eläinten verenpaine mitataan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisessä kuvassa näkyy meillä nytkin lainassa oleva pumpattava manuaalinen verenpainemittari. Lisäksi löytyy sähkökäyttöisiä automaattisia verenpainemittareita. Samaan tapaan kuin ihmisten mittareissakin näissä on ilmalla täyttyvä mansetti, joka kiedotaan joko eläimen tassun tai hännän ympärille. Verenpainetta mitattaessa mansetti ensin täyttyy ilmalla ja kiristyy, ja sen jälkeen taas tyhjenee. Näissä eläinten malleissa mansetit vain ovat luonnollisesti hyvin paljon pienempiä, ja laitteen asetuksista on mahdollista valita onko kyseessä pieni vai suuri eläin, ja osasssa määritetään myös mansetin sijainti, esimerkiksi kissan häntä.

      Täytyy koittaa muistaa ottaa joku päivä parempia kuvia tuosta mittarista ja verenpaineen mittaamisesta. Osa klinikoista tosiaan lainaa verenpainemittareita myös kotiin, sillä etenkin kissoilla paineet voivat olla hyvinkin paljon koholla klinikkaympäristössä, miksi vastaanotolla mittaaminen ei aina anna kovin realistista kuvaa. Kotiin lainaamalla saadaan myös mittaustulos useammalta peräkkäiseltä päivältä, mikä lisää tuloksen luotettavuutta.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI